Zrinjski večeras u Kišinjevu: Jakirović traži više hrabrosti

U Mostaru nije bilo golova i s te strane u Zrinjskom mogu biti zadovoljni. Ali nije to bilo pola obavljenog posla, jer za večerašnju eliminaciju Šerifa u 1. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka trebat će zapravo – odraditi sve! Oduprijeti se očekivano ofenzivnijim Moldavcima nego u prvom susretu, pobijediti ih. Ukratko napraviti senzaciju i nanovo ispisati klupsku, ali i povijest bh. nogometa. Jesu li Plemići spremni za takvo što?

U Kišinjevu će Zrinjski večeras od 19 sati tražiti 21. europsku pobjedu. I ne bilo kakvu 21. europsku pobjedu. Nego pobjedu s kojom bi klub napravio europski iskorak i prvi put u kvalifikacijama za Ligu prvaka izborio slijedeću rundu… a to bi zajedno sa sobom povuklo, otvorilo mogućnost napada na skupine. A skupine, to i ptice na grani znaju, u poslijeratnoj euri bh. nogometa još nijedan klub nije izborio. Dakle, planina od izazova, ali ne i i izazov od kojeg Plemstvo bježi!

Šanse ostaju 50-50

Večeras bi to mogao biti dosta drukčiji susret u odnosu na onaj prvi, mostarski – u kojem su i Zrinjski i Šerif zaigrali prije svega oprezno. A Pod Bijelim brijegom, šef struke Sergej Jakirović vidio je i dobrih i loših stvari…
– Bili smo dobri u obrani… ali i oni su nas izlimitirali, ocijenio je šef prvaka pa dodao: Moramo biti puno hrabriji s loptom u nogama, jer vidjeli smo koliko ima prostora. Možda nosimo neke navike iz Premijer lige, a ovdje se puno brže događaju stvari. Oni brzo zatvore rupicu ako ju nisi na vrijeme vidio.
Usprkos svemu, usprkos činjenici da Jakirović očekuje ofenzivniji Šerif u uzvratu, ostao je pri procjeni koju je dao prije i poslije prve utakmice… s tim da je sada u igri i jedan po njemu bitan detalj.
– Šanse su i dalje 50-50, ali veći pritisak je na njima, a to ćemo pokušati iskoristiti.

Pritisak je na Šerifu

Pritisak na Šerifu će, nesumnjivo, biti veći. Jer radi se o klubu koji je prošle godine na putu prema skupinama Lige prvaka izbacio Dinamo i Zvezdu, koji je u Madridu srušio Real i onda u nokaut fazi Europske lige ispao na penale od Brage. Ali i Jakirović, i Zrinjski, osjetit će pritisak… vjerojatno najviše u uvodu uzvrata u Kišinjevu.
– Očekujem  ofenzivniji ulazak od Šerifa u utakmicu, nadam se da se možemo tomi oduprijeti… s tim da će to otvoriti biti više prostora. Ali imamo mi svoje šanse, između ostalog, vraća nam se Janković – opcija više.
Generalno je kompletan osjećaj manje ispunjen neizvjesnošću – jer Jakirović i društvo sada, nakon te prve utakmice znaju s kime imaju posla.
– Igrači su se osjetili jedni druge na terenu, do tad je to bilo sve napamet. Lakše je pripremati se, ali to ne znači da će na terenu biti lakše. Ono što znam, postoji uzajamni respekt, to sam osjetio i u razgovoru sa Stjepanom Tomasom. Miščjenja sam da će presuditi sitni detalj, jer i u ostalim utakmicama je bilo 0:0, 1:0… jedino je 3:0 dobio Bodo Glimt koji je u natjecateljskom ritmu. Sve je otvoreno za uzvrat.

Roviti igrači, viroza…

A u uzvratu bi Jakirović mogao i mijenjati. Ne samo zbog povratka krilnog ofenzivca Jankovića, nego i zbog donekle drukčije prirode uzvrata koji će možda tražiti i drukčiju postavku, prije svega drukčija imena na terenu.
– Imali smo rovitih igrača nakon prve utakmice, ali stisnut će oni zube. Imamo i malo viroze, koja nam može napraviti problem, ali generalno su svi na dispoziciji, zaključio je šef Plemstva za koje se nadamo da je u Mostaru, u 13. utakmici u Ligi prvaka, ispucalo svu nesreću u ovom natjecanju.

Piše: Slaven Nikšić
desk@dnevni-list.ba

The post Zrinjski večeras u Kišinjevu: Jakirović traži više hrabrosti appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju