RUSI SE NALJUTILI NAKON SAMITA NATO-A: INTENZIVIRALI NAPADE U UKRAJINI

Ukrajinske vlasti saopćile su da pokušavaju evakuirati mještane iz istočnog grada Lisičanska, koji se nalazi na liniji fronta, i u fokusu je ruskih napada u kojima se oko 15.000 ljudi nalazi pod nemilosrdnim granatiranjem.

  • Borbe traju neprekidno. Rusi su konstantno u ofanzivi. Nema popuštanja – izjavio je regionalni guverner Sergej Gajdaj za ukrajinsku televiziju.

Ruski vojnici napali su naftnu rafineriju u Lisičansku u četvrtak ujutru, objavio je Gajdaj kasnije na aplikaciji poruka Telegram.

Ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike izjavio je ruskoj novinskoj agenciji RIA da je naftna rafinerija u Lisičansku sada pod punom kontrolom ruskih i proruskih snaga, i da su svi putevi do Lisičanska također pod njihovom kontrolom.

Ruske snage nastoje okružiti Lisičansk u okviru svojih napora da zauzmu regiju Donbas, koju čine pokrajine Donjeck i Lugansk.

Na samitu NATO-a u srijedu u Madridu dominantna tema bila je ruska invazija na Ukrajinu i geopolitička previranja koja je ona izazvala. NATO je pozvao Švedsku i Finsku da se pridruže Alijansi i obećao je sedmostruko povećanje od 2023. godine borbenih snaga u svom istočnom dijelu.

U reakciji na to, predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija uzvratiti istom mjerom ukoliko NATO uspostavi vojnu infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se pridruže vojnom savezu pod američkim vodstvom.

Ruske novinske agencije navele su Putinove riječi da ne može odbaciti da će se napetosti pojaviti u ruskim odnosima s Helsinkijem i Stockholmom nakon njihovog pridruženja NATO-u.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je slanje još kopnenih, morskih i zračnih snaga širom Evrope od Španije na zapadu do Rumunije i Poljske koje graniče s Ukrajinom, prenosi Reuters.

hayat.ba

drugi upravo čitaju