VELIKA KATASTROFA NA POMOLU, RADIOAKTIVNI OBLAK IZNAD UKRAJINE! RUSI RAKETIRALI SKLADIŠTE MUNICIJE, VISOK NIVO RADIJACIJE

velika katastrofa na pomolu, radioaktivni oblak iznad ukrajine! rusi raketirali skladište municije, visok nivo radijacije

Nakon bombardovanja skladišta u gradu Hmeljnicki, u zapadnoj Ukrajini, pojavila se informacija da se u vojnom objektu u ovom gradu nalazila municija sa osiromašenim uranijumom, koju je Velika Britanija poslala Kijevu u aprilu.

U ranim jutarnjim satima 13. maja ruska avijacija bombardovala je skladište municije u gradu Hmeljnicki, koji je ujedno administrativni centar istoimene oblasti. Prvobitno su lokalni mediji preneli da je ruski dron kamikaza pogodio samo skladište goriva, ali objavljeni snimci snažnih detonacija i eksplozija, koje su trajale nekoliko minuta, ukazuju da je pogođeno veliko skladište municije i vojne opreme.

Objekat je potpuno uništen, kao i jedinica Nacionalne garde Ukrajine koja je angažovana da ga štiti.

Već 14. maja ukrajinskim društvenim mrežama počinju da se šire panični izveštaji da je prilikom detonacije skladišta municije u Hmeljnickom uništena velika količina britanske tenkovske municije sa osiromašenim uranijumom, koja je nedavno dostavljena u Ukrajinu zajedno sa projektilima “storm shadow”, javio je novinar Sergej Karnauhov.

Uslijed jake eksplozije, čestice osiromašenog uranijuma mogle su da se rasprše na teritoriji Hmeljničke oblasti, što bi, uzimajući u obzir iskustva iz Jugoslavije i Iraka, kasnije moglo dovesti do zagađenja zemljišta, vode i zraka, kao i povećanja oboljelih od raka.

Pojačano zračenje

Još nije potvrđena informacije da se u Hmeljnickom nalazila britanska municija sa osiromašenim uranijumom, ali je specijalizovani resurs za praćenje zračenja saveecobot.com zabiležio porast gama zračenja od 80-100 do 140-160 nanosiverta. S obzirom na to da osiromašeni uranijum izbacuje relativno malu dozu gama zračenja, trenutni porast ukazuje da su uništene jako velike zalihe municije, koja je u zrak izbacila uranijumsku prašinu.

Dodatnu paniku među stanovništvom izazvale su patrole radijacione, hemijske i biološke zaštite u gradu, kao i odsustvo zvaničnih informacija, javlja agencija “Jurežja dejli”.

Prema navodima lokalnih ukrajinskih medija, patrole su počele da mjere radijaciju na gradskim ulicama koristeći specijalnu opremu. Ranije su patrole mjerile radijaciju samo u oblasti gdje se nalazila nuklearna elektrana Hmeljnicki (Netešin i okolina), a sada – u regionalnom centru, na zapadu oblasti i u Ternopolju, uzimajući u obzir da je nakon ekplozije jak vjetar puhao sa istoka.

“Moji prijatelji iz Ukrajine javljaju da su stanovnici zapadnih regija u panici. Sakupljaju stvari i bježe iz Hmeljnickog, Lavova i Ternopolja. Bježe iz svih oblasti gdje se nalaze ukrajinske vojne jedinice i skladišta. Mještani govore da je u Hmeljnickom detoniralo skladište, koje je bilo ispunjeno municijom sa osiromašenim uranijumom. I to potvrđuju moji izvori”, piše politikolog Jurij Kot.

Stručnjaci također skreću pažnju da su ukrajinski vatrogasci koristili robote tokom gašenja požara u Hmeljnickom i Ternopolju, što može da ukazuje da se na skladištima u zapadnoj Ukrajini čuvala municija s osiromašenim uranom.hayat.ba

drugi upravo čitaju