U Rijeci održano 1. Međunarodno takmičenje u hifzu Kur’ana Časnog


U Rijeci je u periodu od 11. do 13. maja održano 1. Međunarodno takmičenje u hifzu Kur’ana Časnog, u organizaciji Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj uz podršku Ministarstva vakufa i islamskih poslova Države Katar.

Takmičenje je upriličeno povodom obilježavanja 10. godišnjice svečanog otvorenja Islamskog centra Rijeka.

Svečanom otvorenju takmičenja, koje je upriličeno 11. maja, u Islamskom centru u Rijeci prisustvovali su generalni sekretar Vijeća takmičenja Khaled Yassin, koordinator svih svjetskih takmičenja u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, predstavnik Diyaneta (Turska), te ambasadori država Katar, Kraljevine Saudijske Arabije, Turske, Egipta, Alžira i Maroka.

Takmičenje je održano u kategoriji Hifz cijelog Kur’ana i okupilo je 26 hafiza i kurra hafiza iz oko 20 zemalja. Uslov za učešće na takmičenju jeste da je hafiz stariji od 35 godina – što ovo takmičenje čini jedinstvenim u svijetu.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik dr. Aziz-ef. Hasanović je kazao kako najbolji način obilježavanja desete godišnjice otvorenja Islamskog centra u Rijeci jeste pružanje mogućnosti hafizima starijim od 35 godina da se mogu takmičiti – s obzirom na to da takvo nešto nema nigdje u svijetu.

slika zaslona 2023-05-13 u 21.56.02.jpg - rijeka: održano 1. međunarodno takmičenje u hifzu kur

– Na ovaj način htjeli smo hafizima iskazati poštovanje i počast, da dolaze ovdje i prenose svoje iskustvo, a čini nas sretnima što su se odazvali svi oni koje smo pozvali na učešće. Nastojat ćemo da ovo takmičenje bude godišnja manifestacija u povodu svečanog otvorenja Islamskog centra u Rijeci.

Ovo nije značajno samo za Rijeku, već za našu Zajednicu, ali i cijelu Evropu i šire, jer na ovaj način okupljamo hafize iz svih dijelova svijeta – to treba isticati kao jednu univerzalnu vrijednost, kao univerzalnost Kur’ana koja nas okuplja – kazao je muftija akademik Aziz-ef. Hasanović.

Tročlanu ocjenjivačku komisiju činili su: kurra hafiz Aziz-ef. Alili – predsjednik ocjenjivačke komisije, kurra hafiz Osman Šahin (Turska) i kurra hafiz Fahed Kharouf (Sirija).

Kurra hafiz Aziz-ef. Alili istakao je kako je velika odgovornost biti predsjednik komisije, ali i koliko je važna uspostava ovakvog vida takmičenja hafiza.

– Hafiz je osoba koja je naučila Kur’an napamet i to održava. Kod učenja Kur’ana i kod održavanja hifza, svaki hafiz uči i usavršava se do smrti. Nismo mogli dati ljepši poklon Islamskom centru u Rijeci od ovoga. Lijepo je da nismo zaboravili starije hafize, a kroz ovo takmičenje data im je prilika – ovo je ujedno i poziv starijim hafizima da se u narednim godinama pridruže. Nadam se da će ovaj grad, ovaj Medžlis postati prepoznatljiv po tome što okuplja starije hafize – kazao je on i dodao kako je posebno radostan zbog ustanovljenja Nagrade za doprinos učenju Kur’ana i kur’anskih nauka.

Ove godine Nagrada je posthumno uručena rahmetli hafizu prof. dr. Fadil-ef. Fazliću i hafizu Bajramu Ajetiju u odsustvu.

– Dosta smo učili od rahmetli profesora hafiza Fadila Fazlića, s jedne strane kroz njegovu preciznost, s druge strane kroz blagost prema takmičarima. Hafiz Bajram Ajeti najduže je član komisije na takmičenju u Zagrebu – stoga mi je drago da je ustanovljena ovakva nagrada koja će biti dodjeljivana svake godine alimima i hafizima koji su doprinijeli i doprinose kur’anskim naukama, ali i da će poticati sve one koji djeluju na tom polju – kazao je kurra hafiz Alili.

0-1.jpeg - rijeka: održano 1. međunarodno takmičenje u hifzu kur

Generalni sekretar Vijeća takmičenja Khaled Yassin ukazao je na važnost ovog takmičenja, kazavši kako je jedan od ciljeva izraz poštovanja prema hafizima.

– Na ovaj načim šaljemo poruku i našim mladim hafizima. Nije fokus na takmičenju, već na hafizima i njihovom trudu na putu očuvanja Božije riječi, oni su ti koji čuvaju vjeru – poručio je Yassin.

Domaćin takmičenja bio je Medžlis Islamske zajednice Rijeka. Glavni imam MedžlisaRijeka mr. Hidajet-ef. Hasanović izrazio je nadu da će ovo postati tradicija.

– Vjerujem da će ovo takmičenje postati tradicija, da ćemo se svake godine ovde sastajati, te da će kao takvo postati prepoznatljivo i u našoj Bosni i Hercegovini kako bismo se sastajali i družili sa Časnim Kur’anom ovdje u Rijeci – kazao je Hasanović.

Nakon takmičarskog dijela nastupanja hafiza, proglašeni su pobjednici:

1. Abdullah Abdurahman Shawala (Kraljevina Saudijska Arabija),

2. Rachid Boustta (Maroko),

3. Baydemir Hasan (Turska).

Hafizi koju su uzeli učešće u ovom takmičenju izrazili su veliko zadovoljstvo zbog kreiranja ovakve prilike. Nakon podne-namaza upriličen je mevlud i dodjela diploma pobjednicima takmičenja, te ceremonija zatvaranja.

Namjera je, pored tradicionalnog i svjetski poznatog takmičenja u Zagrebačkoj džamiji, koje je 4. najstarije takmičenje te vrste u svijetu i dio Svjetskog kataloga takmičenja u učenju i hifzu Kur’ana Časnog, organizirati takmičenje u učenju Kur’ana u Rijeci za sve one koji zbog propozicija ne mogu učestvovati na drugim takmičenjima, a vrsni su poznavatelji i učači Kur’ana, prije svega hafizi što će Islamski centar Rijeka učiniti dodatno prepoznatljivim širom svijeta.


pressmediabih.com

drugi upravo čitaju