5 C
Sarajevo
Pet, 12, 22

Pronađen život u kristalima starim 830 miliona godina pronađen život!

Pronađen život u kristalima starim 830 miliona godina, potvrdio je tim geologa koji vrši istraživanja nad prastarim kristalima soli.

Tim geologa otkrio je sićušne ostatke života prokariota i algi, zarobljene unutar kristala halita starih 830 milijuna godina. Sasvim je sigurno da je u kristalima pronađen život što otvara sasvim nova pitanja vezana za nastanak svijeta i život u svemiru.

Halit je natrijev klorid, također poznat kao kamena sol, a otkriće sugerira da bi ovaj prirodni mineral mogao biti prethodno neiskorišteni resurs za proučavanje drevnih okoliša slane vode. Štaviše, organizmi zarobljeni u njemu mogu još uvijek biti živi.

Nevjerovatno otkriće ove nove studije također ima implikacije na potragu za drevnim životom, ne samo na Zemlji, već i u izvanzemaljskim okruženjima, poput Marsa, gdje su identificirane velike naslage soli kao dokaz drevnih, velikih rezervoara tekuće vode.

Pronađen život star 830 miliona godina!
Pronađen život star 830 miliona godina!

Organizmi ne izgledaju onako kako biste mogli očekivati

Prethodni drevni mikrofosili pronađeni su utisnuti u stijene, poput škriljevca, koji datiraju milijardama godina unatrag. Sol, međutim, nije u stanju očuvati organski materijal na isti način.

Umjesto toga, kada se kristali formiraju u okruženju slane vode, male količine tekućine mogu biti zarobljene unutra.

One se nazivaju tekućim inkluzijama, i to su ostaci matičnih voda iz kojih je kristalizirao halit.

  Test opažanja: Ko je najgluplja osoba na slici?

To ih čini naučno vrijednima, jer mogu sadržavati informacije o temperaturi vode, hemiji vode, pa čak i atmosferskoj temperaturi u vrijeme kada je mineral nastao.

Naučnici su također pronašli mikroorganizme koji žive u novijim i modernim okruženjima gdje se stvara halit. Ove sredine su izrazito slane ali ipak, otkriveno je da u njima uspijevaju mikroorganizmi poput bakterija, gljivica i algi.

Isto tako, dokumentirani su mikroorganizmi u tekućim inkluzijama u gipsu i halitu, uglavnom modernim ili novijim, a nekoliko njih datira još iz antičkih vremena.

Međutim, metoda identifikacije tih drevnih organizama ostavila je sumnju u to jesu li iste dobi kao i halit. Nevjerovatna je činjenica da je pronađen život star 830 miliona godina

Stoga se postavlja pitanje među geomikrobiolozima. Koje su najstarije hemijske sedimentne stijene koje sadrže prokariotske i eukariotske mikroorganizme iz taložnog okoliša?, piše naučni tim predvođen geologinjom Sarom Schreder-Gomes sa Sveučilišta West Virginia u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Geology.

Pronađen život star 830 miliona godina!
Pronađen život star 830 miliona godina

Uzorak kristala izvučen još 1997. godine

Sredina Australije je sada pustinja, ali nekoć je to bilo drevno slano more. Browne formacija je dobro okarakterizirana i datirana stratigrafska jedinica iz središnje Australije, koja datira iz neoproterozoika.

Uključuje opsežan halit, koji ukazuje na nekadašnji drevni morski okoliš.

Koristeći uzorak jezgre iz formacije Browne izvučen od strane Geološkog zavoda Zapadne Australije 1997. godine, Schreder-Gomes i kolege uspjeli su provesti istraživanja nepromijenjenog neoproterozojskog halita koristeći ništa više osim neinvazivnih optičkih metoda.

  BIT ĆETE PREPOROĐENI: Potopite noge u hladnu vodu svako večer pred spavanje, REZULTATI SU NEVJEROVATNI!

Time je halit ostao netaknut, a to je važno jer znači da je sve unutra moralo biti zarobljeno u vrijeme kada su se kristali formirali.

Koristili su propušteno svjetlo i ultraljubičastu petrografiju, prvo pri malom povećanju za identifikaciju kristala halita, a zatim pri povećanju do 2000 puta, za proučavanje tekućih inkluzija u njima, piše Science Alert.

Unutra su pronašli organske krute tvari i tekućine, u skladu s prokariotskim i eukariotskim stanicama, na temelju njihove veličine, oblika i ultraljubičaste fluorescencije.

Zanimljiv je bio i raspon te fluorescencije. Neki od uzoraka pokazali su boje u skladu s organskim propadanjem, dok su drugi pokazali istu fluorescenciju modernih organizama, što ukazuje na, kako su naučnici rekli, nepromijenjeni organski materijal.

Pronađen život u kristalima starim 830 miliona godina pronađen život!
Pronađen život – Preživeli 830 miliona godina u soli

Čak je moguće da su neki organizmi još živi

Tekuće inkluzije mogle bi poslužiti kao mikrostaništa u kojima uspijevaju malene kolonije. Živi prokarioti su izvađeni iz halita koji datira prije 250 miliona godina pa zašto onda ne bi mogli biti živi i u 830 miliona godina starom halitu?

Moguće preživljavanje mikroorganizama u geološkim vremenskim razmjerima nije u potpunosti shvaćeno.

Predloženo je da bi zračenje uništilo organsku tvar tokom dugog vremenskog razdoblja, no Nicastro i sur. (2002.) su otkrili da je zakopani halit star 250 miliona godina bio izložen samo zanemarivim količinama zračenja.

Osim toga, mikroorganizmi mogu preživjeti u tekućini inkluzije metaboličkim promjenama, uključujući preživljavanje od gladi i faze ciste, te suživot s organskim spojevima ili mrtvim stanicama koje bi mogle poslužiti kao izvori hranjivih tvari, tvrde naučnici u studiji.

  Umrla baka Milka iz Udbine

To apsolutno ima implikacije za Mars, gdje se mogu pronaći naslage koje imaju sličan sastav kao Browne formacija, poručuju naučnici.

Njihovo istraživanje pokazuje kako se takvi organizmi mogu identificirati bez uništavanja ili ometanja uzoraka, što bi nam moglo dati novi skup alata za njihovu identifikaciju, kao i bolje razumijevanje vlastite povijesti Zemlje.

Optičko ispitivanje bi se trebalo smatrati temeljnim korakom u bilo kakvom proučavanju biosignatura u drevnim stijenama.

Omogućuje da se sazna geološki kontekst mikroorganizama prije daljnjih kemijskih ili bioloških analiza… i predstavlja metu za takve analize.

U kristalima soli starim 830 miliona godina pronađeni potencijalno živi mikroorganizmi noob.ba.

Preporučujemo

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.7 / 5. Brojanje glasova: 35

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa