ŠOKANTNE INFORMACIJE IZ MOSKVE, ŠTA SE DOGAĐA IZA KULISA KREMLJA: PUTIN JE PRESTRAVLJEN

No, prema pisanju Daily Beasta u srijedu, koji se pozvao ruski neovisni medij Verstka, ruski čelnik sve više strahuje za svoj život.

Prema tom izvještaju, on je toliko zabrinut zbog mogućeg atentata na sebe zbog posljedica invazije na Ukrajinu da odbija putovati iz zemlje, prenosi Business Insider.

Izvor, za koji Verstka navodi da se radi o visokom ruskom zvaničniku, kaže kako je dojam “iza kulisa Kremlja” da je Putin oprezan kada su putovanja u pitanju bilo gdje te da “nema osjećaj sigurnosti”. Kako se navodi, nedavni događaji pojačali su paranoju ruskog predsjednika.

Među njima je i nalog za hapšenje koji je u martu izdao Međunarodni kazneni sud u Haagu (ICC) zbog optužbi za ratne zločine – deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju – te misteriozni napadi dronovima u blizini Moskve i dronovi iznad samog Kremlja. Tu su i optužbe na račun grupe Wagner i njenog šefa Jevgenija Prigožina, prema kojima oni planiraju državni udar protiv Putina.

Jačanje paranoje

Napadi dronovima u utorak pogodili su predgrađe ruske prijestonice u kojem žive ugledni članovi društva, a Kremlj je saopćio da su većinu dronova presreli sistemi protuzračne odbrane. Jedan izvor otkrio je ruskom mediju da je Putin bio u rezidenciji u vrijeme napada te da su ga probudili službenici sigurnosti. Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije i bivši ruski predsjednik, rekao je da je napad dronom na Kremlj u maju bio ukrajinski pokušaj atentata na Putina, što je Ukrajina demantirala.

Philip Ingram, bivši časnik britanske vojne obavještajne službe, rekao je za Business Insider da se Putin odavno učahurio u nizu razrađenih slojeva sigurnosti te kako se čini da je situacija s njegovim izoliranjem sve gora. Kaže također da je paranoja ruskog predsjednika postala još izraženija tokom pandemije covida-19, kada je živio u balonu virtualne izolacije.

Ingram ističe da nova strahovanja od atentata znače da je Putin živio u izolaciji dok je kontaktirao samo s nekolicinom bliskih saradnika koji su ga obasipali lažnim informacijama prilagođenim u skladu s njegovim predrasudama.

šokantne informacije iz moskve, šta se događa iza kulisa kremlja: putin je prestravljen
ŠOKANTNE INFORMACIJE IZ MOSKVE, ŠTA SE DOGAĐA IZA KULISA KREMLJA: PUTIN JE PRESTRAVLJEN

Nedavni događaji, navodi, “nastavit će pojačavati njegovu paranoju pa će nastaviti poduzimati sve jače sigurnosne mjere kako bi se još više izolirao”. Ingram kaže da te sigurnosne mjere uključuju korištenje dvojnika i strogo osiguravanje da Putinova hrana bude višestruko testirana na otrove prije nego mu bude se poslužena. “Njegov je program vrlo pažljivo kontroliran”, rekao je Ingram. “Njegovi tjelohranitelji odani su do te mjere da će učiniti sve za njega – psihološki su testirani na sve te stvari – i to doslovno znači (da će učiniti) sve za njega.”

Ingramovi komentari poklapaju se s izjava bivšeg sigurnosnog dužnosnika Kremlja, Gleba Karakulova, koji je pobjegao iz Rusije u aprilu jer se protivio ratu u Ukrajini.

Izolacija i i pogrešne informacije

U intervjuu rusku istraživačku web stranicu Dossier Center, on je govorio o Putinovoj sve većoj izolaciji i paranoji. Rekao je da Putin putuje u oklopljenom vozu i da je insistirao na strogim mjerama karantina zbog covida-19 za one koji blisko sarađuju s njim. Ruski čelnik ne koristi čak ni internet, rekao je. Ingram navodi da Putinova izolacija znači da mu grupa bliskih saradnika dostavlja isključivo iskrivljene informacije, što dakako uzrokuje njegovo pogrešno donošenje odluka.

To, kaže Ingram, “znači da je on u poziciji u kojoj će, ako mu je predstavljeno samo ono što želi čuti, njegovo donošenje odluka konstantno biti sve više i više pogrešno”. Ingram ukazuje na Putinove pogrešne korake tokom invazije na Ukrajinu kao primjere loših prosudbi.

Očekivalo se da će Putin prisustvovati sastancima na vrhu u Indiji ovog ljeta, kao i na summitu BRICS-a u Južnoj Africi u avgustu, no lokalni izvještaji govore da je njegovo prisustvo pod znakom pitanja zbog zabrinutosti u vezi naloga za hapšenje ICC-a. Agencija Reuters je izvijestila da su južnoafrički dužnosnici čak razmatrali premještanje summita u Kinu, piše Jutarnji list.

Ingram ističe da Putin sebe želi prikazati kao “međunarodnog državnika” koji je potvrđen na globalnoj sceni. No, strah od atentata i osjećaj paranoje počinju uništavati tu sliku.

hayat.ba

drugi upravo čitaju