5 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

STANJE U UKRAJINI: KREĆE LI ZAVRŠNA FAZA BITKE ZA LIMAN?

Priredio: Faris Marukić / Politicki.ba

Posljednje vijesti iz Ukrajine govore, a to potvrđuju i ruski izvori, da Ukrajinska vojska priprema napad na Liman, ključno strateško mjesto koje se nalazi u djelimičom okruženju. Gradić s oko dvadeset hiljada stanovnika važno je željezničko čvorište, bitno za logističku opskrbu ruskih snaga.

Općenito, u posljednjih par dana borbe u Ukrajini tekle su ovako:

1. Rusija je izvršila brojne napade u oblasti Soledara do Bakhmuta, od kojih je većina odbijena, ali su neki od njih imali manje uspijehe.

2. Ukrajina je nastavila da širi svoju zonu kontrole sjeverozapadno od Limana, oslobađajući više gradova duž istočne obale rijeke Oskil u blizini granice Luganske i Harkovske oblasti,  dok djeluje i prema sjeveru i na istoku u kontraofanzivi koja je do sada oslobodila 700 kvadratnih kilometara u široj okolini Limana.

3. Ukrajina formira dva dodatna mostobrana preko Oskila. Čini se da ove dosadašnje bitke teku povoljno za oslobodioce i nude potencijal za dodatni proboj ka istoku.

4. Kada je riječ o operacijama na jugu, bilo u Zaporožju ili Hersonu, postoje izvještaji o dvobojima teške artiljerije, dugačkim spiskovima granatiranih lokacija- ali nema značajnih pomjeranja fronta.

U sjeveroistočnom području Harkovske oblasti, Ukrajina širi mostobrane kod Dvorične i Kupjanska.

U Dvoričnoj, Ukrajina vrši dva veća zahvata.  Jedna je prema Tavilžanki, koja se nalazi duž glavnog autoputa koji vodi do graničnog prelaza s Rusijom. Borbe su tamo opisane kao intenzivne u posljednja dva dana, ali su ukrajinske trupe navodno ušle u zapadni dio grada i pronašle veliku zalihe ukradenih mašina za veš.

  POTRESNA ISPOVIJEST SVJEDOKA RAZORNOG ZEMLJOTRESA NA TAJVANU: LJUDI SU PANIČNO ISTRČALI U HODNIKE I VRIŠTALI

Taj mostobran se također širi prema jugu, gdje se stiglo do grada Liman Perši. Nejasno je da li nailaze na veliki otpor Rusa na ovoj ruti, ali cilj je jasno da se ovaj mostobran poveže s onim 15 kilometara južno – kod Kupjanska.

Taj kupjanski mostobran poprište je vrlo ozbiljnih borbi. Rusija se snažno opirala ovom prelazu i dovela pojačanja prije ukrajinskog prelaska na istočnu stranu rijeke. Ukrajinski izvori u ovoj oblasti i dalje se pozivaju na tajnost podataka o operaciju koja je u toku, te daju samo oskudne izvještaje o aktivnostima u tom području. Jasno je da je došlo do dvije velike bitke: jedna u jugoistočnoj oblasti Kupjansk-Vuzlovyi (važno željezničko čvorište) i na istoku kod Petropavlivke. Rusija je očigledno pretrpjela neke vrlo velike gubitke u ovim borbama. Da Ukrajina sada kontrolira ova područja govori činjenica da su se obje lokacije pojavile na jutarnjoj listi područja koja je Rusija granatirala.

Kao i kod mostobrana kod Dvorične, sada se navodi da se snage iz Kupjanska kreću na jug, u ovom slučaju prema Kivšarivki, takođe poznatom kao grad za koji je skoro sedam dana govorilo da u njemu nema ruskih trupa. Nije jasno da li je Rusija postavila neke snage prije dolaska ukrajinskih snaga. S predratnom populacijom od 20.000, Kivšarivka je otprilike iste veličine kao Liman, a njeno oslobađanje potvrđeno je tek jutros.

  UKRAJINSKI RAT: HOĆE LI PUTIN ZAISTA UPOTRIJEBITI TAKTIČKO NUKLEARNO ORUŽJE?

Rusi su u problemu jer Ukrajinci sada imaju tri opcije. Dakle, snage koje su prešle kod Dvorične i Kupjanska mogle bi se susresti i nastaviti napredovanje na jug, čisteći područje uz rijeku. Ili bi svaki od njih mogao nastaviti da širi svoje mostobrane, oslobađajući sjeveroistočni Harkov. Ili bi mogli putem  P07 krenuti u Lugansk. Rusija mora biti spremna da brani bilo koju od ovih opcija.

Ukrajina je u posljednja dva dana nastavila širiti oslobođenu oblast sjeverno od Limana. To uključuje i pritiskanje autoputa istočno od rijeke Oskil i proširenje oslobođenog područja prema sjeveru

Uprkos oslobađanju Zelene Doline i zauzimanja glavnih željezničkih pruga u tom području, Rusi i dalje imaju navodno još jedan dobar put koji je vodio od Kremine ravno do Limana na istoku. Taj dobro asfaltiran put im je omogućio da zadrže opskrbu Limana i šalju svježe snage.

STANJE U UKRAJINI: KREĆE LI ZAVRŠNA FAZA BITKE ZA LIMAN?

Ipak, ako su najnoviji  izvještaji tačni, nećemo čekati danima ili sedmicama da se presiječe taj posljednji put do Limana. Taj put je trenutno presječen. Ruske snage su navodno napustile šumovitu oblast istočno od Torska i Jampila. Ipak, potrebno je sačekati potvrdu.

U tim okolnostima a s obzirom na sezonu blata i izvještaje da su ukrajinske snage uspjele započeti napade na Stavki, čini se da postoji vrlo malo mogućnosti za ruske snage u ovoj oblasti da pobjegnu. Osim ako Rusija u to područje ne pošalje dovoljno snaga da ublaže pritisak na tom istočnom putu, snage koje su upravo  uLimanu, Jampilu i Drobiševi su efektivno opkoljene.

  Kralj Čarls III dočekao svjetske lidere na prijemu uoči kraljicine sahrane: Evo ko je sve u Londonu

To je, naravno, pod pretpostavkom da su ovi izvještaji o značajnim ukrajinskim snagama koji su prešli rijeku i stigli do Torske tačni.

Postoje izvještaji da je Ukrajina oslobodila Nižče i da su ukrajinske trupe ušle u južnu polovinu Borove. Rusija je navodno pripremala novu odbrambenu liniju koja ide otprilike od Borove do Serhiivka, ali ako se ta linija sprema da bude pobočna, sve pripreme koje se tamo vrše mogle bi biti bezvrijedne.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa