RUSIJA ODUZIMA PUTOVNICE VISOKIM DUŽNOSNICIMA KAKO NE BI BJEŽALI

Budući da ruska agresija na Ukrajinu još uvijek traje, sigurnosni dužnosnici postrožili su zahtjeve za putovanja unutar državnog sektora, tražeći predaju putnih isprava od nekih istaknutih osoba i bivših dužnosnika, reklo je nekoliko osoba upoznatih s tim pitanjem, prenosi Financial Times.

DUBOKA SUMNJA FSB-A U RUSKE CIVILNE ELITE

Pojačani pritisak odražava duboku sumnju Kremlja i FSB-a, obavještajno-sigurnosne agencije koja je naslijedila KGB, u lojalnost ruske civilne elite, od kojih se mnogi privatno protive ratu u Ukrajini i ljute se zbog njegovog utjecaja na njihov stil života.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov potvrđuje da je Rusija pooštrila ograničenja putovanja u inozemstvo za osobe koje rade u “osjetljivim” područjima:

  • Za takvo nešto postoje stroža pravila. Ponegdje su formalizirana, a ponegdje ovise o konkretnoj odluci i o konkretnim zaposlenicima. Od početka specijalne vojne operacije više se pozornosti posvećuje ovom pitanju.

Još od sovjetskih vremena ruski dužnosnici s pristupom državnim tajnama srednje razine morali su ostavljati svoje pasoše na sigurnom u “posebnom odjelu” u svojim ministarstvima i kompanijama. Ali ruske sigurnosne službe rijetko su se držale ovog pravila, tvrde bivši dužnosnici i direktori.

To se promijenilo nakon agresije na Krim 2014. godine, kada su sigurnosne službe počele pratiti putovanja u zemlje poput SAD-a ili Velike Britanije. Nakon agresije na Ukrajinu prošle godine ograničenja su primijenjena puno šire i uvelike ovise o hirovima pojedinačnih sigurnosnih službenika u državnim institucijama.

DIREKTORIMA VELIKE FIRME ZABRANJENO PUTOVATI BEZ SLUŽBENOG DOPUŠTENJA

Zbog toga se sigurnosne mjere razlikuju među državnim institucijama, pri čemu neke čak i od osoba srednje razine traže da se suzdrže od putovanja u inozemstvo, a druge daju visokim dužnosnicima opće dopuštenje za putovanje u inozemstvo u razumnim granicama.

Direktorima jedne velike državne industrijske kompanije zabranjeno je putovati više od dva sata vožnje od Moskve bez službenog dopuštenja, rekao je jedan izvor. U drugim slučajevima, službenici FSB-a tražili su od bivših dužnosnika koji su ranije imali pristup državnim tajnama da predaju svoje pasoše, pa čak i od onih koji nikada nisu imali pristup.

Aleksandra Prokopenko, bivša dužnosnica ruske centralne banke, rekla je da su ograničenja pasoša sada proširena i dalje od pojedinaca sa sigurnosnom provjerom.

  • Sada dolaze određenim ljudima i govore: ‘Molim vas, predajte svoje crvene civilne putovnice, jer imate pristup osjetljivim podacima za domovinu, pa želimo kontrolirati vaše kretanje’ – rekla je Prokopenko.

OŠTRE PREPORUKE O PUTOVANJIMA U INOZEMSTVO

Ruske sigurnosne službe imaju gotovo potpunu slobodu tumačenja pravila u okviru revizija zakona o državnim tajnama, špijunaži i izdaji, objasnila je Prokopenko, koja je dala otkaz nakon invazije prošle godine i sada je gostujuća suradnica u Njemačkom vijeću za vanjske odnose.

  • Uglavnom se svaka informacija može smatrati tajnom, dovoljno je da vam službenici FSB-a počnu govoriti da imate osjetljive informacije. Što je tajna? Zašto je tajna i ko o tome odlučuje? Niko ne zna – rekla je Prokopenko.

Peskov je rekao da odluke “ovise o specifičnom području rada” i kompanije i pojedinca. Kremlj je također proširio neformalnu zabranu na više dužnosnika. Nakon niza javnih skandala oko snimaka zastupnika na odmoru u Dubaiju i Meksiku, donji dom ruskog parlamenta u januaru je zahtijevao od zastupnika da obavijeste nadređene o inozemnim radnim putovanjima.

Najmanje sedam regija izdalo je oštre preporuke lokalnim dužnosnicima protiv putovanja u inozemstvo, piše ruski list Kommersant.

U februaru je Jevgenij Prigožin, osnivač ozloglašene paravojne skupine Wagner, pozvao na potpunu zabranu putovanja u inozemstvo za dužnosnike, kao i na odgovornost za “amoralno ponašanje, razmetljivo pokazivanje bogatstva i zlouporabu luksuznih dobara njihovih rođaka”.

NEZADOVOLJSTVO MEĐU ELITOM RASTE

Istovremeno među elitom raste nezadovoljstvo zbog sveprisutnih ratnih napora i njihovog utjecaja na njihov životni stil. Nekada su mogli trošiti svoje bogatstvo na vile, jahte i internate za svoju djecu na Zapadu, ali ruski dužnosnici i oligarsi sada se ljute što su ograničeni na zemlje koje se ne smatraju “neprijateljskima”, reklo je nekoliko pripadnika elite za Financial Times.

To se nezadovoljstvo pojavilo u javnosti ovu sedmicu nakon što su ukrajinski mediji objavili navodnu snimku razgovora Farhada Ahmedova, sankcioniranog rusko-azerbajdžanskog oligarha, te Josifa Prigožina, glazbenog producenta povezanog s Kremljom čija je supruga, poznata pjevačica, nastupila na proratnom koncert uz Putina prošle godine.

Razgovor je uključivao pritužbe na sve veću međunarodnu izolaciju Rusije i pritisak sigurnosnih službi. Ahmedov nije bio dostupan za komentar, ali njemu bliska osoba rekla je da je snimka autentična. Prigožin – koji nije u rodu s Wagnerovim zapovjednikom – kaže da je snimka “djelomično ili potpuno iskrivljena” i najavio je tužbu protiv osobe koja ju je snimila.

  • Zeznuli su nas, našu djecu, njihovu budućnost i njihovu sudbinu. Razumiješ li to? Ko ih šiša. Svi razumijemo što se ondje događa. Idite na Maldive, u Dubai… Ne znam… Na Altaj, na Bajkal, gdje god hoćete, ali klonite se Moskve – rekao je Ahmedov u snimljenom razgovoru.

hayat.ba

drugi upravo čitaju