Jela s paradajzom su idealna za toplije dane ali i onda kada nemate baš mnogo vremena za kuhanje a želite da jedete nešto ukusno.
Nerijetko smo u žurbi i nemamo baš vremena za kuhanje. Stoga vam predlažemo jela u kojima je jedna od glavnih zvijezda paradajz u svojim varijantama.
Osim što se lako spremaju, jela s paradajzom su preukusna i neće im odoljeti ni najveći gurmani.
Ratatouille recept iz snova

Sastojci:
1 patlidžan
3 paprike
2 tikvice
1 glavica luka
2 čehna bijelog luka
1 pakiranje pasiranog paradajza
3 kašike koncentrata paradajza
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike začinskog bilja (npr. ruzmarin, origano, timijan…)
1 kašika povrtnog temeljca
so i biber
Priprema ovog brzog jela s paradajzom
Narežite povrće na kockice te začinite solju i biberom. Pržite patlidžane pet minuta u tavi. Potom stavite povrće u veliki namašćeni kalup za složenac.
Zatim stavite u lonac pasirani pradajz, so, biber, začinsko bilje, povrtni temeljac, ulje i koncentrat paradajza te zakuhajte umak.
Prelijte povrće umakom te stavite sve u rernu na 200 Celzijevih stepeni (rerna s ventilatorom). Uživajte u jelu, a možete ga poslužiti i s hljebom ili rižom. Jela s paradajzom su već zabavna zar ne? Idmeo dalje!
Neobična pizza s paradajzom

Sastojci:
1 patlidžan
60 g naribanog sira (gauda, mozzarella)
1 pakiranje pasiranog paradajza
maslinovo ulje
mini paradajz
bosiljak
so i biber
Priprema paradajz pizze
Operite patlidžane te ih narežite na ploške debljine dva centimetra. Potom ih stavite na kuhinjsku dasku te posolite s obje strane. Ostavite ih da miruju 30-ak minuta dok ne izgube tekućinu. U međuvremenu, usitnite mini paradajz i bosiljak.
Zatim posušite ploške patlidžana pomoću kuhinjskog papira, premažite ih maslinovim uljem te stavite na lim za pečenje. Dok se patlidžan peče na 200 Celzijevih stepeni 15 minuta u rerni, izmiksajte pasirani paradaz s malo bosiljka, soli i bibera.
Zatim izvadite ploške patlidžana iz rerne te ih premažite umakom od paradajza, nadjenite paradajzom i bosiljkom, a potom pospite sirom. Stavite sve još na 7-10 minuta u rernu, dok se sir ne rastopi.
Tjestenina s cherry paradajzom i feta sirom

Sastojci:
450 g tjestenine po želji
500 g cherry paradajza
200 g feta sira
2 čehna bijelog luka
1 šaka svježeg bosiljka
1 dl maslinovog ulja
so, biber
Priprema ukusne tjestanine
Operite paradajz i stavite ga u posudu za pečenje, zalijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Na sredinu stavite feta sir u jednom komadu i još malo polijte maslinovim uljem.
Stavite u rernu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni i pecite 30 minuta. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Kada su paradajz i sir pečeni, izvadite ih iz rerne, dodajte sitno nasijeckani bijeli luk i bosiljak pa sve skupa promiješajte.
Dodajte u posudu za pečenje skuhanu tjesteninu, još malo promiješajte da se svi sastojci sjedine, a potom poslužite.
Zapečeni punjeni paradajz – glavno jelo ili prilog

Sastojci:
6 većih paradajza
1 luk
250 g mljevenog mesa
2 kašike sjeckanog peršuna
1 jaje
100 g tvrdog sira
2 kašike ulja
so, biber
Priprema ovog ukusnog jela od paradajza
Paradajz operite, odsijecite svakom vrh i izvadite kašičicom sredinu. Na zagrijanom ulju dinstajte sitno isjeckan luk, meso i izvađenu sredinu paradajza, dok se masa ne ukrčka. Posolite, pobiberite i dodajte peršun.
Sklonite masu sa ringle, dodajte pola količine izrendanog sira i umiješajte u to razmućeno jaje.
Dobivenim nadjevom ispunite paradajze, poredajte ih u podmazanu vatrostalnu zdjelu i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 220 Celzijevih stepeni 20-25 minuta. Izvadite iz rerne i pospite preostalim izrendanim sirom. Možete poslužiti uz pire krompir ili rižu.
Čorba s tortelinima špinatom i parmezanom

Sastojci:
maslinovo ulje
1 crni luk
2 čehna bijelog luka
ravna kašičica slatke paprike
1 kg sjeckanog i očišćenog paradajza u paradajz soku iz konzerve
pola litre vode
2 kašičice pesta od bosiljka
so, biber, bijeli luk u prahu i kombinacija začina (bijeli luk, crveni biber, peršun, origano, čili)
kašičica šećera
2 dcl pavlake za kuhanje
pakovanje tortelina sa sirom
tri pune šake špinata
parmezan
Priprema osvježavajuće čorbe
Na maslinovom ulju izdinstajte crni luk i slatku papriku. Nakon 5-6 minuta dodajte sitno sjeckani beli luk i dinstajte još minut/dva.
Potom ulijte paradajz, vodu i začine sa šećerom. Dodajte i pesto, promiješajte i ostavite sve da se krčka 20-30 minuta na srednje jakoj temperaturi.
Štapnim mikserom sve izmiksajte, vratite na ringlu, dodajte pavlaku za kuhanje i ostavite još pet minuta da se krčka.
Zatim sipajte torteline i kuhajte sve zajedno 10 minuta. Na kraju dodajte špinat i još 2-3 minuta sve kuhajte. Servirajte i pospite rendanim parmezanom. Zaljutite po želji.
Za kraj vam predlažemo da pogledate i video ovog ukusnog jela s paradajzom koje dolazi iz Izraela i oduševit će sve kojima ga poslužite.
Preporučujemo
- UN DIJETA – Iskustva, recepti i rezultati sa slikama 2022.
- Recept za pizzu od starog hljeba koji želite iskoristiti
- Najjednostavniji recept za halvu
- Go Slim Forum i iskustva korisnika
- Super recepti za sočne voćne torte
- Oglas za posao
- Rezultati uživo fudbal
- Rezultati uživo košarka
- Citati o karmi