Šta jesti ako imate suhu ili masnu kožu

Lijepa koža lica želja je gotovo svake žene, a u očuvanju njenog zdravlja, osim kozmetičkih preparata, veliku ulogu ima i odabir namirnica.

Nutricionisti potvrđuju da je upravo pravilna prehrana bitan faktor mladolike i zdrave kože.

“Kada je riječ o stanju kože, ljudi najčešće misle da ju je potrebno samo tretirati preparatima za njegu, ali to nije tako. Mnogo toga što vidimo na koži zapravo je rezultat onoga što se događa ispod nje, odnosno u tijelu. Hrana je važan dio zdravlja kože”, rekla je nutricionista Lisa Moskovitz za Healthline.

S njom se slaže i dermatolog Michael Green.

”Prehrana primarno utiče na razinu hormona u tijelu, a upravo oni regulišu mnoge prirodne procese u organizmu. To znači da su cjelokupno zdravlje i izgled kože direktno povezani s fluktuacijom hormona koja je regulirana upravo prehranom”, objašnjava Green koji smatra da konzumacijom određenih namirnica, ali jednako tako i izbjegavanjem nekih drugih, možemo puno napraviti po pitanju očuvanja zdravlja kože.

Ipak, najbolja hrana za vas ovisit će o vašem tipu kože, kažu stručnjaci. Ova je strategija slična načinu na koji biste odabrali hidratantnu kremu koja se razlikuje od one koju ima vaša prijateljica s drugim tipom kože. To bi u pravilu značilo da najbolja prehrana za suvu kožu neće odgovarati onima s masnom i obrnuto.

Suha i osjetljiva koža

Ako vam je koža suha, potrebna joj je hidratacija. Moskovitz navodi kako biste trebali piti barem dvije litre vode u danu ili jesti puno voća. U svoju svakodnevnu prehranu uvrstite i špinat, brokulu i slatki krompir. Masne kiseline takođe mogu pomoći vašoj koži, a nalaze se u avokadu, maslinovom ulju i lososu.

No ima i hrane koju biste trebali izbjegavati ili je barem svesti na minimum. To su, savjetuje nutricionistica, sve namirnice i napitci koji isušuju kožu – najviše kofein i alkohol.

Masna koža

Moskovitz kaže kako će mnogi možda pomisliti da trebaju izbaciti svu masnu hranu iz prehrane, ali to nije uvijek najbolji put jer protivupalna ulja mogu i pomoći. Nalaze se u avokadu, maslinama, ribi i lanenim sjemenkama. No ipak savjetuje da se smanji unos masne hrane koja je procesuirana, poput prženih krompirića, a trebalo bi pripaziti i na unos šećera.

”Može se prevenirati pretjerana proizvodnja sebuma, koji će začepiti pore ako jedete više ribe i cjelovitih žitarica, a izbjegavate crveno meso. Šećer zamijenite onim prirodnim koji se nalazi u voću”, savjetuje nutricionista.

Problematična koža sklona aknama

U ovom se slučaju radi o lučenju masnoća, upalama i bakterijama, a Moskovitz savjetuje da se treba smanjiti unos mliječnih proizvoda, masnih namirnica, ali i šećera jer upravo takva hrana utiče na rad hormona i lučenje viška masnoća. Umjesto toga, u prehranu biste trebali uvrstiti probiotike, savjetuje.

(Index)

Šta jesti ako imate suhu ili masnu kožu Žene.ba.

zene.ba

drugi upravo čitaju