-3.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

KREĆU UPISI U SREDNJE ŠKOLE: POSLODAVCI TRAŽE GRAĐEVINARE, RADNIKE U PROIZVODNJI, PRERADI

Učenici, ali i roditelji ponovno su na mukama – šta upisati, a da ne bude školovanje za zavode za zapošljavanje ili inozemstvo.

Ovom temom pozabavio se i Federalni zavod za zapošljavanje koji je objavio izvješće pod nazivom “Koju školu upisati”. Ako je suditi prema podacima, oni koji planiraju nakon srednje škole raditi i živjeti u BiH, trebaju se usmjeriti na zanimanja poput građevine, prerađivačke industrije, prijevoza, informacija i komunikacija… Istraživanje pokazuje kako je, uprkos bolesti COVID-19, na tržištu rada u 2020. na području FBiH evidentan rast broja zaposlenih u razdoblju od 2017. do 2021., i to za 4 posto. Najveći rast ostvaren je u djelatnosti “Informacije i komunikacije”, i to s 14.035 u 2017. na 17.754 u 2021., što je rast od 26,5 posto. I prerađivačka industrija bilježi rast sa 100.052 u 2017. na 103.541 u 2021. (rast od 3,5 posto).

  • Djelatnost u kojoj je zaposlen najveći broj radnika je prerađivačka industrija (19,7 posto), slijede trgovina (18,2 posto), javna uprava i odbrana te obavezno socijalno osiguranje (9,1 posto), obrazovanje (8,3 posto) i djelatnost zdravstvene i socijalne zaštite (6,9 posto). U djelatnosti informacija i komunikacija zaposleno je 3,4 posto radnika – navodi se.

U razdoblju od 2017. do 2021. poseban rast zaposlenih bio je u proizvodnji proizvoda od gume i plastike (26,7 posto), el. opreme (24,1 posto), namještaja (21,0 posto) i gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme (20,6 posto). Do značajnog pada u broju zaposlenih došlo je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava (-54,7 posto), industriji duhanskih proizvoda (-52,6 posto) i proizvodnji baznih metala (22,1 posto). Poseban rast bio je u informacijskim uslužnim djelatnostima (rast od 129,5 posto) i računalnom programiranju (80 posto). Evidentiran je i pad u trima djelatnostima (izdavačke, emitiranje programa i telekomunikacije). Podaci o učenicima koji su upisani u srednje škole pokazuju kako se najveći broj odlučuje za gimnaziju, drugi izbor je medicinska sestra/tehničar, te ekonomist, elektrotehničar, CNC operater. Manji broj učenika zainteresiran je za zanimanja poput – na tržištu najtraženijih – primjerice, keramičara. Za ovo zanimanje prošle godine odlučila su se tek 72 učenika. Mali je broj i onih koji su se lani odlučili školovati za IT tehničara – tek 26, web dizajnera (28), pekara (32), stolara (53). Prošle godine bez upisanih učenika ostali su smjerovi: metalurški tehničar, vodoinstalater, strojarski bravar, harmonikaš, knjigovezac…. Zanimljivo je kako je u BiH i regiji hroničan nedostatak konobara, a za ovo zanimanje u prošloj godini bilo je zainteresirano tek 70 mladih. Tako je i s mesarima. U posljednje dvije godine raste zanimanje za školovanje za slastičara, ugostiteljskog tehničara, obućara, montera, autolakirera, vlasuljara, zidara, mljekara.

  Čovićevi uvjeti u Briselu nisu prošli, nema ruke na koje može računati u PD PS BiH

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa