U NOVOM PAZARU OBILJEŽEN DAN BOŠNJAČKE NACIONALNE ZASTAVE

u novom pazaru obilježen dan bošnjačke nacionalne zastave

Nakon što je podigla zastavu na jarbol, s kolegom Suljom Mustafićem, predsjednikom Bošnjačkog vijeća Crne Gore, predsjednica BNV Misala Pramenković navela je u obraćanju velikom broju okupljenih zvaničnika i građana iz Novog Pazara, regije Sandžak i regiona, kako iz godine u godinu Bošnjaci sve jače, glasnije, ponosnije i odlučnije govore o svom ponosu, o svom bajraku.

– Nacionalna obilježja i simboli su izuzetno važni za svaki narod, svaku naciju, ali za narode koji svoju snagu i brojnost ne mjere desetinama i stotinama miliona pripadnika, značaj nacionalnih simbola je još veći. Ovaj naš ponosni bajrak predstavlja ukupnost našeg nacionalnog bića, jer ova tri zlatna liljana na grbu predstavljaju našu evropsku autohtonost na ovim prostorima. Ova tri polumjeseca ukazuju na našu lijepu islamsku vjersku tradiciju, a ova ljepota bijele boje ukazuje na našu trajnu posvećenost miru i slobodi, koji su jedini preduvjet ostvarivanja bilo kog prava. Ovaj naš ponosni bajrak je i iznad ovih heraldičkih simbola izuzetno značajan, zato što on predstavlja konsenzus nas Bošnjaka, jer ovo je jedna od rijetkih stvari oko koje se svi Bošnjaci slažu i koju svi Bošnjaci predstavljaju – izjavila je Pramenković.

Navela je da Bošnjaci na prostoru Sandžaka decenijama žive u miru i slozi s pripadnicima različitih vjera i naroda te da je sada jedan od imperativa unutarbošnjački konsenzus o vitalnim nacionalnim pitanjima.

– Bošnjaci su kroz historiju pokazali da su izuzetno miroljubiv i pacifistički nastrojen naroda. Mi decenijama i stoljećima živimo u miru i blagostanju s pripadnicima različitih vjera i naroda. Ono što je danas Bošnjacima prijeko potrebno i na čemu treba raditi jeste više razumijevanja, saradnje i podrške između nas samih. Dakle, unutar našeg bošnjačkog korpusa moramo imati konsenzus oko osnovnih, vitalnih, nacionalnih interesa. Neka to bude tačka spajanja i polazna tačka, a neka sva druga polja, polje političkog djelovanja, naučno polje, polje ekonomije, privrede, zaštite životne sredine, neka budu polja na kojima ćemo se takmičiti, ko će biti bolji i uspješniji i ko će dati više rezultata, stavljajući kolektivni ispred pojedinačnog i individualnog interesa. Bošnjaci imaju obavezu da pokažu odgovoran stav radi nas samih, radi amaneta koji nosimo, ali prevoshodno radi ove naše lijepe mladosti, koja nam je značajna perspektiva u budućnosti ako Bog da – izjavila je Pramenković.

Navela je da zbog velike tragedije i saosjećanja s palestinskim narodom ni ovaj praznik ne može proteći svečarski.

– BNV i Bošnjaci u Sandžaku i Republici Srbiji prošlogodišnju ceremoniju i ovaj svečani blagdan su dočekali neposredno nakon velike tragedije u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu. Nažalost, splet i lokalnih i globalnih okolnosti je takav da mi ni ove godine ne dočekujemo ovaj naš blagdan u dovoljno svečanoj atmosferi. Razlog tome jeste činjenica da se prethodnih mjeseci i ovih dana na području Palestine dešava nešto što predstavlja veliku nepravdu prema djeci, ženama, starima, prema nejakima i po onome što se dešava to odgovara opisu genocida, jer se jedan narod planski i sistemski pokušava skloniti. Bošnjaci u Sandžaku i Republici Srbiji te širom svijeta suosećaju s narodom Palestine, zato što smo mi 1995. godine također preživjeli genocid i naše rane su i dalje svježe i nisu zarasle. Na kraju svim Bošnjakinjama i Bošnjacima u Sandžaku, u republikama Srbiji i Crnoj Gori, našoj dragoj dijaspori razasutoj širom svijeta kao niska tespiha, želim sretan, blagoslovljen i berićetan 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave uz želju da svaki naredni dočekujemo u miru, dobrom zdravlju, boljem društvenom ambijentu, boljim okolnostima, nacionalno svjesniji, politički mudriji i zbijenih redova – navela je Pramenković.

Dan bošnjačke nacionalne zastave, kao i ostali bošnjački nacionalni praznici utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na 3. redovnoj sednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine. Dan bošnjačke nacionalne zastave se slavi na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka, tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka.

The post U NOVOM PAZARU OBILJEŽEN DAN BOŠNJAČKE NACIONALNE ZASTAVE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju