25 C
Sarajevo
Pet, 08, 22

Zašto Nizozemci nemaju zavjese?

Znate li zašto Nizozemci nemaju zavjese na prozorima?

Nizozemci su poznati kao jedan od najveselijih i prijateljski nastrojenih naroda na svijetu, zdravlje, sigurnost i sveopće zadovoljstvo prioriteti su kojima se u ovoj zemlji teži.

Također, njihova se kultura opisuje kao izrazito liberalna i otvorena, a tabu teme su nepoznanica. To je jedan od razloga zašto Nizozemci nemaju zavjese.

Ako ste ikada posjetili Nizozemsku, zasigurno ste i osjetili opisanu atmosferu, kao i doživjeli da Nizozemci nemaju problem s dijeljenjem svoje privatnosti.

Jedan od pokazatelja navedenoga je neobičan – u Nizozemskoj ćete na rijetko kojem prozoru vidjeti zavjese.

ašto nizozemci nemaju zavjese na prozorima
Zašto Nizozemci nemaju zavjese?

Neobična arhitektura

Nizozemska arhitektura i stambene zgrade prve su stvari koje će vas u ovoj zemlji oduševiti. Sve zgrade vizualno su slične, jako uske i visoke, a dominantni materijali su cigla i drvo.

-

Historijski, država je oporezivala gradnju u širinu, a Nizozemci su se snašli pa su svoje nekretnine počeli graditi u visinu kako bi plaćali manje poreze.

Tako hodajući uz kanale Amsterdama ujedno ćete hodati i uz niz uskih, visokih, spojenih kuća s najviše pet katova i tri uska prozora po spratu. Zašto Nizozemci nemaju zavjese čak ni na tim prozorima?

Otvorenost u svakom smislu

Hodajući ulicama nizozemskih gradova, posebno navečer, moći ćete zaviriti u tuđe domove i vidjeti njihovu unutrašnjost. Nizozemcima to nije neobično, upravo suprotno, poželjno je.

Prihvaćeno objašnjenje ove pojave potječe od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju što skrivati, a da zavjese na prozorima mogu upućivati na suprotno.

Nizozemci se toga pridržavaju, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

Druga teorija je da ne stavljajući zavjese na prozore drugima žele pokazati stepen svoje uspješnosti i imućnosti, a dom smatraju dosljednom prezentacijom toga.

  KIJA ŽESTOKO ISPROZIVALA ĐANIJA! Otkrila zašto nije bila na svadbi njegovog sina!

Nizozemska je izrazito zanimljiva zemlja, a otvorenost stanovništva jedna je od njezinih čari tako da se ova specifičnost idealno uklapa u njihov stil života, prenosi 1klik.hr.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 12

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa