21.6 C
Sarajevo
Ned, 06, 23

Udar na državu: Hoće li 'trojka' po želji HDZ za ustavnog sudiju izabrati osobu bez dana iskustva u pravosuđu

(Patria) – U svakom demokratskom društvu, izbor sudija u ustavne sudove predstavlja pravno i političko pitanje od največeg državnog značaja. Imenovanjem, ta lica imaju pravo i obavezu da u godinama ili decenijama koje dolaze  primjenjuju i tumače pravne propise, donose odluke i presude, a što sve zajedno ostavlja duboke i trajne posljedice na pravne, političke i društvene procese kao i na sve pojedince u državi i na samu državu.

Svi ustavni sudovi u kontintentalnoj evropskoj pravnoj tradiciji sliče jedan drugom, samo je Ustavni sud Bosne i Hercegovine različit na svoj pravni i politički način. Prije svega, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je jedini sud unesen u Ustav Bosne i Hercegovine. Uz sve specifičnosti ustavnog i pravnog poretka države Bosne i Hercegovine, Ustavni sud je svojom pravnom praksom izgradio sistem nepisanog ustava, a kojim se opet štiti ustavni i pravni poredak, nadležnosti, imovina i druga prava. 

S tim u vezi, sud se našao na liniji odbrane političkog suvereniteta i teritorijalnog integriteta države, postao je predmet silnih političkih napada secesionističkih i antidržavnih snaga koje pokušavaju da osvoje posljednju pravnu kotu odbrane države. Praksa Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja izvor prava i jedini je tumač i komentar na oskudni dejtonski Ustav Bosne i Hercegovine

Ustavni sud dao je nemjerljiv doprinos zaštiti osnovnih ljudskih prava garantovanih Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava svim građanima Bosne i Hercegovine. Podsjećamo da je apelacija Ustavnom sudu dugo godina bila jedino pravno sredstvo kojim se moglo zaštiti pravo na suđenje u razumnom roku.

Iz navedenog možemo izvesti zaključak da Ustavni sud nije kantonalno javno preduzeće niti je ministarstvo niti kakva agencija u kojoj će se na  mandatni period od četiri godine imenovati kakav direktor ili rukovodeći službenik i koji će za te četiri godine raspolagati imovinskim, tehničkim i ljudskim potencijalnom prema slobodnom nahođenju (što je praksa svake stranke bez izuzetka). Nakon četiri godine doći će novi, a svu štetu koju je načinio, sve resurse koje je pronevjerio i loše pravne propise koje je donio za posljedicu će imati isključivo međustranačko prepucavanje, poneki spor iz radnog odnosa i usvajanje novih akata od strane novog diretkora. Što bi se reklo pojeo vuk kenjca.

Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su konačne i obavezujeće,  imaju trajne i dalekosežne posljedice  koje su kao što smo vidjeli u odluci „Ljubić“ promjenile ustavni, pravni i politički kurs države Bosne i Hercegovine, vratile „bonske ovlasti“ i dovele državu na sami rub ili granicu političke i pravne stabilnosti.

Kada sve to znamo, postavlja se pitanje kakvog to kandidata želite za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine? Moniku Mijić koja je bila državni pravobranilac, zastupnica Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava i članica VSTV BIH ili Sanelu Butigan Gorušanović sudiju Općinskog suda u Sarajevu, istaknutu pravnicu i naučnu radnicu u oblasti člana 10 „Sloboda izražavanja“  Evropske konvencija za zaštitu osnovnih ljudskih prava i članicu VSTV BIH ili Danicu Šajin, doktoricu pravnih nauka i sudiju Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, ili pak Marina Vukoju sekretara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bez dana iskustva izvan poslova sekretara?  

Sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine su tumači Ustava BIH, njihova pravna praksa ima težinu nepisanog Ustava Bosne i Hercegovine. Sudije Ustavnog suda u svome radu imaju niz predmeta iz oblasti krivičnog, građanskog, privrednog, porodičnog i drugih procesnih prava.

Njihova pozicija iziskuje največi stepen sposobnostit za tumačenje i analiziranje propisa. Dakle, da li će to raditi bolje sudija Vrhovnog suda, sudija Općinskog suda ili sekretar doma?  Svaki poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije treba sebi da postavi to pitanje i svaki poslanik treba da zna da se neće moći sakriti iza radne grupe, komisije, spiska, ocjene ili političkog dogovora. Svaki od njih odlučuje pojedinačno svojom savjesti i za to će isto tako da odgovara.

Nakon što u Ustavni sud Bosne i Hercegovine imenuju Marina Vukoju, a kako su prethodno politički dogovorili predstavnici „trojke plus“ i HDZ, gube svi. Nominalno građanske stranke kao SDP koje su imale obavezu da delegitimiraju legitimno predstavljanje sada će ga podržati u njegovoj najštetnijoj formi – izbor najlošijeg kandidata za mjesto sudije Ustavnog suda BIH . Izgubit će Ustavni sud koji je u liku, djelu, intelektualnim kapacitetetima i znanju nekog od drugih kandidata mogao dobiti koristan doprinos jačanju svoje pozicije i pravne prakse. I na kraju izgubit će država.

(M. T. )

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa