26.6 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

TURBULENTNA POLITIKA BRITANIJE: JOHNSONA NAPUSTILI MINISTRI FINANSIJA I ZDRAVSTVA

Zahawi (55) suosnivač je firme YouGov i započeo svoju političku karijeru u konzervativnim krugovima u Londonu, prije nego što je 2010. postao zastupnik. Popularnost je stekao vođenjem vakcinacije Britanaca tokom pandemije.

Ova imenovanja uslijedila su nakon što su Rishi Sunak i Sajid Javid  podnijeli ostavke na dužnosti ministra finansija i ministra zdravstva. Da podnosi ostavku na mjesto britanskog ministra finansija Sunak je objavio jučer na Twitteru, dok je Sajid Javid podnio je ostavku na mjesto britanskog ministra zdravstva u pismu premijeru Johnsonu.

TRUSS KAŽE DA JE “STO POSTO IZA PREMIJERA”

Zasad su oni jedina dva ministra u vrhu kabineta premijera koji su podnijeli ostavke, dok su druge visoke osobe izrazile podršku Johnsonu. Ministrica vanjskih poslova Liz Truss, koja se smatra vodećim kandidatom za njegovu zamjenu, rekla je da je “sto posto iza premijera”.

TURBULENTNA POLITIKA BRITANIJE: JOHNSONA NAPUSTILI MINISTRI FINANSIJA I ZDRAVSTVA
-

Ostavke su uslijedile nakon što je Johnson ranije tokom dana bio prisiljen na ponižavajuću ispriku zbog svog rješavanja spora oko osramoćenog zamjenika glavnog šefa parlamentarnog kluba konzervativaca Chrisa Pinchera, nakon što se pokazalo da je premijer zaboravio da mu je već ranije bilo rečeno o prethodnim optužbama protiv Pinchera za “nedolično” ponašanje.

Pincher je podnio ostavku na dužnost prošle sedmice nakon tvrdnji da je pipkao dvojicu muškaraca u privatnom klubu za članove, no Johnsonu su za optužbe protiv njega rekli još 2019.

Ovaj novi skandal bila je kap koja je prelila čašu dvojice ministara pošto je Boris Johnson prošli mjesec jedva preživio glasanje o povjerenju među konzervativnim zastupnicima kojih je više od 40 posto glasalo protiv njega.

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa