5.5 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

U AFRICI BJESNI NAJKRVAVIJI RAT NA SVIJETU, EPSKIH RAZMJERA: TE SLIKE ME BUDE NOĆU

Više desetina hiljada osoba poginulo je u borbama tigrajskih pobunjenika te koalicije vojski i milicija koje bjesne posljednjih nekoliko mjeseci. Mediji zbog cenzure o tom sukobu vrlo malo izvještavaju.

Analitičari kažu da u sukobu sada učestvuje više stotina hiljada vojnika te da se zaraćene strane međusobno optužuju za korištenje frontalnih napada pješadijom. Analitičari su dodali da je rat u Etiopiji najvjerovatnije “najsmrtonosniji” svjetski sukob.

Vojnici s obje strane rekli su za The Telegraph da takvo nasilje prije nisu vidjeli, čak ni nakon dvije godine ratovanja.

  • Vidio sam razasuta tijela svojih prijatelja. Gotovo svi su poginuli. Mnogi su ranjeni. Naučio sam gladovati. Nisam mogao zaboraviti slike trupala… bude me noću – rekao je jedan etnički tigrajski borac koji je jednom krijumčaru platio 500 funti kako bi pobjegao od rata.

Etiopske federalne snage, eritrejski vojnici i savez etničkih milicija s tigrajskim pobunjenicima ratuju na četiri fronte duž brdovite regije Tigraj na sjeveru Etiopije. Primirje između zaraćenih strana puklo je krajem avgusta ove godine.

Etiopska je vlada prerezala telefonske i internetske kablove koji vode do te regije te mediji zato o njemu ne pišu skoro ništa. Oni koji se nalaze u Tigraju s ostatkom svijeta komuniciraju uglavnom pomoću satelitskih telefona.

  • Ovo je novi veliki afrički rat”, rekao je Cameron Hudson, analitičar i bivši glavni čovjek za afrička pitanja u Nacionalnom sigurnosnom vijeću Sjedinjenih Američkih Država.

“Nakon sukoba koji su prije 25 godina potresli (Demokratsku republiku) Kongo, a u kojima su učestvovali vojnici iz možda čak šest različitih afričkih zemalja te u kojima je na koncu poginulo više od pet miliona ljudi, rat u Etiopiji vrlo brzo postaje sljedeći afrički Svjetski rat.”

  ISPOVIJESTI RUSA KOJI SU POBJEGLI U SRBIJU: ZNAM DA NAS MRZITE, ALI NE PODRŽAVAMO RAT

Jedan etiopijski vojnik koji je prošlog mjeseca učestvovao u borbama na zapadnoj fronti sukob je opisao kao “krvoproliće”. “Odbili smo jedan napad (tigrajskih pobunjenika). Ubijanje je trajalo tri sata. Moja je jedinica stalno na nišanu imala njihove teške mitraljeze. Kasnije, nakon artiljerijskog napada, udovi i mozgovi su bili razasuti posvuda. Ne slavite to. Samo ste zahvalni jer ste to mogli biti vi. Rat je takav”, rekao je vojnik.

Najnovija masovna ofanziva dio je strašnog građanskog rata koji je u drugoj najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji izbio krajem 2020. godine, kada je premijer Abij Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir, napao disidentsku lokalnu vladu u Tigraju.

Federalne snage, etničke milicije i eritrejski vojnici oformili su koaliciju kako bi istovremeno zgromili dobro naoružane tigrajske pobunjenike. Isprve se činilo kao da su pobunjenici poraženi, međutim gerilci su sredinom 2021. godine izašli iz svoj planinskih skrovišta i na opće iznenađenje ponovno zagospodarili regijom. Eritrejske su se snage prošle godine povukle, a tigrajski su pobunjenici krenuli ka glavnom gradu države Adisu Abebi.

Neko se vrijeme činilo da bi Adis Abeba mogla pasti, međutim koalicijske su snage pobunjenike uspjele potisnuti zahvaljujući dronovima Bayraktar koje su na ratište stigli iz Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Primirje koje je trajalo više mjeseci zaraćenim je stranama te milionima civila omogućilo da malo predahnu. Konflikt kao da je pao u zaborav.

  "Via Mari10" NAJMANJI VINOGRAD na svijetu!

Međutim, opći rat koji trenutno bjesni u toj regiji mogao bi je uništiti. Eritreja, totalitarna država od otprilike šest miliona stanovnika koja je nekada bila dio Etiopije, pokrenula je opću mobilizaciju te pozvala muškarce u svojim 50-ima da se priključe sukobu. Izvori u Tigrajskim odbrambenim snagama tvrde da su eritrejski bataljoni sačinjeni od motoriziranih pješadijskih brigada te da su dobro naoružani. Branitelji, kažu izvori, na raspolaganju imaju samo kalašnjikove.

Analitičari kažu da je ukupan broj učesnika rata i žrtava zapanjujući.

  • U ovom rata glavnu riječ vodi pješadija, pogotovo kada je riječ o tigrajskim pobunjenicima, koji su tokom posljednjih 18 mjeseci izgradili vojsku koja navodno broji više stotina hiljada boraca – rekao je William Davison, viši analitičar za Etiopiju u Međunarodnoj kriznoj grupi, trustu mozgova koji je baziran u Bruxellesu u Belgiji.

“S obzirom na to da i koalicija i pobunjenici jedni druge optužuju za korištenje frontalnih nezaštićenih napada pješadijom, obje strane tvrde da je na frontovima samo u posljednjih mjesec dana, otkada se ponovno ratuje, poginulo više desetaka hiljada ljudi. Iako je moguće da su te brojke napuhane, s obzirom na to da se na strani Etiopijskih federalnih snaga bore i eritrejski vojnici te snage iz regije Amhare, rat u Etiopiji vjerovatno je trenutno najsmrtonosniji rat u svijetu u kojem sudjeluje najviše boraca.”

Koalicijske se snage naoko pokušavaju probiti do glavnog grada Tigraja Mekellea. Prilično su aktivno istočno bojište i ono južno u Amhari, regiji južno od Tigraja. Tigrajski su pobunjenici u Amhari zauzeli planinske bunkere. Najgore je oko gradova Dedebit i Sheraro na sjeveroistoku Tigraja.

  SAMO DVA ČOVJEKA MOGU SPRIJEČITI PUTINA DA UPOTRIJEBI NUKLEARNO ORUŽJE

Stručnjaci kažu da su se u spomenuti konflikt uključili brojni akteri iz regije te da bi Afrički rog mogao planuti.

“U konfliktu svojevoljno i protiv svoje volje sudjeluju borci iz Eritreje, Somalije i Sudana, a čini se da na bojište stižu i borci iz Čada, Nigera i Libije”, rekao je Hudson. “Uz to, na front su ranije stigli moderni dronovi i municija iz Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije, Irana i Kine.

Doda li se tom spisku i američko oružje koje je ranije kupljeno, vjerovatno se radi o najkrvavijem svjetskom sukobu.”

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa