PRIČA CNN-A O ZLOSTAVLJANJU PALESTINACA U KAMPOVIMA: SA POVEZOM NA OČIMA, DRŽANI U PELENAMA

Vide se redovi muškaraca u sivim trenerkama kako sjede na madracima tankim kao papir, ograđeni bodljikavom žicom. Svi s povezom preko očiju, a njihove glave teško vise pod odsjajem reflektora.

Smrad je ispunio zrak, a prostorija je brujala od muških žamora, rekao je za CNN Izraelac koji je bio u ustanovi. Kako im je bilo zabranjeno da razgovaraju jedni s drugima, zatočenici su mrmljali sebi u bradu.

– Rečeno nam je da im nije dozvoljeno kretanje. Trebaju sjediti uspravno. Nije im dozvoljeno da pričaju. Nije im dozvoljeno gledati ispod poveza – kaže izvor.

Stražari su dobili instrukcije da “viču uskot ” – začepi na arapskom – i rečeno im je da “izaberu ljude koji su problematični i kazne ih”, dodao je izvor.

CNN je razgovarao s trojicom izraelskih zviždača koji su radili u pustinjskom kampu Sde Teiman, u kojem su Palestinci zatvoreni tokom izraelske invazije na Gazu. Svi su govorili pod rizikom od pravnih posljedica i odmazde grupa koje podržavaju tvrdolinijašku politiku Izraela u Gazi.

Premlaćivanja iz osvete

Oni su naslikali objekat u kojem ljekari ponekad amputiraju udove zatvorenicima zbog povreda zadobijenih stalnim vezanjem lisica; medicinskih procedura koje ponekad izvode nedovoljno kvalifikovani ljekari čime je stekao reputaciju “raja za stažiste”; i gdje je vazduh ispunjen mirisom zanemarenih rana ostavljenih da truhnu.

 Prema izvještajima, objekat udaljen oko 28 kilometara od granice Gaze podijeljen je u dva dijela: ograđene prostore u kojima je oko 70 palestinskih zatočenika iz Gaze smješteno pod ekstremnim fizičkim ograničenjima i poljska bolnica u kojoj su ranjeni zatvorenici vezani za krevete, noseći pelene i hranjeni kroz slamke. 

– Uklonili su im sve što je nalikovalo ljudskim bićima – kazao je jedan zviždač koji je radio kao ljekar u poljskoj bolnici ove ustanove.

– Premlaćivanja nisu vršena radi prikupljanja obavještajnih podataka. Učinjena su iz osvete – rekao je drugi uzbunjivač.

– To je bila kazna za ono što su oni (Palestinci) uradili 7. oktobra i kazna za ponašanje u kampu – dodao je.

Odgovarajući na CNN-ov zahtjev za komentarom na sve navode iznesene u ovom izvještaju, izraelska vojska, poznata kao Izraelske odbrambene snage (IDF), je u saopćenju rekla:

– IDF osigurava primjereno ponašanje prema pritvorenicima. Svaka tvrdnja o nedoličnom ponašanju vojnika IDF-a se ispituje i rješava u skladu s tim. U odgovarajućim slučajevima, MPCID (Odjel za kriminalističke istrage vojne policije) otvara istragu kada postoji sumnja na nedolično ponašanje koje opravdava takvu radnju. Pritvorenicima se stavljaju lisice na ruke u zavisnosti od nivoa rizika i zdravstvenog stanja. Slučajevi nezakonitog stavljanja lisica na ruke nadležnima nisu poznati.

IDF nije direktno negirao navode o ljudima kojima je skidana odjeća ili su držani u pelenama. Umjesto toga, izraelska vojska je rekla da se zatočenicima vraća njihova odjeća kada IDF utvrdi da ne predstavljaju nikakav sigurnosni rizik.

Izvještaji o zlostavljanju u Sde Teimanu već su se pojavili u izraelskim i arapskim medijima nakon negodovanja izraelskih i palestinskih grupa za ljudska prava zbog uslova tamo. Ali ovo rijetko svjedočenje Izraelaca koji rade u objektu baca dodatno svjetlo na ponašanje Izraela dok vodi rat u Gazi, uz nove navode o zlostavljanjima. To također dovodi u sumnju ponovljene tvrdnje izraelske vlade da djeluje u skladu s prihvaćenom međunarodnom praksom i zakonom.

