STALNO SE OSJEĆATE POSPANO I ISCRPLJENO? EVO ŠTA MOŽE BITI UZROK

Sasvim je prirodno da se tako osjećate, jer se organizam prilagođava promjenama vremena. Tjelesni ritam se mijenja, a sve veća količina sunčeve svjetlosti uzrokuje hormonalne promjene u tijelu.

Međutim, postoji nekoliko stvari koje će vam pomoći da se s proljetnim umorom bolje nosite.

Budite na otvorenom

U proljeće je jednostavnije ustati ranije, jer prije svane. Zato iskoristite jutarnje sate za laganu šetnju, trčanje ili vožnju biciklom.

Sunčeva svjetlost je najbolji izvor vitamina D, koji vam daje energiju. Zbog toga vas to priprema za dan u dobrom raspoloženju.

Dnevno svjetlo pomaže u proizvodnji hormona serotonina koji podiže raspoloženje te inhibira proizvodnju hormon sna poznatog i kao melatonin. Zbog toga boravite što je više moguće na otvorenom, piše Večernji.hr.

Oblačite kompresijsku odjeću za otečene noge

Ako imate umorne i natečene noge može vam pomoći nošenje kompresijske odjeće. Medicinska kompresijska odjeća potiče vensku aktivnost i održava protok krvi.

Revitalizacija nogu čini da se osjećate bolje u cijelom tijelu, a kad se osjećate bolje, više se krećete, a ako se više krećete, osjećate se još bolje…

Pokrenite svoju cirkulaciju

Naizmjenično toplo i hladno tuširanje ujutro potiče cirkulaciju i osigurava dobru prokrvljenost kože. Najbolje je tuširanje uvijek završiti hladnom vodom.

Njegujte kožu

Pravilna njega kože također igra važnu ulogu. Ona tako dugoročno opskrbljuje kožu neophodnim tvarima.

Koži je nakon zimskih dana potrebna posebna njega zbog toga što je dugo bila izložena suhom zraku i niskim temperaturama. Stoga hidrirajte kožu kako bi bila glatka i nježna na dodir.

Jedite svježu hranu

Našem organizmu svježa hrana najviše prija u proljeće, jer se tada mnogi metabolički procesi jače aktiviraju. Preporučuje se konzumacija više laganih i manjih obroka u danu, jer će to olakšati probavu.

U svoju ishranu ubacite što je više moguće voća i povrća, jer sadrže vitamine i minerale, koji su posebno potrebni kada dolazi proljeće.

hayat.ba

drugi upravo čitaju