SVE OČI SVIJETA UPRTE U AMERIKU: HAOS I BARIKADE NA ULICAMA NEW YORKA, DA LI JE OVO DAN KOJEG SE TRUMP PRIBOJAVAO?

Te informacije prenijeli su i brojni američki mediji, pozivajući se na procurjeli izvještaj, a u prilog tome govori i činjenica da se širom New Yorka i Washingtona postavljaju barikade.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao je novinarima da policija prati medije i da vodi računa o situaciji u gradu.

Predstavnici službi za sprovođenje zakona sastali su se nedavno na Manhattanu da bi razgovarali o optužnici protiv Trumpa, koja bi mogla da bude podignuta u utorak ili srijedu, kao i o njegovom eventualnom privođenju.

Očekuje se da velika porota kasnije danas ili u srijedu optuži bivšeg Trumpa.

Na sastanku u štabu njujorške policije, pored predstavnika tog odjeljenja, prisustvovali su predstavnici američke tajne službe, sudski službenici i zvaničnici iz Kancelarije okružnog tužioca Manhattana Alvina Bragga.

  • Razgovarat ćemo o tome kako da privedemo Trumpa – rekao je izvor iz istrage za američke medije, navodeći da odluka još nije donijeta.

Trump: Sprema se moje hapšenje, izađite na ulice

Reagujući na izvještaje koji su procurili u medije, bivši američki predsjednik rekao je da ima informacije da se sprema njegovo hapšenje i pozvao pristalice na protest.

Trump je rekao da „nezakonito curenje informacija“ iz kancelarije okružnog tužioca Manhattana ukazuje na to da će biti uhapšen, ali nije precizirao kakve će optužbe biti. On je zatim na svojim društvenim mrežama pozvao pristalice da izađu na ulice – „Protest, vratite našu zemlju“.

Kada zapečaćena optužnica bude dostavljena sudiji, kancelarija tužioca će razgovarati o Trumpovoj predaji sa njegovim braniocem, rekao je neimenovani sudski zvaničnik, navodeći da će, ukoliko se Trump ne preda, za njim biti raspisana potjernica.

sve oči svijeta uprte u ameriku: haos i barikade na ulicama new yorka, da li je ovo dan kojeg se trump pribojavao?
(Photo by Brandon Bell/Getty Images)

Da li će Trump biti optužen

Ranije ove godine, okružni tužilac New Yorka Alvin Bragg osnovao je veliku porotu da ispita da li postoji dovoljno dokaza za pokretanje krivičnog gonjenja protiv bivšeg predsjednika zbog novca isplaćenog Stormy Daniels.

On je osoba koja će odlučiti da li će biti podignuta optužnica ili ne.

Velika porota se održava iza zatvorenih vrata, a formira je tužilac da utvrdi da li ima dovoljno dokaza za podizanje optužbi u slučaju.

Ako optužnica bude podignuta, to bi bio prvi krivični postupak ikada pokrenut protiv bivšeg američkog predsjednika.

Zašto je Trump na udaru

Naime, 2016. godine, tokom posljednjih sedmica prve Trumpove predsjedničke kampanje, 130.000 dolara navodno je isplaćeno porno zvijezdi Stormy Daniels, koja je pregovarala o medijskom istupu, kako bi obznanila tvrdnje o seksualnoj vezi koju je imala sa Trumpom deceniju ranije.

Njegov sadašnji advokat kaže da je Trump pozvan da svjedoči pred njujorškom porotom, ali da ne planira to da učini.

Isplate su išle preko Trumpovog bivšeg advokata Michaela Koena, koji je na sličan način isplatio jednu drugu ženu – sve po Trumpovim instrukcijama.

Trump je negirao bilo kakvu seksualnu vezu sa Daniels otkako su se optužbe pojavile 2018. godine.

Advokat Koen je optužen na osnovu više optužbi, odslužio je zatvorsku kaznu i otpušten je iz advokatske komore.

U međuvremenu, Daniels se srela sa tužiocima sa Manhattana, odgovarala je na njihova i pitanja i spremna je da svjedoči, poručio je preko Twittera njen advokat Clark Bruster.

Kako je sve počelo

Stormy Daniels, čije je pravo ime Stefani Kliford, rekla je da je Trumpa upoznala na dobrotvornom golf turniru 2006. godine.

Navela je da je par imao seksualni odnos u hotelskoj sobi na jezetu Taho, a tadašnji Trumpov advokat te optužbe je tada „oštro“ demantovao.

Trumpova supruga, Melania, koja se tada porodila, nije bila na golf turniru.

Video pogledajte OVDJE.hayat.ba

drugi upravo čitaju