Top 10 najjačih valuta na svijetu u 2023.

Američki dolar se generalno smatra najmoćnijom valutom na svijetu, kojom se najviše trguje na globalnoj sceni sa velikom razlikom.

Međutim – što je možda iznenađujuće – dolar nije najjača od 180-ak tradicionalnih fiat valuta koje su priznate kao zakonito sredstvo plaćanja širom svijeta. Fiat valuta je novac čija vrijednost nije vezana za fizičku robu poput zlata ili srebra.

Mnoge druge valute su jače jer vrijede više od jednog dolara. Forbes je pronašao 10 najjačih valuta na svijetu, na osnovu njihove relativne vrijednosti u odnosu na američki dolar.

Kako se vrednuju strane valute?

Devizama se trguje u parovima: kupujete američke dolare za britanske funte, na primjer. Kao rezultat toga, cijena jedne valute se definiše uvijek u odnosu na drugu valutu, a ova cijena je poznata kao devizni kurs.

Većina valuta je „plutajuća“, što znači da njihova vrijednost varira zavisno od potražnje i ponude. Međutim, neke valute su „vezane“, što znači da je njihova vrijednost u odnosu na drugu valutu, kao što je dolar, fiksirana po dogovorenoj stopi.

Devizni kursevi utiču na cijenu robe i usluga u stranoj valuti. Kada dolar ojača u odnosu na britansku funtu, američki putnici mogu dobiti više funti za svoje dolare i u suštini mogu postići jeftinije odmore u Londonu. Ali ljudima iz Ujedinjenog Kraljevstva u tom slučaju postaje skuplje da posjete SAD jer će se za funtu kupiti manje dolara.

Devizni kursevi stvaraju prilike za investitore koji žele da zarade od trgovine stranim valutama.

Koje su top 10 najjačih valuta?

Odredili smo najjače valute, na osnovu količine dolara koja je potrebna za kupovinu jedne jedinice svake valute. Kursevi su dobijeni iz Forbesovog konvertora valuta, na osnovu podataka sa Open Exchange u vrijeme pisanja.

Evo 10 najjačih valuta:

1. Kuvajtski dinar (KWD)

Kuvajtski dinar je najjača valuta na svijetu, sa 1 dinar za 3,26 dolara (ili, drugačije rečeno, 1 dolar vrijedi 0,31 kuvajtski dinar).

Kuvajt se nalazi na Persijskom zalivu između Saudijske Arabije i Iraka, a zemlja zarađuje veliki dio svog bogatstva kao vodeći svjetski izvoznik nafte. Kuvajtski dinar je uveden 1960-ih i prvobitno je bio vezan za britansku funtu, a zatim je ponovo vezan za neotkrivenu korpu valuta.

2. Bahreinski dinar (BHD)

Bahreinski dinar je druga najjača valuta na svijetu, a 1 dinar košta 2,65 dolara (ili 1 dolar je 0,38 bahreinskih dinara ).

Bahrein je ostrvska država u Persijskom zalivu uz istočnu obalu Saudijske Arabije. Kao i Kuvajt, zemlja zarađuje veliki dio svog bogatstva od izvoza nafte i gasa. Bahreinski dinar ušao je u opticaj 1965. godine i vezan je za dolar.

3. Omanski rijal (OMR)

Omanski rijal je treća najjača valuta na svijetu, sa 1 jedinicom za 2,60 dolara (ili 1 dolar je jednak 0,38 omanskog rijala).

Oman se nalazi između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jemena na istočnom vrhu Arapskog poluostrva. Kao i svoji bogati susjedi, Oman je veliki izvoznik nafte i gasa. Omanski rijal uveden je 1970-ih i vezan je za dolar.

4. Jordanski dinar (JOD)

Jordanski dinar je četvrta najjača valuta na svijetu, sa 1 dinarom za 1,41 dolar (ili 1 dolar – 0,71 jordanski dinar).

Jordan je zemlja na Bliskom istoku koja uglavnom nema izlaz na more i manje zavisi od izvoza nafte i gasa od drugih zemalja u regiji. Zemlja se borila sa sporim ekonomskim rastom i rastućim dugom. Jordanski dinar ušao je u opticaj 1950. godine i vezan je za dolar.

5. Britanska funta (GBP)

Britanska funta je peta najjača valuta na svijetu, sa 1 jedinicom za 1,22 dolara (ili 1 dolar je jednak 0,82 britanske funte).

Britanska ekonomija je šesta po veličini u svijetu po bruto domaćem proizvodu (BDP), prema Svjetskoj banci. Funta je prvi put uvedena 1400-ih prije nego što je decimalizovana 1971. godine. Slobodno pluta, nije vezana za druge valute.

6. Dolar Kajmanskih ostrva (KYD)

Dolar Kajmanskih ostrva je u izjednačenju za šesto mesto među najjačim valutama na svetu, pri čemu 1 kajmanski dolar košta 1,20 dolara (ili 1 američki dolar vrijedi 0,83 dolara sa Kajmanskih ostrva).

Kajmani su britanska teritorija na Karibima i ofšor finansijski centar. Dolar Kajmanskih ostrva je prvi put uveden 1970-ih i vezan je za dolar.

6. Gibraltarska funta (GIP)

Gibraltarska funta dijeli 6. mjesto sa dolarom Kajmanskih ostrva, među najjačim svjetskim valutama, sa 1 funtom za 1,22 dolara (ili 1 dolar je jednak 0,82 gibraltarske funte).

Gibraltar zauzima južni kraj Španije i zvanično je britanska teritorija. Gibraltarska funta je prvi put uvedena 1920-ih i vezana je za britansku funtu (na paritetu, što znači da je jedan GIP jednak jednoj GBP).

8. Švajcarski franak (CHF)

Švajcarski franak je izjednačen sa eurom na osmom mjestu među najjačim valutama na svijetu kursom 1 franka za 1,08 dolara (ili 1 dolar je 0,92 švajcarskih franaka).

Švajcarski franak je službeno zakonsko sredstvo plaćanja Švajcarske i njenog malog susjeda Lihtenštajna, a valuta se smatra sigurnim utočištem zbog političke stabilnosti Švajcarske. Švajcarski franak je uveden 1850. godine i kasnije je nakratko bio vezan za euro prije nego što je prešao na slobodno kretanje.

8. Euro (EUR)

Evro dijeli 8. mesto među najjačim svjetskim valutama, sa 1 eurom za 1,08 dolara (ili 1 dolar je 0,93 eura).

Euro je zvanična valuta 20 od 27 zemalja koje čine Evropsku uniju. Euro kovanice i novčanice ušle su u opticaj 2002. godine, a valuta je u slobodnom prometu. Euro je od samog početka zvanično sredstvo plaćanja i u Crnoj Gori.

10. Američki dolar (USD)

Stvoren 1700-ih, dolar je zakonsko sredstvo plaćanja u SAD; njene teritorije, uključujući Portoriko; i druge suverene nacije, kao što su Ekvador i Zimbabve.

SAD su najveća svjetska ekonomija po BDP-u, a dolar je najlakše trgovanija globalna valuta. I to je široko rasprostranjeno, a ljudi u SAD svake godine šalju desetine milijardi dolara u inostranstvo rođacima i prijateljima.

Dolar je i najveća rezervna valuta na svijetu – to jeste, valuta koja se najviše drži u centralnim bankama – i valuta je koja se koristi za utvrđivanje cijena mnogih roba, uključujući naftu, zlato i bakar.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

drugi upravo čitaju