DA LI JE IZNENADNI RUSKI NAPAD RAZOTKRIO NAJVEĆU SLABOST UKRAJINACA

Predsjednik Volodimir Zelenskij i drugi ukrajinski dužnosnici rekli su da su ruski napori da napreduju prema gradu osujećeni, ali su Rusi od tada pokušali prekinuti cestovne veze s Vovčanskom, piše CNN.

Rusi u petak krenuli u napad

Rusi su u petak pokrenuli napade jačine bataljona duž 60-kilometarskog dijela granice, tvrdeći da su zauzeli nekoliko sela u onome što je poznato kao ‘siva zona’ duž granice, nakon što su veći dio svojih ofenzivnih sposobnosti ove godine usmjerili na brušenje napredovanje u Donjecku na istoku koje je doživjelo postupni, ali značajan napredak.

Od subote se činilo da Rusi još uvijek drže nekoliko ukrajinskih pograničnih sela, a intenzivno zračno bombardiranje nastavlja se u području Vovčanska.

Prekogranični napad je još jedan primjer onoga što Ukrajincima ide loše ove godine. Njihove su snage slabo raspoređene, s puno manje topništva od Rusa, krajnje neadekvatnom protuzračnom obranom i iznad svega nedostatkom vojnika. Njihovo stanje pogoršalo je suho vrijeme, što je ruskim mehaniziranim jedinicama omogućilo lakše kretanje.

Zamjenik šefa ukrajinske odbrambene obavještajne službe, general bojnik Vadym Skibitsky, rekao je za Economist prošle sedmice: “Naš problem je vrlo jednostavan: nemamo oružja. Oduvijek su znali da će april i maj biti teško vrijeme za nas.”

Ukrajinski obavještajci procjenjuju da unatoč golemim gubicima od početka invazije punog opsega, Rusija sada ima više od pola miliona ljudi unutar Ukrajine ili na njezinim granicama. Također “generira podjelu rezervi” u centralnoj Rusiji, prema Skibitskyju.

Napad na sjevernu granicu slijedi nakon stvaranja nove ruske vojne skupine pod nazivom Sever. George Barros s Instituta za proučavanje rata u Washingtonu rekao je za CNN da je Sever “operativno značajna skupina”.

“Rusi spremni dovesti 100.000 vojnika”

  • Rusija je nastojala generirati 60.000-100.000 vojnika za svoju skupinu da napadne Harkov i procjenjujemo da je blizu 50.000 – kaže Barros, ali “još uvijek ima veliku borbenu moć.”

Iz te su nove snage jedinice oklopnog pješaštva pokušale prijeći granicu. Dostupni dokazi sugeriraju da su bili očekivani i da su pretrpjeli značajne gubitke. Ali ako se pridruži više elitnih jedinica (postoje izvještaji da bi to mogli učiniti elementi iz drugih divizija), ambicije Rusije mogle bi porasti.

Kao što je jedinica ukrajinskih specijalnih snaga ovog vikenda rekla za CNN, “Ovo je samo početak, Rusi imaju mostobran za daljnje ofanzive.”

Jedan bivši ukrajinski časnik koji piše o sukobu na blogu Frontelligence kaže da “nedostatak ljudstva prisiljava Ukrajinu da izbjegava kontinuirano raspoređivanje velikih jedinica uz granicu, s potpuno opskrbljenim i spremnim topništvom za trenutnu upotrebu.”

Očekuje da će se situacija razvijati, “s ruskim snagama koje će rasporediti više jedinica kako bi prodrle u dodatna granična područja ili kako bi ojačale početne uspjehe.”

Nekoliko analitičara očekuje da će Rusi proširiti granične napade prema zapadu do regije Sumy, koja je bila svjedokom mjeseci racija ruskih specijalnih snaga.

Grupacija Sever nije mogla napasti i zauzeti grad veličine Harkova, ali to vjerojatno nije cilj. Barros kaže da se umjesto toga želi prisiliti ukrajinske snage da se okrenu od Donjecka prema regiji Harkova. Rusi nastoje “smanjiti ukrajinske snage duž linije fronta od 600 milja i stvoriti prilike, posebno u Donjeckoj oblasti, što je glavni operativni cilj Rusije za 2024.”, kaže Barros.

Najnoviji prekogranični napadi također bi mogli odvratiti ukrajinske jedinice od obrane Kupianska, također u regiji Harkov, gdje je ruski napad već mjesecima u zastoju, kao i stvoriti tampon zonu unutar Ukrajine za koju Kremlj kaže da želi smanjiti napade Ruski gradovi poput Belgoroda.

Pojačavanje tempa

Ono što se događa u Harkovu nije izolirano. Ukrajinska vojska priznala je ovaj tjedan porast borbenih angažmana (više od 150 samo u četvrtak), koji je došao povrh značajnog povećanja od marta do aprila.

Zapravo, Rusi imaju dovoljno ljudstva da razvuku ukrajinsku obranu kroz više točaka napada udaljenih stotinama kilometara, prisiljavajući Kijev da nagađa gdje i kada će se fokusirati očekivana ofanziva početkom ljeta.

Pojačani tempo napada pogoršava dvije kritične ranjivosti Ukrajine: nedovoljno ljudstva i oskudnu protuzračnu odbranu. Rusija užurbano iskorištava oboje, želeći utvrditi činjenice na terenu prije nego što novi val zapadne pomoći pomogne. To je udaljeno najmanje nekoliko sedmica u bilo kakvim smislenim količinama.

  • Ljudstvo ostaje ključni izazov, a Ukrajina radi na obnovi svojih postojećih degradiranih brigada, kao i na oko 10 novih manevarskih brigada – kaže Barros.

(CNN)

The post DA LI JE IZNENADNI RUSKI NAPAD RAZOTKRIO NAJVEĆU SLABOST UKRAJINACA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju