Sastojci:
Kore:
500 g brašna
200 ml hladne vode
2 kašičice sode bikarbone
1 prsohvat soli
150 ml ulja
20 kašika mljevenih oraha
10 kašika šećera
Šerbet:
500 g šećera
1,5 čaša voda
Orasnik liči na baklavu
Priprema:
Od brašna, hladne vode, sode bikarbone, ulja i soli zamijesiti tijesto. Podijeliti na devet jednakih loptica. Pleh okrugli prečnika 22 cm podmazati uljem. Jednu lopticu rastanjiti oklagijom u krug da bude veličine pleha. Staviti tijesto u podmazan pleh, posuti s malo šećera i mljevenih oraha. Ponoviti postupak sa svim ostalim lopticama. Na posljednju koru ne ide fil, samo se poprska uljem. Prije pečenja orasnik isjecite na kocke i ostavite da odstoji 15 minuta. Pecite oko 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Ohlađen preliti vrelim šerbetom koji ste skuvali od šećera i vode. Ostaviti da kolač potpuno upije šerbet prije služenja.
BONUS VIDEO: