Zdrava koža je odraz opšteg stanja organizma, a da bi vam ten bio sjajan i blistav potrebno je u ishranu uvesti veće količine nekih namirnica.
Nutricionisti, između ostalog, preporučuju orašaste plodove, ali i masnu ribu, kao i namirnice bogate vitaminom C.
Stručnjaci tvrde da šest namirnica ima ključnu ulogu u očuvanju lijepog i zdravog tena i stanja kože lica.
1# Orasi zdravi i ukusni
Orasi spadaju u jednu od namirnica koja našu kožu čini blistavom.
Oni imaju izuzetnu hranljivu vrijednost, jer su bogati esencijalnim masnim kiselinama (omega 3 i 6), cinkom, vitaminom E i C, selenom i proteinima. Možete ih jesti kao zdravu grickalicu za užinu ili ih dodati kaši za doručak.
2# Sjeme suncokreta smanjuje upale
Suncokretovo sjeme sadrži vitamin E kao važan antioksidans sa blagotvornim dejstvom na kožu.
Sjemenke suncokreta sadrže i fenolna jedinjenja poput flavonoida, a koja imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju upale.
Odličan su borac protiv upalnih procesa na koži i učinit će da imate savršen ten.
3# Paprika je zdrava i ukusna hrana
Ova namirnica sadrži velike količine beta karotena i vitamina C, takođe značajne antioksidanse zbog kojih je zdrava koža.
Vitamin C učestvuje u izgradnji kolagena, proteina koji održava dobru strukturu kože. Papriku možete da grickate uz bilo koji obrok, a preporučuje se da izaberite onu koja ima intenzivnu boju.
4# Masna riba puna je omege 3
Vrste ribe poput lososa, pastrmke, sardine, tunjevine i skuše sadrže veoma važne omega 3 masne kiseline, koje imaju protivupalno dejstvo i održavaju vlažnost kože.
Ove vrste masne ribe ujedno su i dobar izvor visokokvalitetnih proteina, vitamina E i cinka, a ovo je još jedan razlog da uvrstite ribu u nedjeljni jelovnik.
Akne su rezultat upale i infekcije lojnih žlijezda koje su stimulisane hormonima, a namirnice koje treba smanjiti ili izbaciti u tom slučaju su zasićene i hidrogenizovane masti, višestruko prerađena hrana, brza hrana, kao i proizvodi puni dodatog šećera.
5# Soja je idealna hrana za ten
Soja obiluje izoflavonoidima, koji štite od UV zračenja, ispravljaju bore, podstiču stvaranje kolagena, održavaju elastičnost i vlažnost kože… Tofu sir može da bude dio obroka, a soja sos odlična povremena zamjena za postojeće začine, savjetuju nutricionisti.
6# Crna čokolada i zdrava koža
Blagodeti crne čokolade već su nadaleko poznate. Veliki procenat kakaoa sadrži antioksidanse koji pomažu u sprečavanju nastanka opekotina od sunca.
Ovi antioksidansi takođe imaju pozitivan uticaj na smanjenje bora, kompaktnost i teksturu kože, njenu vlažnost i samu cirkulaciju.
Kada već govorimo o hrani, ljepoti zdravlju donosimo vam i SAVJET PLUS
Dobro popunjena smočnica i nekoliko aduta iz hladnjaka i zamrzivača pomoći će vam da u bilo kojem trenutku pripremite fini obrok.

namirnice koje treba imati u kuhinji
Osnovne tri namirnice
Ako bismo morali izabrati samo tri namirnice koje bi baš uvijek trebale biti u svakoj kuhinji, to bi bila sol, neka vrsta brašna i šećer (ili neki drugi zaslađivač).
Već kombinirajući samo to troje, možete napraviti beskvasni kruh, a dodavanjem ostalih osnovnih namirnica koje treba imati u kuhinji može se pripremiti prava gozba!
Voće i povrće

Većina voća i povrća, s obzirom na brzu kvarljivost, neće dospjeti na popis namirnica koje vrijedi kupiti u većim količinama te uvijek imati pri ruci.
Ali, postoje i iznimke – pravilno skladišten krumpir dugo će vam trajati, a ovdje pročitajte koje jednostavne recepte možete pripremiti od te namirnice.
Luk i češnjak baz
a su za nebrojena jela, a dobro odolijevaju propadanju – kako ih čuvati, pročitajte ovdje. Kad je riječ o voću, i ono može dugo trajati i uvijek biti spremno za konzumaciju ako je smrznuto, sušeno ili u kompotu.

Konzerve
Prije svega, korisne će vam biti konzerve grahorica kao što su slanutak i grah koji se inače dugo kuhaju, a mogu poslužiti kao iznimno hranjiva baza različitih salata, namaza, juha ili variva.
Dobro će doći i konzerva pelata od koje ćete u trenu, dodajući osnovne začine i češnjak, pripremiti umak.
Također, u konzervama se pohranjuje i riba koju možete pretvoriti u neočekivane gurmanske zalogaje – ideje vam donosimo u ovom članku.

Tjestenina i riža
Koja god vam vrsta tjestenine bila najdraža, pobrinite se da u kuhinji uvijek imate tu svestranu namirnicu, a ako se uz nju nađe i spomenuta konzerva pelata, sigurno je da gladni nikad nećete ostati.
Isto je i s rižom, namirnicom koja se može pripremati i jesti za bilo koji obrok, u bilo koje doba dana – pokriva sve, od doručka do večere, od slatkog do slanog.
Iz hladnjaka
Komad kvalitetnog polutvrdog sira dugo će trajati. Osim sendviča, sir će obogatiti i okus umaka, dati ukusnu hrskavu koricu jelima zapečenim u pećnici, a uvijek će dobro doći i za samostalno grickanje.
Vrhnje za kuhanje još je jedan mliječni proizvod (koji prije otvaranja ne treba ni stajati u hladnjaku) i pravi as iz rukava koji će svako jelo pretvoriti u kremasti užitak.
Začini, ulja i octi
Dobro opskrbljena polica sa začinima, uljima i octima ključ je finog kuhanja. Asortiman prilagodite svom ukusu i onome što volite jesti.
Klasična mediteranska prehrana ne može bez dobrog maslinova ulja, aceta balsamica te začina kao što su bosiljak i origano.
A volite li, primjerice, azijsku kuhinju, uvijek imajte sezamovo ulje, soja sos i čili u nekom obliku. Cimet i vanilija (ekstrakt, mahuna pa čak i vanilin šećer) neizostavni su ako volite pripremati slastice.

Preporučujemo
- KOLIKO TRAJE LIJEČENJE OD ALKOHOLIZMA
- KAKO SASTAVITI OPORUku
- EVO KAKO DA SAZNATE KOLIKO JE STARA VAŠA MAČKA
- POČELA JE SEZONA KRPELJA: EVO KAKO SE ZAŠTITITI