CNN je zatražio dozvolu od izraelske vojske za pristup bazi Sde Teiman. Prošlog mjeseca, tim CNN-a pratio je mali protest ispred njegove glavne kapije koji su organizirali izraelski aktivisti tražeći zatvaranje objekta. Izraelske snage sigurnosti su tamo ispitivale tim oko 30 minuta, tražeći da vide snimak koji je snimio fotoreporter CNN-a. Izrael često podvrgava novinare, čak i strane novinare, vojnoj cenzuri po pitanjima sigurnosti.

Zatvoren u pustinji

CNN je intervjuisao preko desetak bivših zatočenika iz Gaze za koje se činilo da su pušteni iz tih logora. Rekli su da ne mogu da utvrde gdje su držani jer su tokom većeg dijela pritvora imali poveze na očima i bili su odsečeni od spoljnog sveta. Ali detalji njihovih izkaza poklapaju se s onima od zvizdača. 

– Radovali smo se noći da bismo mogli spavati. Onda smo se radovali jutru u nadi da bi se naša situacija mogla promijeniti – rekao je dr. Mohammed al-Ran, prisjećajući se svog zatočeništva u vojnom objektu gdje je rekao da je izdržao pustinjske temperature ljuljajući se od dnevne vrućine do hladnoće noći. CNN ga je intervjuisao izvan Gaze prošlog mjeseca.

Al-Ran, Palestinac koji ima bosansko državljanstvo, vodio je hiruršku jedinicu u indonežanskoj bolnici na sjeveru Gaze, jednu od prvih koja je zatvorena i napadnuta dok je Izrael izveo svoju zračnu, kopnenu i pomorsku ofanzivu.

On je uhapšen 18. decembra, rekao je, ispred baptističke bolnice Al-Ahli u gradu Gazi, gdje je radio tri dana nakon što je pobjegao iz svoje bolnice na jako bombardovanom sjeveru.

Skinuli su ga do donjeg rublja, stavili povez na oči i vezali ručne zglobove, a zatim su ga bacili u stražnji dio kamiona gdje su, kako je rekao, gotovo goli zatočenici bili nagomilani jedan na drugog dok su ih prevozili u logor u sredini pustinje.

Detalji iz njegovog svjedočenja su u skladu s onima desetina drugih koje je prikupio CNN. Njegov iskaz također podržavaju brojne slike koje prikazuju masovna hapšenja objavljena na profilima na društvenim mrežama izraelskih vojnika. Mnoge od tih fotografija prikazuju zarobljenike iz Gaze, njihove zglobove ili gležnjeve vezane kablovima, u donjem vešu i povezenih očiju.

Al-Ran je držan u vojnom pritvorskom centru 44 dana, rekao je za CNN.

– Naši dani bili su ispunjeni molitvom, suzama i prošnjama. To je olakšavalo našu agoniju – rekao je Al-Ran.

 – Plakali smo i plakali i plakali. Plakali smo za sebe, plakali za svoju naciju, plakali za svoju zajednicu, plakali za svoje najmilije. Plakali smo zbog svega što nam je palo na pamet – govori on.

Sedam dana nakon njegovog zatvaranja, vlasti logora naredile su mu da djeluje kao posrednik između čuvara i zatvorenika, uloga poznata kao Shawish, “nadzornik”, na narodnom arapskom jeziku.

Prema izraelskim zviždačima, Shawish je obično zatvorenik koji je nakon ispitivanja oslobođen sumnje da je povezan s Hamasom. 

Izraelska vojska negirala je nepotrebno držanje zatočenika ili njihovo korištenje u svrhe prevođenja.

– Ako nema razloga za nastavak pritvora, zatočenici se puštaju nazad u Gazu – navodi se u saopćenju.

Međutim, izvještaji zviždača i zatvorenika, posebno koji se odnose na Shawish, bacaju sumnju na IDF-ov prikaz procesa čišćenja. Al-Ran kaže da je služio kao Shawish nekoliko sedmica nakon što su ga oslobodili veza s Hamasom. Zviždači su također rekli da je Shawish neko vrijeme služio kao posrednik.

Oni obično dobro govore hebrejski, prema riječima očevidaca, što im omogućuje da ostalim zatvorenicima prenesu naredbe čuvara na arapskom.

Zbog toga je Al-Ran rekao da je dobio posebnu privilegiju: skinut mu je povez s očiju. Rekao je da je ovo druga vrsta pakla.

Kazne i mučenja

– Dio moje torture bio je to što sam mogao vidjeti kako su ljudi mučeni. U početku niste mogli vidjeti. Niste mogli da vidite mučenje, osvetu, ugnjetavanje. Kada su mi skinuli povez, mogao sam vidjeti razmjere poniženja i poniženja… Mogao sam vidjeti do koje mjere nas vide, ne kao ljudska bića, već kao životinje – rekao je.

Al-Ranovu priču o oblicima kažnjavanja koje je vidio potvrdili su zviždači koji su razgovarali s CNN-om. Zatvoreniku koji je počinio prijestup poput razgovora s drugim bilo bi naređeno da podigne ruke iznad glave do sat vremena. Zatvoreniku bi ponekad ruke bile vezane patentnim zatvaračem za ogradu kako bi se osiguralo da ne izađe iz stresnog položaja.

Za one koji su ponovno kršili zabranu govora i kretanja, kazna je postajala stroža. Prema dvojici zviždača i Al-Ranu, izraelski čuvari ponekad bi odveli zatvorenika u prostor izvan ograđenog i agresivno ga tukli. Zviždač koji je radio kao čuvar rekao je da je vidio čovjeka kako izlazi nakon batina sa zubima i nekoliko kostiju, očito slomljenih.

Taj zviždač i Al-Ran također su opisali rutinski pretres kada bi čuvari puštali velike pse na zatvorenike koji su spavali, bacajući zvučnu granatu na ograđeni prostor dok su trupe upadale. Al-Ran je to nazvao “noćnim mučenjem”.

– Dok smo bili svezani, puštali su pse koji bi se kretali između nas i gazili preko nas. Ležali biste na trbuhu, lica pritisnutog na tlo. Ne možete se pomaknuti, a oni se kreću iznad vas – kazao je Al-Ran.

Isti zviždač prepričao je pretres s istim potresnim detaljima.

– To je bila specijalna postrojba vojne policije koja je radila tzv. pretragu. Ali zapravo je to bio izgovor da ih istuku. Bila je to zastrašujuća situacija. Bilo je puno vrištanja i laveža pasa – naveo je.

Vezan za krevete u poljskoj bolnici

Svjedočenja zviždača prikazuju drugačiju vrstu užasa u poljskoj bolnici Sde Teiman.

– Ono što sam osjećao dok sam imao posla s tim pacijentima je ideja potpune ranjivosti – rekao je jedan medicinar koji je radio u Sde Teimanu.

– Zamislite da se ne možete kretati, da ne vidite šta se dešava i da ste potpuno goli, to vas ostavlja potpuno izloženim. Mislim da je to nešto što se graniči sa, ako ne i prelazi na psihičku torturu – rekao je jedan od izvora.

Drugi zviždač je rekao da mu je naređeno da izvrši medicinske procedure nad palestinskim zatočenicima za koje nije bio kvalifikovan.

– Zatraženo mi je da naučim kako da radim stvari na pacijentima obavljajući manje medicinske zahvate koji su potpuno van moje stručnosti – rekao je, dodajući da se to često radilo bez anestezije.

– Ako bi se žalili na bol, dali bi im paracetamol – rekao je, koristeći drugi naziv za acetaminofen nastavljajući kako je “samo biti tamo bilo kao saučesništvo u zlostavljanju”.

Detaljnije možete pročitati OVDJE.

The post PRIČA CNN-A O ZLOSTAVLJANJU PALESTINACA U KAMPOVIMA: SA POVEZOM NA OČIMA, DRŽANI U PELENAMA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju