Štednja je uvijek dobra odluka

Štednja je uvijek dobra odluka to svi znamo ali samo rijetki od nas se zaista pridržavaju ovog pravila. Stariji građani imaju naviku štednje dok je kod mlađih situacija drugačija.

Posljednje dvije godine potvrdile su nam koliko je važno imati dio novca sa strane, kao finansijsku rezervu za neočekivane situacije i vanredne okolnosti.

Iako se većini građana može učiniti da nemaju viška koji bi sačuvali, štednja je često više stvar odluke nego mogućnosti.

I uvijek je dobra odluka, jer nam omogućava bolje planiranje budućnosti i život s manje stresa.

Savjet koji će dati svaki finansijski stručnjak jeste da za početak napravite presjek svih mjesečnih prihoda i obaveznih izdataka (hrana, komunalije, kirija…).

Potom izračunajte koliki procenat primanja mjesečno možete odvojiti na stranu, kao prvi korak koji će vam pružiti da se na duže staze osjećate finansijski sigurnije.

Ciljevi i motivi štednje mogu biti različiti, od kratkoročnih, kao što su putovanja, preko obrazovanja, do dugoročnog ulaganja u sigurnost za starije životno doba.

Posebnu grupu razloga za štednju čine nepredviđeni slučajevi koje, u velikoj mjeri, možete lakše riješiti ukoliko imate neku svotu novca „u rezervi“.

štednja
Štednja se ostvaruje rezanjem troškova nakon izmirenih računa i obaveza

Štednja je uvijek dobra odluka

Držanje gotovine u „slamarici“ ili kućnom sefu nije prava štednja, već puko fizičko čuvanje novca koje nosi određene rizike, uključujući mogućnost krađe ili potpunog gubitka u slučaju požara.

Osim toga, novac koji je na dohvat ruke predstavlja izazov da ga potrošite i kada to nije prijeko potrebno.

S druge strane, štednja u banci, pored fizičke sigurnosti novca donosi i određeni prinos na osnovu kamate, koji uprkos trenutnoj visini kamata nije zanemarljiv.

Pored toga, štednja ima i širi uticaj na ekonomiju svake države, jer bez štednje nema investicija ni privrednog rasta, pa ni većih plata koje svi priželjkujemo.

Prihod od kamate na štednju kod nas se ne oporezuje, što je još jedan podsticaj da svoj novac držite tamo gde je najsigurniji.

štednja je uvijek dobra odluka
Štednja novca je bitna za vašu budućnost i budućnost vaše djece

Takva štednja može donijeti i prednosti korištenja drugih bankarskih proizvoda, o čemu se trebate prethodno dobro raspitati kako biste odabrali banku i proizvode sa vama najprihvatljivijom ponudom i u skladu s vašim profilom rizika.

Upravljanje štednjom posebno je olakšao razvoj elektronskog i mobilnog bankarstva. Na primjer, u slučaju fleksibilne štednje, u svakom trenutku možete pristupiti svojim računima i prebacivati sredstva sa štednog na tekući račun i obratno.

Bankarske mobilne aplikacije i elektronsko bankarstvo olakšali su i mnoge druge aspekte svakodnevnog baratanja novcem.

Umjesto bespotrebnog trošenja vremena u redovima, „bankarenje“ možete izvršiti s bilo kog mjesta u bilo koje vrijeme, na brz i jednostavan način.

štednja
Štednja je način da se osigurate za crne dane i teška vremena zato uštedite novac na vrijeme

Štednja je danas lakša zbog mobilnih aplikacija

To olakšava plaćanje režija i drugih računa po unaprijed kreiranim šablonima, konverziju novca iz jedne valute u drugu, provjeru stanja kredita i troškova po karticama i još mnogo toga, plaćanje korištenjem kamere vašeg mobilnog telefona i sl.

Ukratko, banka vam je uvijek pri ruci i štedite dragocjeno vrijeme koje biste proveli na putu do banke i pred samim šalterima.

Navigacija kroz meni ovih aplikacija je laka, dobijate jasan uvid u stanje finansija i efikasno upravljate svojim sredstvima.

Imajte na umu da se digitalni nalozi mogu unositi 24 časa dnevno, ali da se njihova realizacija obavlja u toku radnog vremena predviđenog za platni promet.

Upotrebom mobilnog bankarstva istovremeno štedite novac, budući da je u pojedinim bankama naknada za plaćanje putem m-bank aplikacije do 80 posto niža u odnosu na plaćanje na šalteru.

Takođe, izostaje potreba za čuvanjem gomile uplatnica, jer svi dokazi o uplati ostaju zabilježeni u digitalnoj verziji i na serverima banke i na vašem računaru.

Preporučujemo savjete za uštedu novca

štednja novca u bosni i hercegovini je moguća
Štednja novca u Bosni i Hercegovini je moguća

Javno.ba / biznis.ba

drugi upravo čitaju