-1.1 C
Sarajevo
Pon, 01, 23

Rusija gubi velikog saveznika! Prvo je posramio Putina, a onda se za pomoć obratio – Macronu

Pojavio se još jedan znak da Rusija gubi velikog saveznika i kontrolu nad ostalim saveznicima. Armenija je, naime, zamolila predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da vodi njene mirovne pregovore s Azerbajdžanom, piše The Guardian.

Molba koju je Armenija uputila Macronu došla je nakon suštinski nebitnog sastanka članica Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO). On je u srijedu održan u Jerevanu u Armeniji, prenosi Jutarnji.

O želji Armenije da se distancira od Rusije, svog negdašnjeg saveznika, svjedoči i činjenica da se armenski premijer Nikol Pašinjan tokom protokolarnog fotografiranja doslovno udaljio od Putina koji mu je stajao s lijeve strane.

Armenski je premijer potom odbio potpisati deklaraciju koja je sastavljena na samitu. Aobrušio se i na sam CSTO – ugovor o međusobnom branjenju. Njega su 1992. potpisale Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Armenija. Ugovor je današnji oblik poprimio 2002. godine. On sadržava i članak analogan onome u Sjevernoatlantskom ugovoru koji kaže da se napad na jednu članicu CSTO tretira kao napad na sve.

Pašinjana je naljutilo to što CSTO nije stao u odbranu Armenije kada ju je u septembru napao Azerbajdžan.

Te se dvije zemlje već tridesetak godina spore i nerijetko oružano sukobljavaju oko Nagorno Karabaha. Enklavi unutar Azerbajdžana u kojoj većinu stanovništva čine etnički Armenci.

Sukob u septembru bio je smrtonosan za 207 armenskih i 80 azerbajdžanskih vojnika, a društvenim su mrežama nakon istog počele kolati fotografije navodnih žrtava ratnih zločina. Među njima našla se i fotografija nage armenske vojnikinje kojoj su odrezane noge, iskopane oči i odrezani prst stavljen u usta.

  Miralem Halilović otvoreno govorio o sportu i depresiji: Smatraš se slabićem ako otvoriš tu temu, ja sam potražio pomoć

“Deprimirajuće je to što članstvo Armenije u CSTO-u nije spriječilo azerbajdžanske agresivne akcije”, rekao je Pašinjan tokom spomenutog samita u Jerevanu.

U petak se saznalo da je armenski premijer Francusku zamolio da se uključi u proces izgradnje čvršćeg mira između Azerbajdžana i njegova nacije.

Sastanak predstavnika tih dvaju nacija trebao bi se održati 7. decembra u Bruxellesu.

Azerbajdžanski premijer Ilham Alijev rekao je da ne može prihvatiti da francuska igra ulogu u mirovnom procesu te francuskog predsjednika Emmanuela Macrona optužio za gajenje antiazerbajdžanskih stavova.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da Moskva, koja je 2020. godine u Nagorno Karabah poslala 5000 mirotvoraca, spremna pomoći dogovoriti daljnje mirovne sporazume.

Tom de Waal, stručnjak za odnose u istočnoj Evropi i Kavkazu pri trustu mozgova Carnegie Evrope, rekao je da je samit u Jerevanu pokazao da Rusija sve manje može utjecati na ponašanje svojih susjeda. Njena meka moć slabi, a rat u Ukrajini pokazao kolika je zapravo njezina tvrda moć.

“Rusija zbog nasljeđa Sovjetskog Saveza na svoje susjede još uvijek gleda kao na mlađe partnere koji su o njoj ovisni. Međutim to su zapravo suverene zemlje. CSTO je trebao biti obrambena organizacija, a Armenija smatra da nije ispunio svoje obećanje”, dodao je De Waal.

Emil Avdaliani, profesor na Evropskom univerzitetu u Tbilisiju u Gruziji te direktor bliskoistočnih studija u trustu mozgova Geocase, rekao je da Armenija zbog slabosti Rusije traži nove međunarodne partnere.

  PROCURILI JEZIVI SNIMCI IZ KINE: ZAISTA SE BOJIM OVOGA MJESTA, ŠALJU NAS U SMRT!

“Ovisnost o Rusiji može biti fatalna. Jerevan se zato želi pomiriti s Turskom i približiti Europskoj uniji, Iranu i Kini”, rekao je Avdaliani.

“Sve se to događa zato što se Moskva nije dovoljno trudila oko Armenije te zato što je rat u Ukrajini oslabio njezinu poziciju u južnom Kavkazu.”

Armenci su tokom samita CSTO-a protestirali protiv Rusa te od njih tražili da napuste Ukrajinu.

“Mijenja se armenska percepcija Rusije. Nepouzdan je saveznik. Armenske političke elite prije nisu bile naklonjene Rusima, no sada ih preziru. Protesti su Pašinjanu pomogli da drugima pokaže da Armeniji trebaju garancije. A ne samo prazna obećanja. To ne znači da će Armenija izaći iz CSTO-a. Ali znači da će Jerevan pokušati utjecati na negativnu dinamiku unutar grupe”, dodao je Avdaliani.

www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa