17.7 C
Sarajevo
Sub, 06, 22

Samit EU i Zapadnog Balkana: Ukrajini i Moldaviji kandidatura za EU, kakva je sudbina BiH

Lideri Europske unije i Zapadnog Balkana sastat će se danas u Briselu, a glavne teme bit će napredak u procesu eurointegracija i izazovi povezani sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Samit će biti održan prije podne (9.30 sati), a jedna od ključnih tema je usklađivanje Zapadnog Balkana sa evropskim vrijednostima i Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije.

Lideri EU i Zapadnog Balkana srest će se uoči dvodnevnog samita Evropskog vijeća koji počinje danas poslije podne, a razgovarat će i o načinima ograničavanja ruskog uticaja u regionu i borbi protiv ruske propagande i dezinformacija. Očekuje se da lideri EU jasno izraze nedvosmislenu podršku integraciji Zapadnog Balkana u Uniju i da iskoriste aktuelnu geopolitičku situaciju za nove korake u saradnji na evropskom kontinentu, navodi se u saopštenju Evropskog savjeta.

Među ciljevima sastanka je i istraživanje inovativnih načina za unapređenje pregovora o pristupanju Uniji, za podsticanje reformi i napredak u postepenoj integraciji EU i regiona, uz nadovezivanje na revidiranu metodologiju proširenja. Očekuje se da lideri identifikuju ključne mjere za jačanje otpornosti partnera sa Zapadnog Balkana na hibridne prijetnje, posebno na cyber prijetnje i dezinformacije, i za zaštitu od poremećaja na tržištima energije i hrane.

Na sastanku će biti riječi i o investicijama iz Ekonomskog i investicionog plana (EIP) koji obezbjeđuje ključna sredstva za suočavanje regiona sa geostrateškim izazovima, naročito u cilju unapređenja povezanosti i energetske bezbjednosti.

PROČITAJ  Dodik je jedan od rijetkih lidera iz Evrope koji se sastaje s nepoželjnim Putinom

Samit će, kako se navodi, biti šansa za promovisanje mjera za stvaranje prilika za mlade ljude i za borbu protiv odliva mozgova u regionu, za razmatranje pitanja pomirenja i promovisanje dobrosusjedskih odnosa.

Prethodni samit EU-Zapadni Balkan održan je na Brdu kod Kranja u oktobru prošle godine.

-Click Here To Join Native Media

Lideri EU i šefovi država ili vlada njenih članica danas posle podne počinju dvodnevni samit u Briselu, na kojem će glavne teme biti rat Rusije protiv Ukrajine i zahtjevi Ukrajine, Moldavije i Gruzije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, ne nazire se, prema svemu sudeći odluka da se i njoj dodjeli kandidatski status što znači da ona u tom smjeru neće ostvariti određeni napredak.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovat će na Samitu EU – Zapadni Balkan.

Kako je naš portal jučer objavio Ukrajina i Moldavija će dobiti status kandidata za članstvo u Europsku uniju.

S druge strane, Europska komisija je, navodno, odbila dati status kandidata Bosni i Hercegovini, iako se pojavila i ta ideja., te su i pojedini predsjednici država bili za takvu ideju.

Slovenija je zatražila da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što su podržale Mađarska i Poljska.

Treba istaći da su ranije pomenuta zakonska rješenja uslov i Slovenije da se otvore pristupni pregovori.

PROČITAJ  Vijeće ministara BiH o 90-dnevnoj zabrani izvoza ogrjeva, peleta, oblovine

Podsjetimo, Europska komisija je davno BiH postavila 14 uslova za sticanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, ali ih naša zemlja još nije ispunila sve.

“Ako bi joj se sada dodijelio status kandidata, to bi značilo da se u potpunosti odustaje od svih postavljenih uslova. Dok Ukrajina i Moldavija dobivaju status kandidata samo tri mjeseca od predaje aplikacije za članstvo u EU, Bosna i Hercegovina se tome nije niti približila čak ni šest godina od predaje aplikacije”, piše u nacrtu dokumenta Europske komisije.

Prema informacijama iz diplomatskih krugova Europska unija će u četvrtak ponuditi uslovni kandidatski status za BiH.

Kako saznajemo na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana očekuje se rasprava o četiri zakona iz Briselskog sporazuma: Zakon o VSTV-u, Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o sukobu interesa i Zakonu o sudovima.

pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa