INTENZIVIRANI NAPADI: ZAŠTO JE UZIMANJE REGIJE HARKOV POD KONTROLU VAŽNO ZA RUSKU VOJSKU

Sukobi na prvoj liniji fronta pojačani su kako je ruska vojska prošle sedmice intenzivirala svoje napade u regijama Harkova i Donjecka u istočnoj Ukrajini, pišu ukrajinski i ruski mediji.

Dok Rusija pokreće intenzivne napade na Ukrajinu visokopreciznim projektilima dugog dometa, hipersoničnim raketnim sistemima “Kinjal” i bespilotnim letjelicama, nastavlja gađati energetske objekte ove zemlje, te kompanije vojne industrije i željezničku infrastrukturu.

Ukrajina je također posljednjih dana intenzivirala napade dronovima usmjerenim na skladišta nafte u različitim regijama Rusije. Prošle sedmice izveden je napad dronom na skladište nafte u ruskoj oblasti Krasnodar i pogon za proizvodnju nafte u ruskoj Republici Baskortostan. Rad oštećenih objekata je zaustavljen radi sanacije.

Jučer je u raketnom napadu koji je ukrajinska vojska izvela na ruski grad Belgorod, život izgubilo 19, a povrijeđeno 27 osoba.

Rusija je optužila kijevsku administraciju da je “organizirala varvarski raketni napad” i tvrdila da iza napada na Belgorod stoji i Zapad.

Pojačan napadi na Harkov

Rusija je dodatno intenzivirala svoje napade na Harkov kako bi spriječila napade Ukrajine. Ruska vojska pokušava da probije odbranu ukrajinskih vojnika nastavljajući sa aktivnim napadima, posebno u pravcima Kupjansk, Liman, Pokrovsk, Vremivsk i Kramatorsk, u oblasti Harkov. U nekim regijama Harkova ruska vojska je postigla djelimičan uspjeh, dok u nekim regijama ukrajinski vojnici potiskuju Ruse.

Neka sela u Harkovu, koja su bila poprište nasilnih sukoba, pretvorila su se u bojno polje, a saznaje se da ima ranjenih među civilima.

Istovremeno se nastavljaju napori za evakuaciju civila iz Volčanska, Lipcija i sjevernih naselja u Harkovu, koja su pod vatrom ruske vojske. Navedeno je da je 500 civila zarobljeno u Volčansku, gdje je u blizini došlo do nasilnih sukoba. Više od 4.000 civila evakuisano je iz naselja otkako je Rusija pokrenula intenzivan napad na sjever Harkova.

Rusija je izvijestila da je nakon ovih napada preuzela kontrolu nad nekim naseljima u Harkovu. Ruske trupe saopćile su da su 6. maja preuzele kontrolu nad naseljima Kotljarovka u oblasti Harkov i Solovjevo u Donjeckoj oblasti.

Rusija, koja je 8. maja zauzela naselja Kislovka u oblasti Harkov, preuzela je u petak kontrolu nad naseljem Novokalinovo u Donjecku. Prije dva dana saopćeno je da je preuzeta kkontrola u naseljima Borisivka, Ogircevo, Pletenivka, Pilne i Strilica u oblasti Harkov i Kermik, u oblasti Donjeck. Jučer je ruska vojska izvijestila da je preuzela kontrolu nad naseljima Gatišće, Krasne, Morohovec i Olijnikove u Harkovu.

Tako je Rusija u protekloj sedmici preuzela kontrolu nad ukupno 14 naselja u Ukrajini, 11 u Harkovskoj i tri u Donjeckoj oblasti.

Harkov važan za Rusiju

Uzimanje regije Harkov pod kontrolu važno je za rusku vojsku radi napredovanja prema drugim dijelovima Ukrajine i olakša isporuku oružja vojsci.

Stručnjaci smatraju da su neki od uspjeha Rusije u Harkovu posljedica kašnjenja pomoći u naoružanju koju pružaju međunarodni partneri ukrajinskoj vojsci. Kijevska administracija je objavila da je nova pošiljka vojne pomoći Ukrajini od strane SAD-a i Zapada kasni.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovačkom predsjednicom Zuzanom Čaputovom da je Rusija pokrenula novi kontranapad na regiju Harkov.

U postu na nalogu na društvenim mrežama 11. maja, Zelenski je naveo da se odbrambene operacije ukrajinske vojske nastavljaju u blizini ukrajinskih sela Striliča, Krasne, Morohovec, Olijnikove, Lukjanci, Gatišče i Pletenivka, koja se nalaze na granici Harkova sa Rusijom.

Načelnik ukrajinskog generalštaba Oleksandr Sirski poručio je da je “situacija teška” u Harkovu, ali da ukrajinske odbrambene snage čine sve što mogu da zaštite linije odbrane i položaje.

The post INTENZIVIRANI NAPADI: ZAŠTO JE UZIMANJE REGIJE HARKOV POD KONTROLU VAŽNO ZA RUSKU VOJSKU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju