Ako se vašem djetetu povećao apetit i primjećujete kako gotovo nikada nije potpuno sito, to može biti znak da bi trebalo smanjiti unos šećera. Kako objašnjava nutricionistica, iako slatki međuobrok tu i tamo ne šteti, ako dijete pretjeruje s njegovim unosom, veća je vjerovatnost da će doživjeti povećani nivo gladi.
- To je zato što, uzrokujući skok nivoa šećera u krvi i st tijelo brzo probavlja i apsorbira šećervarajući želju za još. Šećer takođe aktivira proizvodnju hormona gladi i čini suprotno od hormona koji suzbijaju glad, ostavljajući veću vjerovatnost osobe da posegne za nečim slatkim – navodi Hilard.
Promjena raspoloženja
Nutricionistica je rekla da bi promjene u raspoloženju mogle biti još jedan pokazatelj da dijete unosi previše šećera.
- Često možemo čuti da slatka hrana podiže raspoloženje. Međutim, u stvarnosti šećer često uzrokuje promjene ili pad raspoloženja. Razlog je taj što šećer uzrokuje kratki skok nivoa šećera u krvi, nakon čega najvjerovatnije slijedi trenutni pad, a to zna dramatično uticati na nivoe hormona koji regulišu raspoloženje i učiniti da se osjećamo potišteno ili neinspirirano. Takođe može pogoršati simptome zabrinutosti jer pad nivoa šećera u krvi može izazvati osjećaj nervoze – objašnjava Hilard.

Nagli pad energije
Još jedan čest znak da konzumiramo previše šećera je osjećaj da imamo mnogo manje energije nego inače, objašnjava nutricionistica. Ista je situacija i kada je riječ o djeci.
- Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su da šećer zapravo uzrokuje umor, kao i pad nivoa energije. Budući da se zbog šećera osjećamo umorno, to može smanjiti motivaciju za obavljanje svakodnevnih zadataka i učiniti da se osjećamo demotivisano i neispunjeno – dodaje Hilard.
Bubuljice i drugi problemi s kožom
Šećer može značajno uticati i na stanje kože, ponajviše uzrokovati bubuljice pa čak i bolne akne.
- Glukoza, sastojak koji se nalazi u mnogim omiljenim slatkim grickalicama, igra važnu ulogu u tome kako izgleda koža. Zapravo, konzumiranje hrane s puno šećera podiže nivo inzulina u tijelu što može uzrokovati pojačanu proizvodnju ulja. To ulje može začepiti pore i folikule te izazvati pojavu bubuljica ili upala – objašnjava nutricionistica.