Uz ovaj trik ne treba vam klima uređaj

Ljetne vrućine i kako se rashladiti u 5 minuta.

Toplinski valovi sve su češći u našim krajevima ali i cijeloj Europi zbog globalnog zatopljenja. Vrućina koja nas umara može biti vrlo opasna i trebali bismo izbjegavati boravak vani u najtoplijem dijelu dana. No, zbog posla, obveza i ostalog ne možemo si dopustiti da budemo zatvoreni u kući dok traju vrućine.

Vrlo učinkovit način da se rashladite u 5 minuta je brzinski sladoled, no nemojte ga jesti na brzinu. Čaša hladne vode može biti izvrsno osvježenje, ali nikako nemojte piti alkohol po vrućem vremenu jer vam može pozliti.

Boca s raspršivačem napunjena hladnom vodom itekako može rashladiti vaše lice, glavu, ruke, a ako ste u prilici oprati ruke, hladan mlaz vode koji će teći po vašim podlakticama itekako će vam pomoći da se brzo osvježite kada nemate priliku okupati se u moru, rijeci ili bazenu. Naravno, kupanje je najbolji način rashlađivanja, jer rashlađuje cijelo tijelo i glavu, čak i ako je temperatura vode iznad 25 Celzijevih stupnjeva.

kako se ohladiti
Čaša hladne vode može biti izvrsno osvježenje

Kako rashladiti sobu za 5 minuta

Kad su ljetne vrućine prije odlaska na posao spustite rolete na prozorima da vam stan ili kuća bude u mraku, ali će kroz rupe na roletama i dalje dolaziti svjetlost i zrak, vrućina neće moći dosegnuti sobu što više. No, ako vam prozori ili staklena vrata gledaju na jugozapadnu stranu, možda ne bi bilo loše zatvoriti prozore i vrata nakon spuštanja roleta, na taj način toplina sigurno neće ulaziti, a kada dođete s posla dočekati ugodno rashlađen prostor.

Ako ni to nije dovoljno i ne želite uključiti klimu ili je nemate, umjesto nje koristite ventilator, poslužit će vam trik s mokrom krpom. Mokru krpu stavite ispred ventilatora, ne na ventilator jer bi vam ventilator mogao usisati krpu, već je objesite ispred ventilatora, tako će zrak koji puše ventilator prolaziti kroz mokru krpu i ovlažiti prostor , hladeći tako prostoriju.

Isto možete učiniti i navečer prije spavanja ako želite rashladiti spavaću sobu mokrom krpom na prozoru ako napravite manji propuh osjetit ćete svježinu u prostoriji u kojoj spavate.

Kako rashladiti krevet za 5 minuta

Najbolja posteljina tijekom ljetnih vrućina je pamučna, nikako satenska ili ona koja u sebi sadrži poliester. Nemojte pored kreveta držati uređaje koji griju prostor, poput mobitela, ionako su štetni zbog zračenja. Ako je jako vruće, posteljinu prije spavanja možete staviti u vrećicu i staviti u zamrzivač na 5 minuta, posteljina će vas neko vrijeme ugodno rashladiti.

Egipatska metoda je da plahtu kojom ćete se pokriti namočite u hladnu vodu, kako madrac ne bi upio vlagu, između vas i mokre plahte stavite ručnik. No, ako imate problema s bubrezima, osjetljivu maternicu i jajnike te probleme sa zglobovima i kostima, ova metoda vam se ne preporučuje jer biste se mogli prehladiti.

Postoji još jedan trik koji su znale i naše bake, termofor. Zimi se bojler puni toplom vodom za zagrijavanje kreveta, a ljeti hladnom vodom za hlađenje kreveta. Dobar madrac od lateksa ili hladno lijevane pjene odličan je za hlađenje noću. A za vruće dane idealna je viseća mreža koju možete objesiti u svom stanu ili kući.

kako se ohladiti
Ne držite uređaje koji griju prostoriju pored kreveta

Zaključak

Život bez klima uređaja čini se nemogućim, ali starije generacije su preživjele. Saten, svilu ili poliester sačuvajte za hladnije noći. Lagane pamučne posteljine su prozračne i izvrsne za protok zraka u prostoriji.

Takozvana ‘egipatska metoda’ uključuje natapanje plahte ili ručnika u hladnu vodu. Preporuča se staviti hladnu plahtu na suhi ručnik kako bi se izbjeglo natapanje madraca. Topli zrak se diže, stoga postavite krevet što bliže podu. Madrac možete premjestiti s kreveta na pod. Ako živite u kući s više katova, spavajte u prizemlju ili u podrumu.

Osim što nas štiti od dehidracije, voda također može pomoći u hlađenju tijela. Za dodatnu razinu osvježenja u ohlađenu vodu možete dodati listiće mente ili sok od limuna. Osim toga, možete se rashladiti tako da na zapešća i vrat stavite ručnik koji namočite hladnom vodom.

Preporuka

Podržava TNT Group
uz ovaj trik ne treba vam klima uređaj

neznase.ba

drugi upravo čitaju