SAD OBILJEŽAVA 22. GODIŠNJICU TERORISTIČKIH NAPADA 11. SEPTEMBRA

Bio je to dan koji je promijenio svijet u svakom smislu te riječi.

Za muslimane, koji su i sami bili među žrtvama napada, to je bio početak mračne ere, u kojoj su demonizirani zbog svoje vjere i identiteta.

Nakon 11. septembra, milioni muslimana koji žive u SAD-u sve više postaju mete islamofobičnih napada, a te su predrasude “još uvijek žive i djeluju” 22 godine kasnije, smatraju stručnjaci.

  • Islamofobija će ostati središnji dio američke politike u doglednoj budućnosti jer su muslimani žrtveno jagnje u mašti Amerikanaca, i danas”, rekao je Khaled Ali Beydoun, profesor prava na Wayne State School of Law u državi Michigan.

Prema njegovim riječima, kada razmišljaju o terorizmu, prvo na šta pomisle su muslimani.

Rekao je da je “zaista važno” razmišljati o islamofobiji “izvan američkih granica”.

  • SAD su ‘izvezle islamofobiju u globalu’, dajući drugim vladama poput Kine, Mijanmara i Indije prostora da se obračunaju s muslimanima“, naveo je Beydoun.

Prema njegovim riječima, “vidimo da se američko nasljeđe islamofobije odmah nakon terorističkih napada 11. septembra globalizira i izvozi u zemlje, bliže i dalje”.

Beydoun je, međutim, istakao da islamofobija u SAD-u “nije tako intenzivna kao prethodnih godina”, rekavši da je to “većim dijelom zbog toga što bivši američki predsjednik Donald Trump nije na vlasti”.

Nihad Awad, izvršni direktor i suosnivač Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), najveće američke muslimanske grupe za ljudska prava, rekao je da se islamofobija manifestirala na “ružan i nasilan način” odmah nakon terorističkih napada.

  • Napadi 11. septembra bili su protiv svih Amerikanaca, uključujući muslimane, ali je i reakcija na američke muslimane bila bolna za muslimane, koji su okrivljeni za napade i povezivanje sa teroristima koji su počinili zločine”, rekao je Awad.

Mnogi muslimani su se suočili s prijetnjama smrću, fizičkim napadima i uznemiravanjem nakon 11. septembra, dok je nekoliko džamija bilo vandalizirano, prema svjedočenju u Kongresu iz 2011. godine od strane pravne zastupničke grupe Southern Poverty Law Center.

Zločini iz mržnje protiv muslimana naglo su porasli neposredno nakon toga, skočivši za 1.617 posto u periodu od 2000. do 2001. godine, prema FBI-u, označavajući jedan od najvećeg broja islamofobičnih zločina iz mržnje ikada viđenih u Americi.

Awad je rekao da su CAIR i druge muslimanske organizacije također bile na meti, dok je on, između ostalih, stavljen na “listu za promatranje”.

  • Ispitivali bi me na aerodromima kada bih se vraćao sa prekomorskih putovanja. Trebalo mi je dosta vremena da se zaista skinem sa liste”, rekao je Awad.

Prema njegovim riječima, on i nekoliko drugih istaknutih članova muslimanske zajednice bili su pod nadzorom američke Vlade.

Awad je kazao da je američka muslimanska zajednica danas “mnogo veća”, s tim da CAIR ima više od 60 advokata s punim radnim vremenom za pokretanje pravnog postupka zbog nepravde protiv muslimana.

  • Ali to ne znači da je islamofobija nestala jer smo jači”, naglasio je Awad.

Kada su se dogodili teroristički napadi 11. septembra, Beydoun je bio student koji je živio u Kaliforniji.

  • Sjećam se napada na moju majku jer nosi hidžab. Moja sestra se suočavala s diskriminacijom jer je nosila hidžab”, pojasnio je Beydoun.

Američki muslimani također skreću pažnju na značajnu promjenu prema muslimanima u administraciji Trumpa i Joea Bidena.

Predsjednik Joe Biden nastavio je dugogodišnju tradiciju u maju organizujući proslavu Bajrama u Bijeloj kući, koju je zaustavio Trump.

Ubrzo nakon toga, Bijela kuća je održala sjednicu o islamofobiji, na kojoj su se visoki zvaničnici administracije sastali sa liderima muslimanske zajednice.

  • Pozivamo američku administraciju da osmisli ured koji se zove specijalni izaslanik za praćenje i borbu protiv islamofobije”, rekao je Beydoun, dodajući da u State Departmentu postoje slični izaslanici za borbu protiv antisemitizma. ​​​​

Jedanaestog septembra 2001. godine u jutarnjim satima dogodili su se koordinirani teroristički napadi Al-Kaide na New York i Washington koje je izvelo 19 pripadnika Al-Kaide s četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a. Dva aviona su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji. U dva napada poginulo je oko 3.000 osoba.

Borba protiv Al-Kaide i Osame bin Ladena u Afganistanu počela je nepunih mjesec dana nakon napada. Osama bin Laden je ubijen deset godina kasnije, 11. maja 2011. godine.

(Anadolija)

hayat.ba

drugi upravo čitaju