25 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

Najbolja jela s paradajzom

Jela s paradajzom su idealna za toplije dane ali i onda kada nemate baš mnogo vremena za kuhanje a želite da jedete nešto ukusno.

Nerijetko smo u žurbi i nemamo baš vremena za kuhanje. Stoga vam predlažemo jela u kojima je jedna od glavnih zvijezda paradajz u svojim varijantama.

Osim što se lako spremaju, jela s paradajzom su preukusna i neće im odoljeti ni najveći gurmani.

Ratatouille recept iz snova

jela s paradajzom
Jedno od naj ukusnijih jela s paradajzom

 

Sastojci:

1 patlidžan

3 paprike

2 tikvice

-Click Here To Join Native Media

1 glavica luka

2 čehna bijelog luka

1 pakiranje pasiranog paradajza

3 kašike koncentrata paradajza

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike začinskog bilja (npr. ruzmarin, origano, timijan…)

1 kašika povrtnog temeljca

so i biber

Priprema ovog brzog jela s paradajzom

Narežite povrće na kockice te začinite solju i biberom. Pržite patlidžane pet minuta u tavi. Potom stavite povrće u veliki namašćeni kalup za složenac.

Zatim stavite u lonac pasirani pradajz, so, biber, začinsko bilje, povrtni temeljac, ulje i koncentrat paradajza te zakuhajte umak.

Prelijte povrće umakom te stavite sve u rernu na 200 Celzijevih stepeni (rerna s ventilatorom). Uživajte u jelu, a možete ga poslužiti i s hljebom ili rižom. Jela s paradajzom su već zabavna zar ne? Idmeo dalje!

Neobična pizza s paradajzom

najbolja jela s paradajzom
Pizza koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Sastojci:

1 patlidžan

60 g naribanog sira (gauda, mozzarella)

1 pakiranje pasiranog paradajza

maslinovo ulje

mini paradajz

bosiljak

so i biber

Priprema paradajz pizze

Operite patlidžane te ih narežite na ploške debljine dva centimetra. Potom ih stavite na kuhinjsku dasku te posolite s obje strane. Ostavite ih da miruju 30-ak minuta dok ne izgube tekućinu. U međuvremenu, usitnite mini paradajz i bosiljak.

Zatim posušite ploške patlidžana pomoću kuhinjskog papira, premažite ih maslinovim uljem te stavite na lim za pečenje. Dok se patlidžan peče na 200 Celzijevih stepeni 15 minuta u rerni, izmiksajte pasirani paradaz s malo bosiljka, soli i bibera.

PROČITAJ  Karleuša pokazala dio glamuroznog doma na Dedinju

Zatim izvadite ploške patlidžana iz rerne te ih premažite umakom od paradajza, nadjenite paradajzom i bosiljkom, a potom pospite sirom. Stavite sve još na 7-10 minuta u rernu, dok se sir ne rastopi.

Tjestenina s cherry paradajzom i feta sirom

najbolja jela s paradajzom
Najbolja jela s paradajzom

Sastojci:

450 g tjestenine po želji

500 g cherry paradajza

200 g feta sira

2 čehna bijelog luka

1 šaka svježeg bosiljka

1 dl maslinovog ulja

so, biber

Priprema ukusne tjestanine

Operite paradajz i stavite ga u posudu za pečenje, zalijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Na sredinu stavite feta sir u jednom komadu i još malo polijte maslinovim uljem.

Stavite u rernu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni i pecite 30 minuta. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Kada su paradajz i sir pečeni, izvadite ih iz rerne, dodajte sitno nasijeckani bijeli luk i bosiljak pa sve skupa promiješajte.

Dodajte u posudu za pečenje skuhanu tjesteninu, još malo promiješajte da se svi sastojci sjedine, a potom poslužite.

Zapečeni punjeni paradajz – glavno jelo ili prilog

najbolja jela s paradajzom
Najbolja jela s paradajzom

Sastojci:

6 većih paradajza

1 luk

250 g mljevenog mesa

2 kašike sjeckanog peršuna

1 jaje

100 g tvrdog sira

2 kašike ulja

so, biber

Priprema ovog ukusnog jela od paradajza

Paradajz operite, odsijecite svakom vrh i izvadite kašičicom sredinu. Na zagrijanom ulju dinstajte sitno isjeckan luk, meso i izvađenu sredinu paradajza, dok se masa ne ukrčka. Posolite, pobiberite i dodajte peršun.

Sklonite masu sa ringle, dodajte pola količine izrendanog sira i umiješajte u to razmućeno jaje.

Dobivenim nadjevom ispunite paradajze, poredajte ih u podmazanu vatrostalnu zdjelu i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 220 Celzijevih stepeni 20-25 minuta. Izvadite iz rerne i pospite preostalim izrendanim sirom. Možete poslužiti uz pire krompir ili rižu.

Čorba s tortelinima špinatom i parmezanom

najbolja jela s paradajzom
Najbolja jela s paradajzom

Sastojci:

maslinovo ulje

1 crni luk

2 čehna bijelog luka

ravna kašičica slatke paprike

PROČITAJ  Kad je crni petak?

1 kg sjeckanog i očišćenog paradajza u paradajz soku iz konzerve

pola litre vode

2 kašičice pesta od bosiljka

so, biber, bijeli luk u prahu i kombinacija začina (bijeli luk, crveni biber, peršun, origano, čili)

kašičica šećera

2 dcl pavlake za kuhanje

pakovanje tortelina sa sirom

tri pune šake špinata

parmezan

Priprema osvježavajuće čorbe

Na maslinovom ulju izdinstajte crni luk i slatku papriku. Nakon 5-6 minuta dodajte sitno sjeckani beli luk i dinstajte još minut/dva.

Potom ulijte paradajz, vodu i začine sa šećerom. Dodajte i pesto, promiješajte i ostavite sve da se krčka 20-30 minuta na srednje jakoj temperaturi.

Štapnim mikserom sve izmiksajte, vratite na ringlu, dodajte pavlaku za kuhanje i ostavite još pet minuta da se krčka.

Zatim sipajte torteline i kuhajte sve zajedno 10 minuta. Na kraju dodajte špinat i još 2-3 minuta sve kuhajte. Servirajte i pospite rendanim parmezanom. Zaljutite po želji.

Za kraj vam predlažemo da pogledate i video ovog ukusnog jela s paradajzom koje dolazi iz Izraela i oduševit će sve kojima ga poslužite.

Preporučujemo

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.9 / 5. Brojanje glasova: 34

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa