UKRAJINCI UPALI U RUSIJU, MINIRALI PUT I POBILI NEPRIJATELJSKI VOD

Nakon što je Rusija prošle sedmice pokrenula veliki val zračnih napada na ukrajinske gradove uključujući i Kijev, ispalivši gotovo stotinu projektila svih tipova i ubivši četrdeset ljudi, Ukrajinci su uzvratili i udarili po Belgorodu jače nego ikad. Stradalo je više od 20 civila. To je bilo prije sedam dana, a jučer je njihova vojna obavještajna služba GUR, objavila video i potvrdila da su njihove snage sudjelovale u novom prekograničnom napadu na ruske položaje u Belgorodskoj oblasti.

Na snimci se vide specijalci koji su minirali put kojim se koriste Rusi u okrugu Grajvoron u Ruskoj Federaciji. Osim toga su napali i utvrđeni položaj ruskog voda koristeći minobacače i pješačko oružje.

GUR navodi kako je „od topničke i pješačke paljbe, uz detonacije ukrajinskih mina, neprijatelj pretrpio zasad neodređen broj žrtava”.

Na početku snimke vide se dobro opremljeni ukrajinski vojnici zamagljenih lica kako kopaju rupe lopatama i postavljaju ono što izgleda kao francuska HPD protivoklopna mina u šumski put na kojem se vide tragovi vozila. Zatim se video prebacuje na prijenos s kacige vojnika koji gleda preko nišana svoje borbene puške i puca ležeći ili klečeći iza malog brežuljka prekrivenog lišćem u šumu. Potom se čuje kakofonija automatske paljbe iz težeg oružja u jedinici za specijalne operacije.

Kasnije se snimka s razine tla prebacuje na infracrveni video sniman odozgo u kojem se koriste IR detektori koji pokazuju signale topline i kretanje neprijatelja među drvećem. Na kraju dron snima eksploziju i požar koji su uslijedili na neprijateljskom položaju, prenosi SD.

U drugoj diverzantskoj akciji ukrajinski operativac je prešao 1400 kilometara do ruske zračne baze Čeljabinsk sjeverno od Kazahstana. Tamo se u gluho doba noći uspio neprimijećeno ušuljati na snijegom debelo prekrivenu asfaltnu pistu i zapaliti lovac-bombarder Suhoj Su-34 ruskih zračnih snaga. Ukrajinski obavještajci tvrde da je dvomotorni Su-34 pripadao 21. zrakoplovnoj diviziji.

  • Još se razjašnjavaju razlozi zašto se avion zapalio- ironično su se narugali ukrajinski obavještajci. Procjena je da Su-34 košta oko 50 miliona dolara.

Avioni Su-34 lete gotovo svakodnevno uzduž linije fronta i ispaljuju satelitski navođene klizne bombe na ukrajinske položaje. Riječ je o najboljem lovcu bombarderu ruskih zračnih snaga, a to je i jedini model u ruskom inventaru koji ima kombinaciju senzora, avionike i pametnoga oružja koja mu omogućuje otkrivanje i munjeviti napad na iskačuće mete.

Rusija je prije rata u Ukrajini u borbenom rasporedu imala oko 150 aviona Su-34, a prema procjenama neovisnih stručnjaka u zadnje dvije godine srušeno im je njih 25.

Najveći uspjeh u ‘skidanju‘ Suhoja dogodio se koncem prosinca, kad su, u samo u sedmici dana, u dugo planiranoj operaciji, Ukrajinci uspjeli srušiti čak četiri Su-34 koji su im dugo zagorčavali život. Tri su aviona pogođena južno od korita Dnjepra u južnoj Hersonskoj oblasti dok su bili postrojeni u borbenoj formaciji kako bi satelitski navođenim kliznim bombama zasuli branitelje ukrajinskog mostobrana u selu Krinkiju na lijevoj obali Dnjepra. Iako Ukrajinci nisu otkrili čime su skinuli bombardere, smatra se kako im je presudio protuzračni sustav Patriot koji je nedavno pristigao iz Njemačke.

(Agencije/M.S.)

Video pogledajte OVDJE.

Video pogledajte i OVDJE.

The post UKRAJINCI UPALI U RUSIJU, MINIRALI PUT I POBILI NEPRIJATELJSKI VOD first appeared on Hayat.ba.hayat.ba

drugi upravo čitaju