-1.1 C
Sarajevo
Pon, 01, 23

ULAZI LI SVIJET U NOVI HLADNI RAT? PROCURILO ŠTO SU AMERIKANCI TRAŽILI OD ZEMALJA ČLANICA NATO-A

Međutim, prema pisanju Financial Timesa, taj sastanak možda sa sobom donosi novu dimenziju globalnih geopolitičkih odnosa jer visoki službenici Sjedinjenih država inzistiraju na zauzimanju puno čvršće politike prema Kini.

FT piše kako su zadnjih nekoliko sedmica predstavnici Washingtona lobirali kod drugih europskih članica NATO saveza za zaoštravanje retorike prema Kini te konkretne akcije obuzdavanja kineskih vlasti. Suprotstavljanje Kini američki je predsjednik Joe Biden ranije postavio kao glavni cilj svoje vanjske politike, ali se Americi silom prilika fokus prebacio na rat u Ukrajini.

To što sada Sjedinjene Države inzistiraju na stavljanje konfrontacije s Kinom u agendu NATO saveza dolazi u ekstremno osjetljivom trenutku za kineske vlasti jer traju masovni protesti protiv lockdown politike, ali i Komunističke partije, kao i predsjednika Xija. Otvara se pitanje kakva bi mogla biti reakcija Kine u slučaju drastičnog zaoštravanja politike NATO-a.

Primjerice, prije invazije na Ukrajinu, koketiranje s primanjem Ukrajine u članstvo NATO saveza činilo se kao logični korak, ali je danas vjerovatnije da bi veći dio članica odustao od te ideje, ako bi taj potez zaustavio ruski napad. Je li sada dizanje pritiska na Kinu, na kojem inzistiraju Sjedinjene Države, korak prema vraćanju neke vrste hladnoratovskih odnosa u globalnu međunarodnu politiku, kad su političke tenzije ionako ekstremne?

Prema pisanju FT-a, visoki službenici Sjedinjenih Država ističu pred sastanak u Bukureštu kako se NATO još ljetos dogovorio oko novog „strateškog koncepta“ kako bi „adresirali sistemske izazove“ koje postavlja Kina. Amerika nudi europskim saveznicima u NATO savezu da na sastanku u Bukureštu dogovore „jačanje naše otpornosti prema izazovima koje postavlja Narodna Republika Kina“.

  DOKUMENT KOJIM JE SLUŽBENO OKONČAN RAT: PRIJE 27 GODINA U DAYTONU PARAFIRAN JE OPĆI OKVIRNI SPORAZUM ZA MIR U BIH

Koordiniranje NATO članica protiv Kine, tvrdi FT, visoko je na listi prioriteta Sjedinjenih Država. Ambasadorica SAD-a pri NATO savezu, Julianne Smith, rekla je kako NATO mora početi odgovarati kineskim izazovima na konkretne načine.

Ministri bi na sastanku u Bukureštu trebali raspraviti novi izvještaj o Kini te bi se Kina trebala po prvi put jasno identificirati kao izazov u pitanjima „interesa, sigurnosti i vrijednosti“. Taj izvještaj navodno obrađuje pitanja kineskog vojnog razvoja, napora da utječe na članice NATO saveza te treće zemlje, a obrađuje i kinesko-ruske odnose.

Usporedno, u EU se procjenjuje u kojoj mjeri zaoštriti gospodarske odnose s Kinom. Većina članica EU, a posebno Njemačka i Francuska, ne vide se na istoj liniji prema Kini kao i Sjedinjene Države.

ULAZI LI SVIJET U NOVI HLADNI RAT? PROCURILO ŠTO SU AMERIKANCI TRAŽILI OD ZEMALJA ČLANICA NATO-A

Prošli mjesec Bidenova administracija objavila je nacionalnu strategiju sigurnosti u kojoj je jasno da je Kina sigurnosno pitanje ispred Rusije, bez obzira na trenutačne prijetnje.

Glavni sekretar NATO saveza, Jens Stoltenberg, izjavio je kako NATO mora odgovoriti na kinesku vojnu modernizaciju, kolaboraciju s Rusijom te „pokušaje da kontrolira kritičnu infrastrukturu u Europi“. Sve to, najavljuje Stoltenberg, bit će teme razgovora u Bukureštu.“

Zanimljiv je i pristup britanskog premijera Sunaka odnosima s Kinom. Komentirajući napad kineske policije na BBC-jevog novinara.

  • Kina svjesno natječe za globalni utjecaj koristeći sve razine državne moći… Budimo jasni; takozvana zlatna era je gotova, kao i naivna ideja da će trgovina voditi u socijalne i političke reforme… Mi prepoznajemo kako Kina predstavlja sistemski izazov za naše vrijednosti i interese, što je izazov koji postaje sve više akutan, kako se približavaju sve većem autoritarizmu – upozorio je Sunak, ali i naglasio:
  • Lice u lice s tim izazovima trebamo znati da kratkoročni pristup i zanošenje željama neće biti dovoljni. Mi ne možemo ovisiti o argumentima ili pristupima hladnog rata, ili biti sentimentalni oko prošlosti.
  MUŽ ME ZAMALO UBIO, A SADA ME JOŠ I TUŽIO: SESTRA TIKTOKERKE BRUTALNO PRETUČENA PRIJE DVA MJESECA, A SADA PROLAZI NOVI PAKAO

Mainstream mediji (npr. Bloomberg) ovu zadnju izjavu britanskog premijera tumače kao značajno omekšavanje pristupa Kini.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa