Zbog nje je nastao jaz među muzičarima: Znate li zbog čega su se posvađali Brega i Balašević?

zbog nje je nastao jaz među muzičarima: znate li zbog čega su se posvađali brega i balašević?

Foto: Instagram @citymagazine_rs @goran_bregovic_official

Slavni muzičari Zdravko Čolić, Goran Bregović i Đorđe Balašević u mladosti su sarađivali na brojnim projektima. U to vrijeme, kao i danas, Čola je bio jedna od najvećih zvijezda, a pjesma “Mađarica” je jedna od onih koje su obilježile njegovu karijeru.

Ona je objavljena na albumu „Malo pojačaj radio“, koji je sniman 1981. u Londonu. Njen tekst je napisao Đorđe Balašević, a na albumu su radili Duško Trifunović, Đorđe Novković, Marina Tucaković.

Nakon što je tekst pjesme bio gotov, Đorđe Balašević ga je dao Goranu Bregoviću da iskomponuje muziku, a Brega je, uz Kornelija Batu Kovača, bio kompozitor svih pjesama na tom Čolinom albumu.

Tada dolazi do scene koja se godinama prepričava ne samo među muzičarima, već i u javnosti. Naime, Bregi se nije svidio naslov pjesme i bio je uvjeren da će bolje proći ako se zove „Mađarica“ umjesto originalnog „Opatica“. Balašević se tu strašno naljutio i nije mu padalo na pamet da mijenja ni jedno jedino slovo, a kamoli naslov pjesme.

Čola je ipak odlučio da zadrži prvobitni naziv “Mađarica” što je Bregu i te kako pogodilo i od tada Balašević i Bregović nikada nisu više sarađivali. Godinama nakon toga odnosi su se malo poboljšali, ali njihova imena više nisu mogla da se pročitaju na zajedničkim projektima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by City Magazine (@citymagazine_rs)

“Mađarica” je postala bezvremenski hit, a taj album Zdravka Čolića je prodat u više od  300.000 primjeraka.

Đorđe Balašević je na veliku žalost svih poštovalaca njegovog rada preminuo 19. februara 2021. u Kliničkom centru Vojvodine od infekcije izazvane koronavirusom. Sahranjen je 21. februara na Gradskom groblju u Novom Sadu u krugu porodice i najbližih.

Izvor: glossy.espreso.rs

Zbog nje je nastao jaz među muzičarima: Znate li zbog čega su se posvađali Brega i Balašević? Azra Magazin.


azra.ba

drugi upravo čitaju