ZABORAVLJENI SKANDAL: TRUMP JE ZBOG HIRA UGROZIO NACIONALNU SIGURNOST, RUSKE SLUŽBE SU TO VJEROVATNO PRESRELE

Na Krivičnom sudu na Manhattanu, gdje su ga najprije formalno uhapsili i uzeli mu otiske prstiju, Trumpu je pročitana optužnica u 34 tačke. Po svima se, naravno, izjasnio da nije kriv, a nakon ročišta je odletio na svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi gdje se obratio javnosti još jednom poručivši da se protiv njega vodi politički montiran proces.

Podsjetimo, Trumpa se tereti da je “orkestrirao” niz isplata kako bi se prikrilo nekoliko skandala koji su prijetili narušiti mu imidž uoči predsjedničkih izbora 2016. godine. Navodno je vrataru Trump Towera plaćeno 30.000 dolara da bi šutio o saznanjima o Trumpovom izvanbračnom djetetu.

Bivšoj Playboyevoj manekenki Karen McDougal, koja je tvrdila da mu je bila ljubavnica, navodno je plaćeno 150.000 dolara za diskreciju, a porno glumici Stormy Daniels isplaćeno je, prema optužnici, 130.000 dolara da prikrije izvanbračnu vezu s Trumpom.

KAO PREDSJEDNIK KORISTIO NEZAŠTIĆENI MOBITEL

Amerika i svijet danas bruje o Trumpovom izlasku pred sud i optužnici, a mnogi analitičari smatraju da bi tužba za krivična djela, kojima je uklanjao potencijalne prepreke na putu do predsjedničkog mandata 2016. godine, mogla uvelike mu pripomoći i u kandidaturi za sljedeće predsjedničke izbore u novembru iduće godine.

Jučer je Trump uoči dolaska te nakon izlaska iz suda na Manhattanu bio uobičajeno hiperaktivan na društvenim mrežama. Iako mu je početkom ove godine ukinuta suspenzija korištenja Twittera, Facebooka i Instagrama (uvedena nakon nemira na Capitol Hillu u januaru 2021. koje je poticao svojim objavama na tim društvenim mrežama) Trump je u utroak poruke isključivo slao putem platforme Truth Social, koju je sam pokrenuo preko svoje firme Trump Media & Technology Group. Trump je i kao predsjednik većinu svoje komunikacije s javnošću vodio putem društvenih mreža, ponajviše Twittera.

Ovo nije prvi Trumpov skanda. Postoji zaboravljeni skandal s početka Trumpovog mandata u Bijeloj kući. Tada je, naime, ignorirajući upozorenja saradnika i stručnjaka, koristio privatni i nezaštićeni mobilni telefon.

zaboravljeni skandal: trump je zbog hira ugrozio nacionalnu sigurnost, ruske službe su to vjerovatno presrele
ZABORAVLJENI SKANDAL: TRUMP JE ZBOG HIRA UGROZIO NACIONALNU SIGURNOST, RUSKE SLUŽBE SU TO VJEROVATNO PRESRELE

POZIVE AMBASADORI U UKRAJINI PRESRELI RUSI?

Donald Trump je za vrijeme svoga predsjedničkog mandata, pored drugih kontroverzi, kršio i takozvana CPT pravila (Cyber protection) u Bijeloj kući, piše Net.hr. Ta se pravila odnose na sve zaposlene u Bijeloj kući, pa tako i na samog predsjednika i njegovu porodicu, a tiču se svih elektronskih uređaja – pametnih telefona, računara pa čak i konzola za igru.

Mediji su u to vrijeme – riječ je o prvoj polovini Trumpovog mandata – upozoravali kako bi njegova tadašnja ovisnost o Twitteru (tvitao je s privatnog mobitela) mogla učiniti ranjivom sigurnost Ovalnog ureda. New York Times je u januaru 2017. izvijestio da Trump još uvijek koristi “stari, nezaštićeni Android uređaj, usprkos prigovorima nekih njegovih saradnika”, čak i nakon što je dobio “sigurni, šifrirani uređaj odobren od strane tajnih službi”. Stručnjaci su upozoravali da je Android, operativni sistem koji je razvio Google, notorno nesiguran, naročito na starijim telefonima.

Trump je najmanje godinu i po dana nakon dolaska u Bijelu kuću koristio privatni smartphone, s privatnim brojem, iako pravila sigurnosti to strogo zabranjuju. Štaviše, Trump je često s tog telefona zvao i druge dužnosnike, poput svoga tadašnjeg savjetnika Rudyja Giulianija, a u najmanje dva slučaja zvao je i strane diplomate. Istraga pokrenuta nakon dolaska Bidena u Bijelu kuću otkrila je i da je Trump s privatnog telefona zvao tadašnjeg američkog ambasadora u Ukrajini Gordona Sondlanda te da su te pozive najvjerovatnije presreli iz ruske obaveštajne službe GRU.

KRIO MODEL

Trump je očito dobro pazio da se na fotografijama ne uoči koji model mobilnog telefona drži u ruci. Stručnjaci su ipak na nekim fotografijama prepoznali da se radi o modelu Samsung Galaxy S3 iz 2012. godine za koji od sredine 2015. nisu bila izdana ažuriranja softvera.

  • Suludo je da predsjednik komunicira putem tako zastarjelog i vjerojatno nesigurnog uređaja – kazao je 2017. za Politico Matthew Green, profesor informatike na Univerzitetu Johns Hopkins i jedna od vodećih svjetskih stručnjaka za kibernetičku sigurnost.

Green je tada ustvrdio da bi Trumpov Android uređaj mogao potencijalno imati ‘room bug’, odnosno ‘bubu’ koja ne omogućava samo prisluškivanje telefonskih razgovora, nego ozvučava cijeli prostor. Trump je 2018. prestao koristi hakerima lako dostupni stari android uređaj te počeo koristiti novi iPhone. Pa ipak, pisao je tada Politico, nastavio je biti “grozan po pitanju sigurnosti uređaja koje koristi”.

Jedan iPhone koristio je tada za službenu komunikaciju, dok mu je drugi opet bio privatni i služio za tvitanje. Sigurnosne službe savjetovale su da mobilni uređaj mijenja svaki mjesec, kao što je činio njegov prethodnik Barack Obama, ali Trump je to odbijao. Navodno je prvi iPhone zamijenio tek nakon pet mjeseci.

hayat.ba

drugi upravo čitaju