ZBOG OVOG DJEVOJČICINOG CRTEŽA ŠKOLA POZVALA POLICIJU: Pokrenuta istraga protiv oca, djevojčica u domu

U centru ruskog grada Jefremova nalazi se jedan zid koji je prekriven slikama rata. Na njima su velike fotografije ruskih vojnika koji drže oružje, a svuda su i slova “Z”, simbol takozvane “Specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Ovaj zid predstavlja patriotsku sliku ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, u ovom gradu, koji se nalazi na oko 320 kilometara južno od Moskve, naći ćete još jednu sliku rata u Ukrajini koja se potpuno razlikuje od ove prethodne.

Novinaru BBC-a poslanica u skupštini grada Olga Podolskaja pokazala je fotografiju na kojoj je dječiji crtež. Na njemu se nalazi ukrajinska zastava. Sa jedne strane piše “Slava Ukrajini”, dok se na drugoj nalazi ruska zastava i natpis “ne rat”. Na njemu su i jedna djevojčica i njena majka koje se odlučno suprotstavljaju dvjema raketama koje im dolaze u susret.

Crtež je u aprilu prošle godine nacrtala 12-godišnja Maša Moskaljeva. Njen otac Aleksej, obratio se vlastima za savjet, jer je škola pozvala policiju kada je vidjela crtež.

-Policija je počela da istražuje njegove društvene mreže. Rekli su da on na loš način vaspitava svoju kćerku – kaže Olga.

Zbog antiratnih objava na Internetu samohrani otac Aleksej je kažnjen i morao je da plati 30.000 rubalja (oko 415 dolara) zbog diskreditacije ruskih oružanih snaga. Protiv njega je prije nekoliko nedjelja pokrenut i krivični postupak i sada mu prijeti zatvorska kazna.

On se trenutno nalazi u kućnom pritvoru u Jefremovu, a njegova kćerka Maša poslata je u dječiji dom. Alekseju trenutno nije dozvoljeno ni da se čuju telefonom.

-Niko nije vidio Mašu od 1. marta, iako smo pokušali da stupimo u kontakt sa domom kako bismo saznali kako je ona. Ruske vlasti žele da svi prate istu liniju. Niko ne smije da ima svoje mišljenje. Ako se ne slažete sa onim što neko misli onda ne treba da čitate njihove objave na društvenim mrežama. Ali, ne treba te osobe da stavljate u pritvor i djecu im odvodite u dom – objašnjava Olga.

Novinaru BBC-a nije bilo dozvoljeno da razgovaraju sa njim. Prema pravilima kućnog pritvora njemu je dozvoljen samo kontakt sa advokatom, inspektorima i zaposlenima u pravosuđu. Njegove komšije su začuđene zbog svega što se ovoj porodici desilo.

Od 1. marta se ništa ne zna o Maši

-Ona je dobra djevojčica, nikada nisam imala problem sa njenim ocem. Ali plašim se da bilo šta kažem – rekla je novinaru njegova komšinica Angelina.

Jedna mlađa žena predložila je da se skupe potpisi za podršku Alekseju. Ona nije željela da kaže šta misli o ovom slučaju jer se plaši posljedica.

Novinar je pokušao da posjeti i školu koja je prijavila Mašinog oca, ali im je zabranjen ulaz. Uprava škole nije odgovorila ni na njegove pozive i mejlove. Kada se posjeti sajt škole, odmah se nailazi na fotografiju onog zida s početka teksta. Ovu školu su prošlog oktobra posjetili ruski vojnici koji su se vratili iz Ukrajine.

U govoru tog dana direktorica škole Larisa Trofimova rekla je da svi vjeruju u njihovu domovinu i da ona nikada ne može da pogriješi. U međuvremenu Aleksej se bori da ne izgubi starateljstvo nad Mašom.

Ljudi koji ga podržavaju i novinari okupljaju se u zgradi lokalnog suda. Gradsko vijeće za maloljetnike preduzima pravne radnje kako bi zvanično ograničili Alekseju roditeljska prava. Alekseju iako je želio, nije dozvoljeno da dođe u sud jer je u kućnom poritvoru, iako se radi o njegovom djetetu. U hodniku sudnice jedna aktivistkinja razvila je plakat s natpisom: “Vratite Mašu njenom ocu!” Policajac joj je rekao da ga skloni.

Jedna od Aleksejevih pristalica Natalija Filatova vjeruje da će priča o porodici Moskaljov na pravi način pokazuje kako se tretiraju neistomišljenici u Rusiji.

-Naš Ustav podrazumijeva pravo na slobodu govora, slobodu savjesti, potpunu slobodu građana da izraze svoje mišljenje. Ali sada nam je to zabranjeno – rekla je ona.

(Express/Telegraf)

ZBOG OVOG DJEVOJČICINOG CRTEŽA ŠKOLA POZVALA POLICIJU: Pokrenuta istraga protiv oca, djevojčica u domu Express.


express.ba

drugi upravo čitaju