22 C
Sarajevo
Ned, 08, 22

6 zelenih priloga: Neobični recepti koji će vam postati favoriti

Zeleno povrće u prilogu, iako mnogima nije omiljeno, itekako je zdravo, te bi se trebalo naći na svakodnevnom meniju. U nastavku donosimo neobične recepte koji će vam postati favoriti

 

Kineska brokula u umaku od kamenica

azra.ba/wp-content/uploads/2022/04/kineska-brokula.jpg” alt=”” width=”800″ height=”1200″ />

Sastojci:

Kineska brokula

-

Umak od kamenica:

3/4 kašičice kukuruznog brašna

3 kašike vode

2 kašike umaka od kamenica

2 kašičice soja umaka, svijetlog ili višenamjenskog (ne tamne soje)

1/2 kašičice susamovog ulja

1/2 kašike biljnog ulja

1/2 kašičice šećera

1 čehno bijelog luka

1 kašičica sitno naribanog đumbira

 

Priprema:

Očistite brokulu te je prerežite na pola, kako bi stabljike bile iste širine. Zatim je kuhajte na pari otprilike četiri minute, ali vodite računa da ne postane meka i lomljiva. Kada je kuhana, poredajte na tanjir jednu na drugu polovicu.

 

Umak od kamenica:

Pomiješajte vodu i kukuruzno brašno u malom loncu, zatim promiješajte da se otopi. Potom dodajte preostale sastojke, uključite šporet na srednju temperaturu i zakuhajte. Kuhajte 30 sekundi da se zgusne, a zatim maknite sa šporeta. Prelijte brokulu i poslužite. Najbolje servirati toplo.

 

Šparoge kuhane na pari s holandskim umakom

azra.ba/wp-content/uploads/2022/04/sparoge.jpg” alt=”” width=”960″ height=”960″ />

Sastojci:

šparoge

10 kašika neslanog putera

3 žumanca

1 kašika soka od limuna

1/2 kašičice soli

1 prstohvat cayenne sosa

 

Priprema:

Očistite šparoge, a prstima odlomite čvrste krajeve. U veliku, plitku tavu naspite pola litra vode te ih kuhajte na rešetki za kuhanje na pari. Kuhajte ih 3-5 minuta, dok ne omekšaju, ali trebaju biti još malo hrskave, definitivno ne kašaste. Vrijeme ovisi o tome koliko su šparoge debele.

 

Holandski umak:

U malom loncu otopite puter. U blender stavite žumance, limunov sok, sol i cayenne.

Miješajte jaja 20-30 sekundi na srednjoj do srednje velikoj brzini, dok ne postanu svjetlija

  Jednostavne dekorativne ideje: Bajram i radost u domu

Smanjite blender na najnižu postavku i polako ulijevajte vrući otopljeni puter dok blender radi. Nastavite miksati nekoliko sekundi nakon što ste stavili sav maslac. Probajte umak i prema potrebi dodajte još soli ili limunovog soka. Držite na toplom dok kuhate šparoge na pari.

 

 

Grašak s puterom od mente

azra.ba/wp-content/uploads/2022/04/grasak.jpg” alt=”” width=”922″ height=”768″ />

Sastojci:

2 1/4 šoljice svježeg  graška

40 g omekšalog putera

1 kašika sitno nasjeckane svježe metvice

1 kašičica sitno naribane limunove korice

 

Priprema:

Kuhajte na pari grašak dok ne omekša. U međuvremenu pomiješajte 40 grama omekšanog puteraa, kašiku sitno nasjeckane svježe metvice i kašičicu sitno naribane limunove korice u maloj posudi. Poslužite grašak preliven mješavinom putera. Najbolje poslužiti kao prilog uz piletinu ili teletinu.

 

 

Azijsko povrće na žaru

azra.ba/wp-content/uploads/2022/04/azijsko.jpg” alt=”” width=”825″ height=”1100″ />

 

Sastojci:

1 šoljica zelenog graha

1 tikvica narezana na ploške

1 žuta tikva narezana na ploške

1 japanski patlidžan narezan na ploške

mrkva narezana na četvrtine

1 narezana crvena paprika

1/2 šoljice ulja od šafranike

1/4 šoljice umaka od soje

1/4 šoljice rižinog vinskog sirćeta

2 kašike meda

1/2 kašičice mljevene crvene paprike

so i biber po ukusu

 

Priprema:

Stavite sve povrće u veliku zdjelu zajedno s 1/4 šoljice šafranikovog ulja. Začinite solju i biberom. Zatim pecite sve povrće na roštilju dok ne porumeni i ne bude kuhano, a potom ga dodajte u veliku zdjelu. U srednjoj posudi umutite preostalo šafranovo ulje, soja sos, med, crvenu papriku i rižino vinsko sirće, dok se ne sjedine. Dodajte ga u veliku zdjelu s povrćem na žaru.

 

Grah s bijelim lukom i pinjolima

azra.ba/wp-content/uploads/2022/04/pinjoli-scaled.jpg” alt=”” width=”2048″ height=”2560″ />

  Kako odabrati izvijače ?

Sastojci:

1 ½ zelenog graha

2 kašike maslinovog ulja

2 velika čehna bijelog luka, tanko narezana

⅓ šoljice pinjola

so i biber

 

Priprema:

Zakuhajte veliki lonac slane vode. Dodajte mahune i kuhajte dok ne omekšaju, 3-5 minuta. U međuvremenu, zagrijte ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte bijeli luk i kuhajte, miješajući minutu. Dodajte pinjole i kuhajte do zlatno smeđe boje, otprilike tri minute. Mahune ocijedite i prebacite u tavu. Dodajte 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice bibera i stavite da se premaže. Prebacite u zdjelu za posluživanje.

 

Azijsko povrće s char siu umakom

azra.ba/wp-content/uploads/2022/04/char-siu-umak.jpg” alt=”” width=”823″ height=”1100″ />

Gedämpftes grünes Gemüse mit Char-Siu-Sauce (Asien)

Sastojci:

350 g brokule

150 g graška

1 svježi dugi crveni čili, tanko narezan

2 kašike char siu umaka

2 kašičice susamovog ulja

1 kašika prženih sjemenki susama

1 kašika ulja od kikirikija

 

Priprema:

Složite brokulu, grašak i crveni čili u veliku šerpu obloženu papirom za pečenje. Poklopljeno kuhajte na pari u velikom woku oko pet minuta ili dok povrće ne omekša. Pomiješajte povrće, char siu umak i susamovo ulje u velikoj zdjeli. Zagrijte kikirikijevo ulje u malom loncu dok ne bude vruće; biljnu smjesu prelijte uljem pa promiješajte da se sjedini. Poslužite posuto prženim sjemenkama susama.

 

The post 6 zelenih priloga: Neobični recepti koji će vam postati favoriti appeared first on Azra Magazin.

azra.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa