Svijet ima novog milijardera: Tom Ford prodao kompaniju za 2,8 milijardi dolara

Posao o prodaji njegovog istoimenog modnog brenda katapultirao je modnog dizajnera Toma Forda u svjetski klub milijardera.

Ford (61), koji je pokrenuo brend Tom Ford 2005. godine i pretvorio ga u “elektranu luksuzne odjeće” i modnih dodataka, prodao je u utorak svoju kompaniju firmi Estée Lauder Companies (EL) u ugovoru vrijednom 2,8 milijardi dolara.

Očekuje se da će se kupovina Tom Ford Brands od strane Estée Lauder završiti u prvoj polovini sljedeće godine, dok se ne dobiju regulatorna odobrenja. Ugovor će u potpunosti integrisati Tom Ford Brands, koji već ima tekuće partnerstvo s gigantom kozmetike i njege kože, u raznolik portfolio Estée Lauder.

Dvije kompanije su partneri više od 15 godina, nakon što su zajedno lansirali brend Tom Ford Beauty 2006. godine.

Kao rezultat prodaje, Ford se sada pridružuje redovima globalnih milijardera, prema Forbesu, koji procjenjuje da će dizajner, koji je bio vlasnik skoro 64% svoje kompanije, dobiti oko 1,1 milijardu dolara u gotovini od prodaje nakon odbitka procijenjenih poreza.

Fordov postojeći portfelj također uključuje najmanje dvije kuće, jednu u Los Angelesu i jednu u New Yorku, ukupne vrijednosti 65 miliona dolara, navodi publikacija.

Ford će ostati “kreativni vizionar” brenda nakon zaključenja ugovora i ostati na toj poziciji do kraja 2023. godine, navodi se u saopštenju.

Domenico De Sole, predsjednik Fordovog brenda koji je prethodno bio na čelu Guccija, takođe će ostati konsultant u istom periodu.

Dogovor, koji će biti riješen kombinacijom gotovine, duga i odgođenih plaćanja koja će dospjeti 2025. godine, omogućiće dvojici trenutnih partnera Toma Forda, Ermenegildu Zegni i Marcolinu, da produže svoje postojeće ugovore o licenciranju, saopštile su kompanije.

Zegna, luksuzna italijanska modna kuća, proširiće svoj trenutni aranžman “kako bi uključio dugoročnu licencu za svu mušku i žensku modu, kao i dodatke i donje rublje”, saopštila je kompanija. Marcolin će nastaviti sa proizvodnjom sunčanih naočara i optičkih okvira pod brendom Ford.

Estée Lauder Companies, koja je dom nekoliko globalnih brendova za ljepotu, uključujući Clinique i Bobbi Brown, saopštila je da očekuje da će godišnja prodaja kozmetike Tom Forda dostići milijardu dolara “u narednih nekoliko godina”.

“Kao brend u vlasništvu, ova strateška akvizicija će otključati nove mogućnosti i ojačati naše planove rasta za Tom Ford Beauty,” rekao je predsjednik i izvršni direktor Estée Lauder Companies Fabrizio Freda u izjavi.

Ko je Tom Ford

Rođen u Ostinu u Teksasu 1961. godine, Ford je studirao istoriju umjetnosti na Univerzitetu Njujork, a kasnije arhitekturu na Parsons School of Design u Njujorku i Parizu.

Preselio se u Milano 1990. godine gdje je započeo svoju karijeru u modi kao dizajner ženske odjeće za Gucci. Nekoliko godina kasnije imenovan je za kreativnog direktora i bio je odgovoran za sve Guccijeve linije proizvoda, od odjeće do parfema.

Tokom njegovih 10 godina u toj ulozi, Guccijeva prodaja je porasla sa 230 miliona dolara na više od 3 milijarde dolara. Ford je 2005. godine krenuo samostalno i pokrenuo svoju kompaniju.

Ford je u izjavi rekao da “ne može biti srećniji s ovom akvizicijom jer je Estée Lauder Companies idealan dom za brend”.

“Oni su izvanredan partner od prvog dana stvaranja moje kompanije i oduševljen sam što ih vidim kako postaju vođe luksuza u novom poglavlju”, rekao je.

CNN/Investitor

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

drugi upravo čitaju