-1.1 C
Sarajevo
Ned, 01, 23

Recept za pogaču koja je neizostavan dio prazničnih trpeza

600 g brašna

1 kesica suvog kvasca

50 ml ruma

120 g šećera

Pola kašičice soli

Kesica vanilin šećera

200 ml mlijeka

4 žumanceta

70 g suvog grožđa

75 ml ulja

30 g putera

Korica narandže

50 g susama

Priprema:

Suvo grožđe spustite u rum i ostavite da odstoji barem pola sata. Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, kvasac i so, pa dodajte ulje, toplo mlijeko, naribanu koricu pomorandže i tri žumanceta.

Umijesite tijesto, pa prekrijte posudu vlažnom krpom i ostavite da tako odstoji sat vremena na toplom mjestu.

Ocijedite suvo grožđe od ruma, dodajte ga u tijesto i sipajte dvije kašike rastopljenog putera, pa još jednom premjesite tijesto, opet ga pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji još sat vremena, tj. dok se ne udvostruči.

Tijesto izvadite na pobrašnjenu radnu površinu, pa rukama blago oblikujte pogaču i prebacite je na pleh koji je obložen pek papirom.

Umutite žumance sa malo ulja, premažite pincu, pa je pospite susamom i pecite na 180 stepeni oko 35 minuta.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa