-4.1 C
Sarajevo
Čet, 02, 23

UNIQA SEE5 ĆE OBLIKOVATI BUDUĆNOST REGIJE: Održan prvi UNIQA regionalni summit zemalja jugoistočne Evrope

Podizanjem svijesti o značaju osiguranja i kreiranjem zajedničkih jednostavnih i pristupačnih proizvoda za svoje klijente uz ulaganje u inovacije i digitalizaciju, UNIQA će oblikovati budućnost tržišta osiguranja u regiji – Ovo je zaključak prvog regionalnog summita UNIQA SEE, koji je okupio vodeće ljude iz regije (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Bugarska i Hrvatska) koji brine o gotovo 2 miliona klijenata, ima 1700 zaposlenih i ostvaruje 245 miliona eura bruto premije.

SEE region je treća najveća grupa kompanija u okviru UNIQA International-a, koji posluje u 15 evropskih zemalja. Saradnja 5 zemalja koja je započela u martu ove godine odvijala se u skladu sa strategijom rasta i daljeg razvoja kompanije, u kojoj je poseban fokus stavljen na zemlje jugoistočne Evrope (SEE). UNIQA snažno ulaže u ovu regiju kako bi klijentima pružila bolje i kvalitetnije usluge i prvenstveno je orijentisana na klijente, ali takođe ima snažan fokus na digitalizaciju i ulaganje u zajednicu i održivi razvoj.

Govoreći o perspektivi regiona, svi učesnici su se složili da postoji ogroman tržišni potencijal, što potvrđuju i podaci o prosječnoj premiji po stanovniku. Na primjer, prosječna premija osiguranja po stanovniku u Hrvatskoj je 2021. godine bila 399 eura, u Bugarskoj 242 eura, u Srbiji 148 eura, u BiH 140 eura, a u Crnoj Gori 160 eura, što je znatno ispod prosjeka Evropske unije gdje je prosječna premija 2085 eura. Najzastupljenije osiguranje u svim zemljama regije je obavezno osiguranje od autoodgovornosti, ali dobrovoljno zdravstveno osiguranje, osiguranje imovine i osiguranja malih i srednjih preduzeća koja su sve traženija, imaju najveći potencijal rasta u cijeloj regiji.


image

Boris Palichev


UNIQA želi da se pozicionira u regiji kao pouzdan partner fizičkim licima, korporativnim klijentima i klijentima banaka. Podizanjem svijesti o značaju osiguranja u svakodnevnom životu i pružanjem adekvatne i prijeko potrebne pomoći u zaštiti od različitih rizika današnjice koje diktiraju globalni megatrendovi, kao što su demografske i društvene promjene, klimatske promjene i digitalizacija, uspješno će odgovoriti na sve današnje izazove. U cilju razvoja modernih rješenja koja mogu da odgovore na sve zahtjeve klijenata, UNIQA će investirati u nove i inovativne tehnologije i u najbolje talente u svojoj raznolikoj zajednici zaposlenih. Postizanje statusa poslodavca sa pet zvjezdica jedan je od najvažnijih strateških ciljeva UNIQA osiguranja.


image

Wolfgang Kindl


„UNIQA će raditi na jačanju svijesti o potrebi zaštite osiguranika i pružanju jednostavnih i brzih rješenja svojim klijentima. Radeći kao tim, uspjeli smo da iskoristimo najbolje prakse iz pet zemalja u regiji i osmislimo agilan strateški koncept, čiju korist će osjetiti naši zaposleni, a posebno naši klijenti. Naš najveći kapital su naši zaposleni u čiji rast konstantno ulažemo i sa posebnom pažnjom razvijamo njihove talente i vještine. Poseban akcenat stavljamo na digitalizaciju i analizu podataka kako bismo ubrzali i pojednostavili procese, koji su ključni za proširenje našeg portfolija klijenata, kao i za sticanje liderske pozicije na tržištu osiguranja u SEE regionu, koje je ostvarilo najveći rast u UNIQA International-u od čak 12,8%“, naglasio je predsjednik SEE regije, Adel Bahtanović, dodajući da će UNIQA dodatno jačati svoju poziciju u svim zemljama regije izgradnjom dugoročnog partnerstva sa klijentima i ulaganjem u digitalizaciju i standardizaciju portfolija i procesa.


image

Adel Bahtanović


UNIQA grupa pruža punu podršku regiji, što je svojim prisustvom na summitu potvrdio Wolfgang Kindl, član Upravnog odbora UNIQA Grupe za međunarodna tržišta i klijente. „UNIQA Grupa je u potpunosti i dugoročno posvećena SEE5 regiji, za koji očekujemo da će značajno doprinijeti rastu i profitu. Tokom nekoliko proteklih mjeseci pojavile su se mnoge konstruktivne ideje, koje će svakako biti korisne i eventualno primjenjive na nivou Grupe. Zajedno rastemo i učimo jedni od drugih, a sve sa ciljem da zadovoljimo potrebe naših klijenata“, naglasio je Wolfgang Kindl.

 

www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa