Sigurno utočište u nesigurnim vremenima: Kako zaštiti imovinu od inflacije i hiperinflacije?

Zaštititi imovinu od visoke inflacije i hiperinflacije danas je problem za mnoge građane širom svijeta. U tom pogledu postoji više načina ulaganja u svrhu zaštite vrijednosti imovine, od ulaganja u nekretnine, dionice do futures ugovora i kupovine zlata. Ulaganje u zlato sve je popularnije među investitorima koji dugoročno žele sačuvati vrijednost svoje imovine od visoke inflacije, gubitka kupovne moći, neisplativosti bankovne štednje, energetske krize, prehrambene krize i nadolazeće recesije.

Prilika

Zlato nije investicija na kojoj se zarađuje “preko noći” ili u nekoliko mjeseci, niti to treba očekivati. Kupovinom zlata se obezbjeđuje dugogodišnja sigurnost te pozamašna dobit. Fizičko zlato je jedan od istorijski dokazano najboljih oblika zaštite vrijednosti na dugi rok. Zlato je otporno na visoku inflaciju i hiperinflaciju svih vrsta finansijskih i privrednih kriza, bankrot države i kolapsa fiat valuta.

U zadnjih 20 godina cijena zlata je rasla preko 8,3 posto godišnje i ne postoji razlog da se ovaj trend ne nastavi i ubuduće. Mora se priznati da rast nije ujednačen od godine do godine, ali zapaženo je da su najveći prinosi ostvareni upravo tokom kriznih vremena od 2008. do 2011. (200 posto) te 2020. (30 posto). Brojni eksperti najavljuju da smo na vratima nove globalne recesije koja je već zahvatila Sjedinjene Američke Države, a s obzirom na to da je cijena zlata trenutno potcijenjena, prilika je osigurati vlastitu ušteđevinu od krize na dugi rok.

Najvažnija stvar pri kupovini zlata je odabrati sigurnog i pouzdanog partnera za kupovinu. Trgovac iza sebe mora imati dugogodišnje provjereno iskustvo i pozitivne recenzije od svojih klijenata.

Ono što je izuzetno važno je da trgovac ima distribucijsko ovlaštenje od renomiranih evropskih talionica plemenitih metala koje se nalaze na LBMA (London Bullion Market Association) popisu.

Zlatnici i zlatne poluge mogu se pronaći u rasponima mase od 1 grama do 1 kilograma, što osigurava dostupnost svim investitorima

Proces kupovine mora biti brz, jednostavan, u skladu sa fer tržišnim cijenama i po mogućnosti proveden na licu mjesta pred očima kupca. Poznate evropske talionice su austrijska Munze Osterreich, proizvodi ove talionice su rašireni na području bivše Austro-Ugarske, a poznata je po svojim dukatima s likom cara Franje Josipa te bečkim filharmoničarima, inače najraširenijim modernim evropskim zlatnicima. Švicarski Argor-Heraeus je talionica čuvena po svom kvalitetnom zlatu i srebru kovanom u poluge različitih masa od 1 do 1.000 grama, te njemački Heimerle+Meule koji je najstarija talionica osnovana davne 1845, a njen najpopularniji proizvod je serija kompleta zlatnih i srebrnih poluga UnityBars i UnityBox. Riječ je o velikom broju manjih poluga koje se mogu nabaviti i danas.

Ovdje moramo spomenuti i čuveni američki US Mint, talionicu najveće svjetske ekonomije, a jedan od njenih najpopularnijih proizvoda su američki zlatni orlovi te zlatni bizoni od jedne unce.

Kupovina zlata koje dolazi iz provjerenih talionica (kovnica) ulagaču osigurava likvidnost imovine. To znači da će ulagač u budućnosti s lakoćom moći prodati svoje zlato po fer tržišnim cijenama

LBMA Good Delivery je popis talionica (kovnica) koje ispunjavaju stroge kriterije pri proizvodnji kovanica i poluga od plemenitih metala. Riječ je o referentnom indikatoru kvalitete talionica, zato je većina investitora sklona ulaganju u proizvode iz spomenutih talionica. Interesantno je i tržište papirnatog zlata koje obuhvata sve oblike ulaganja u zlato koje ulagaču zapravo uopšte ne daju u posjed pravi, fizički komad zlata. Najpopularniji takav oblik ulaganja su ETF-ovi vezani za zlato. ETF ili Exchange-traded fund je investicijski fond čijim se dionicama trguje na berzi.

Uspješno poslovanje

ETF-ovi svoju imovinu mogu ulagati u širok spektar instrumenata, poput dionica, obveznica, robe, nafte ili zlata. ETF-ovi koji se odnose na zlato, glavninu svojih investicija usmjeravaju ka zlatu i zlatnim izvedenicama poput futures ugovora i opcija (options), što znači da uspješnost njihovog poslovanja u dobroj mjeri ovisi o fluktuacijama cijena fizičkog zlata. Ako raste cijena fizičkog zlata, raste i vrijednost ETF-a, odnosno ako cijena fizičkog zlata padne, padaće i ETF.

Postupak ulaganja u ETF-ove i izlazak iz fonda relativno je jednostavan, a investitor može uložiti koliko god želi. Portfelj se može pratiti u svakom trenutku, kao i uspješnost poslovanja fonda. Treba napomenuti da kupovinom udjela u ETF-u investitor ne dolazi u posjed fizičkog komada zlata. Ovakva vrsta ulaganja zavisi od stabilnosti finansijskog i berzanskog sistema te ulagaču ne pruža nezavisnost i samostalnost. Ulaganje u zlato je sigurno utočište očuvanja vrijednosti u nesigurnim vremenima.

www.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju