back to top

ZASLADITE DAN Jednostavne i ukusne tufahije će vas oduševiti

Sastojci

8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)

200 g šećera

80 g oraha

1 bjelance

1 limun

1 Šlag

1 l vode

2 Vanilin

Vanilin šećer

Šlag

 

Priprema

 

1. Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.

2. Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.

3. Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.

4. Kuhane jabuke koje ste napunili mješavinom izmiksanog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 10 minuta na 180°C.

5. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.

Posluživanje

Prije posluživanja na tufahije stavite po kašiku šlaga.

Savjet

Umjesto jabuka možete koristiti kruške.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

drugi upravo čitaju