2.7 C
Sarajevo
Uto, 03, 23

RAT JE IZMIJENIO KARTU EVROPSKE MOĆI: ZAPAD SE SMRZNUO, U TOKU JE VELIKA EKSPANZIJA NA ISTOK

Ruska agresija na Ukrajinu šokirala je samodopadne članice Evropske unije i Sjevernoatlantskog saveza te povećala utjecaj zemalja srednje i istočne Evrope. Svjetski mediji navode kako je upravo ovaj rat izmijenio kartu evropske moći.

Poljska i baltičke zemlje vodile su glavnu riječ u raspravama o tome treba li pomoći Ukrajini dok su Francuska i Njemačka situaciju samo posmatrale.

Nadalje, rat u Ukrajini Uniji je pokazao da se što prije mora proširiti na zapadni Balkan, a i dalje. S time na umu, Evropsko se vijeće krajem juna prošle godine usaglasilo da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidatkinja za članstvo u EU.

Zemlje centralne i istočne Evrope glasno su urgirale da se Ukrajini pošalju tenkovi i prekinule višemjesečno natezanje oko tog pitanja.

Rat u Ukrajini ubrzava i prijenos moći sa “stare Evrope” koja je njegovala svoj odnos s Moskvom na nove članice na istoku i sjeveru kontinenta koje se jako dobro sjećaju kako su živjele pod sovjetskom čizmom. Te zemlje nisu voljne svoj relativno nedavno izboreni suverenitet predati Bruxellesu, piše The New York Times.

Time se navodi da je izmijenio kartu evropske moći.

 • Scholz je u pravu – rekao je historičar Timothy Garton Ash.

“Stavovi žitelja srednje i istočne Evrope shvaćaju se ozbiljnije, a na pregovaračkom je stolu velika ekspanzija prema istoku.”

S obzirom na to da se unutar granica Evrope vodi veliki rat. Ona je više nego prije fokusirana na tvrdu moć.

 • Srednja i istočna Evropa koje ozbiljno shvataju sigurnosna pitanja uvelike su utjecale na donesene odluke – dodao je Garton Ash.

Vojni kapaciteti

Poljska ozbiljno radi na jačanju svojih vojnih kapaciteta. Njena je vlada prošle godine rekla da planira udvostručiti broj vojnika u svojim oružanim snagama. Naručila je veliku količinu savremenog oružja. Varšavin utjecaj u Uniji i NATO-u zbog toga će nedvojbeno porasti. Poljska je vodila glavnu riječ u pregovorima s Berlinom oko slanja tenkova Ukrajini.

 • Moć se preselila na istok i Ukrajina će zacementirati taj trend – rekla je Jana Puglierin iz Evropskog vijeća za vanjsku politiku, paneuropskog trusta mozgova koji od 2007. godine istražuje evropsku vanjsku i sigurnosnu politiku.

“Puno se toga može zaključiti na temelju rata u Ukrajini. Jasno se vidi uzorak u moralnom vodstvu.”

Puglierin kaže da zemlje srednje i istočne Evrope sebe vide kao borkinje za slobodu koji se suprotstavljaju diktatorstvu. Pokazalo se i da su bile u pravu kada su upozoravale na Moskvin neoimperijalizam i ovisnost Evrope o ruskoj energiji. S druge strane, rat u Ukrajini pokazao je da je zapadna Evropa ruskom pitanju pristupila prilično naivno.

Puglierin je dodala da su zemlje istočne i srednje Evrope odmah pomogle Ukrajini. Dok su Berlin i Pariz do posljednjeg trenutka pregovarali s Putinom.

 • Istočne su se zemlje brzo pokrenule i bile su puno uvjerljivije. Zapad Evrope se smrznuo i ostao je bez riječi. Invazija ga je iznenadila – rekla je Puglierin.

Dodala je kako rat izmijenio kartu evropske moći.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron još se uporno nada da će biti dio nekih budućih mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine. Moskvi je čak davao i određene garancije, što je naljutilo mnoge evropske zemlje, ne samo one istočne. Rat u Ukrajini obezvrijedio je njegove želje da se oformi “autonomna” evropska odbrana. Angažman NATO-a i SAD-a pokazao je koliko su te njegove težnje bile šuplje.

 • Istočne zemlje nisu velike ljubiteljice evropske odbrane, one žele SAD i NATO – rekla je Puglierin te dodala da Njemačka također želi ojačati transatlantske odnose te da ovisi o Washingtonu.
RAT JE IZMIJENIO KARTU EVROPSKE MOĆI: ZAPAD SE SMRZNUO, U TOKU JE VELIKA EKSPANZIJA NA ISTOK

Berlin trenutno radi na jačanju svojih vojnih kapaciteta.

 • Francuska će zbog toga izgubiti nekoliko saveznica i bit će u manjini – dodala je Puglierin.

Oslabljena Francuska, pa makar samo privremeno, imat će manje utjecaja u aktivnijem i agresivnijem NATO-u. Savez sada još više ovisi o američkom oružju i vodstvo, a uskoro bi mu se trebale pridružiti Švedska i Finska.

Povoljna pozicija

Njemačka vlada na čelu s kancelarom Olafom Scholzom nije bila spremna za rat u Ukrajini, a još manje na nagli prekid energetskog partnerstva s Rusijom. S obzirom na to da je prilično ovisna i o Kini, Njemačka pod hitno mora reformirati svoju privredu koja je orijentirano na izvoz te koja je izgrađena pomoću jeftinog ruskog plina i nesmetane trgovine s Kinom.

 • Dugoročno gledano, veća i istočnija Evropa pomoći će njemačkoj ekonomiji – rekao je Garton Ash te dodao da Ukrajina predstavlja velik razvojni potencijal.

Unatoč tome, Francuska i Njemačka trenutno nisu u povoljnoj poziciji.

Luuk van Middelaar, historičar i stručnjak za povijest Evropske unije, rekao je da je Bruxelles od početka rata u Ukrajini puno blaži prema Poljskoj i Mađarskoj, zemljama s kojima se znao sukobljavati oko pitanja vladavine prava.

 • Politički i moralno gledano, Poljska je oslobođena svake krivice jer Kijevu dostavlja oružje i prima ukrajinske izbjeglice – rekao je historičar.

“Poljska je sada NATO-u još važnija, a samim tim je još važnija Evropskoj uniji”, rekao je Wojciech Przybylski, naučnik istraživačkog instituta Res Publica u Varšavi.

 • S obzirom na to koliko je nove vojne opreme kupila, Poljska je postala zemlje s kojom morate razgovarati na temu sigurnosnih garancija i mira.

Przybylski kaže da su srednja i istočna Evropa sada puno smjelije, ali da odluke u konačnici ipak donose jači i veći igrači.

 • Rat u Ukrajini potvrdio je da se Evropom ne može vladati samo iz Pariza i Berlina – dodao je naučnik.

Hans Kundnani, stručnjak za Njemačku i EU iz trusta mozgova Chatham House, smatra da se u Evropi dogodila psihološka promjena.

 • Poljaci i stanovnici srednje Evrope imaju više samopouzdanja. Francuzi i Nijemci sad su u defenzivi – rekao je Kundnani.

Moralno jača pozicija

Kundnani je dodao da nema sumnje da su zemlje srednje i istočne Evrope Uniju i u kulturološkom i političkom smislu odvukle udesno.

 • Neokonzervativizam je u usponu. Postoji bojazan da će on razjediniti Evropu, a ne ujediniti je – zaključio je Kundnani.

Međutim, kako se moć Bruxellesa još uvijek temelji na ekonomijama i brojevima stanovnika, centar gravitacije u Evrope još uvijek leži na zapadu.

 • Nisam siguran da su samopouzdanje i moralno jača pozicija dovoljni da se u Bruxellesu postignu velike stvari – dodao je Kundnani.

Van Middelaar ističe da je retorička moć jedno, a strukturalna drugo.

 • Puno se stvari u EU ne tiče Rusije, rata i obrane. Na tim se poljima ništa nije promijenilo. Tu su Njemačka i Francuska još uvijek glavne, pogotovo kada se radi o ekonomskim raspravama -dodao je Van Middelaar.

Nova Evropa

Međutim, taj duo i tu gubi na snazi. Kada je pao Berlinski zid i kada se Njemačka trebala ujediniti, francuski predsjednik François Mitterrand i njemački kancelar Helmut Kohl oštro su se sukobljavali oko ujedinjena, ali su bili dugogodišnji saradnici. Kada je Rusija napala Ukrajinu, Scholz i Macron jedva su se poznavali, piše Jutarnji list.

 • Nisu imali radni odnos i profesionalnu intimnost koji su vam potrebni u tim trenucima – rekao je Van Middelaar. To je dovelo do “sumnji” i “nelagode”.

-Niko nije znao kako se pozabaviti s novom Evropom u kojoj je Rusija neprijatelj, a Njemačka mora promijeniti svoju ekonomiju i politiku – dodao je Van Middelaar.

Zbog toga je nastupila je kriza vodstva i zemlje istočne te srednje Evrope sada pokušavaju tu krizu riješiti u svoju korist.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa