POBUNA U KREMLJU: RUSKI RATNI IZVJESTITELJI ŠOKIRANI PRIZORIMA NA RATIŠTU…

“Jučer sam slučajno svjedočio napadu raketama ispaljenih iz HIMARS-a na Herson. Sve se zbilo praktički pred mojim očima”, objavio je tako u ponedjeljak na Telegramu Saponkov.

“Bio sam pod vatrom mnogo puta, ali me šokirala preciznost ispaljenih raketa. Obično se rakete ispaljene iz višecijevnih sustava rasprše poput lepeze, one ne padaju jedna pored druge, kao što je slučaj s onim ispaljenih iz HIMARS-a. Ne mogu poreći kako su na mene ostavili dojam. Jasno je da je ovo samo početak. Ukrajinci će raketama zasuti Herson i druge pogranične gradove, posebno Belgorod. Raketirat će sva zapovjedna mjesta i vojne objekte o kojima su prikupili podatke u protekla četiri mjeseca – napisao je Saponkov.

Ipak je upozorio svoje čitatelje da ne paničare, jer “čudesna oružja” rijetko mijenjaju tok rata i naglasio kako je za očekivati da će Rusija vrlo brzo razviti protumjere.

Od kraja juna Ukrajinci raketiraju zapovjedna mjesta, skladišta streljiva i goriva na ruskom teritoriju, a Joe Biden, američki predsjednik, prošli petak je potpisao odobrenje za slanje novog paketa oružja vrijednog 400 miliona dolara.

Rusko ministarstvo odbrane nije komentiralo prijavljene gubitke od napada, ali su poručili kako su uništili ukrajinsko skladište u kojem su se čuvale rakete za HIMARS. Prošle su sedmice pak priopćili da su uništili dva raketna sustava HIMRAS, što su Ukrajina i Sjedinjene Države negirale.

No Saponkova poruka nije jedina u kojoj proruski blogeri izražavaju nezadovoljstvo i strah zbog aktualnog stanja u Ukrajini. Što više, velik dio proruskih ratnih blogera u otvorenom je sukobu s Kremljom. Sve su češći i dramatičniji izvještaji o velikim gubicima i nestašici streljiva u ruskoj vojsci, a neki od njih otvoreno kritiziraju vrhovno zapovjedništvo.

Popularni bloger Rybar optužio je ruske vojne zapovjednike da pokušavaju ušutkati svoje ratne izvjestitelje nakon što su pokušali upozoriti Vladimira Putina na “nered” u Ukrajini.

Rybar je napisao kako najviši ruski vojni zapovjednici sada smatraju te dopisnike “prijetnjom” zbog izvještavanja o vojnim greškama i dodaje da političari iz svojih fotelja u Moskvi ne mogu shvatiti što se uistinu događa na fronti.

Rybar na svom Telegram kanalu ima 620.000 pretplatnika, a valja napomenuti kako je riječ o jednom od rijetkih kanala društvenih medija koje Kremlj tolerira, unatoč gušenju slobode govora, jer ga uglavnom koriste proruski blogeri koji propagandnim videima i porukama ‘hrane‘ stotine tisuća pratitelja.

Među takve blogere svakako spadaju i takozvani “vojni blogeri” čije središte je najčešće u Donjecku koga drže proruski pobunjenici, a koji su nakon početka invazije na Ukrajinu postali slavni. No čini se da se ovaj neslužbeni savez raspada.

Rybar dijeli frustracije ruskih ratnih blogera koje su eskalirale nakon sastanka koji su navodno održali s Putinom negdje na periferiji Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu sredinom juna. Rybat tvrdi da je sastanak zasmetao Ministarstvu odbrane koje je pokušavalo prikriti razinu problema s kojima se ruski vojnici suočavaju u Ukrajini, kaže Ryabr.

Igor Strelkov, bivši pukovnik FSB-a koji je sudjelovao u prvoj ruskoj invaziji na Donbas 2014., poručio je svojim pretplatnicima, kojih je 400.000, kako je sustav proturaketne odbrane ruske vojske bio potpuno “neučinkovit”.

Ratni veteran Murz, bivši pobunjenički borac sa sjedištem u Donjecku, otišao je dalje. Na svom LiveJournal blogu napisao je da su ruski vojni zapovjednici nekompetentni, što se očitovalo u činjenici da nisu premjestili vitalne zalihe streljiva izvan dometa ukrajinske dalekometne artiljerije.

“Našu vojsku vodi hrpa nesposobnih morona. Glupi, podli, jadni, osvetoljubivi, sitničavi, lopovski glodavci”, napisao je u subotu.

Nadalje, britansko Ministarstvo odbrane priopćilo je pak kako je grupa supruga vojnika koje žive u blizini Bajkalskog jezera u Sibiru objavila video u kojem moli da se njihovim “iscrpljenim” muževima vojnicima dopusti odmor od dužnosti na prvoj liniji s ruskom vojskom.

hayat.ba

drugi upravo čitaju