
SASTOJCI:
Za koru:
200 g mekog brašna
50 g griza
200 g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
200 ml vode
čep alkoholnog sirćeta
Za umak:
200 g šećera
200 ml vode
50 g kakaoa
100 g kokosa
PRIPREMA:
U činiju sipajte brašno, griz, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer. Promiješajte, pa dodajte vodu i sirće, a onda pjenjačom sve zajedno sjedinite u smjesu bez grudvica.
Sipajte u pleh 18×32 cm (ako nemate pleh ovih dimenzija, možete koristiti neki za nijansu manji), na čije ste dno stavili papir za pečenje.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 20 minuta. Zajedno sa papirom koru izvadite i ostavite da se ohladi. Za umak sjedinite vodu, šećer i kakao.
Zagrijte i miješajte da se sve otopi i sjedini. Ostavite da se prohladi. Koru isijecite na kockice. U svaku kockicu zabodite viljušku, zatim umočite u umak, pa u kokos.
Ostavite da se kolač ohladi, a onda uživajte.
BONUS VIDEO:
SAVRŠENI POSNI ČUPAVCI Bez mlijeka, jaja, miksera – san snova Aloonline.ba.