RASTU TENZIJE: KINA SIMULIRALA NAPAD NA TAJVAN

Vježbe su izazvale osudu iz Taipeija i pozive na suzdržanost iz Washingtona, koji je rekao da “pozorno prati akcije Pekinga”.

Nazvana “Zajednički mač”, trodnevna operacija koja uključuje uvježbavanje opkoljavanja Tajvana trajat će do ponedjeljka, saopćilo je zapovjedništvo istočnog ratišta kineske Narodne oslobodilačke vojske.

  • Malo sam zabrinut; lagao bih vam ako kažem da nisam – rekao je 73-godišnji Donald Ho, koji je u nedjelju ujutro vježbao u parku u Taipeiju, na krajnjem sjeveru zemlje.
  • Još uvijek sam zabrinut jer ako izbije rat, obje strane će dosta patiti – rekao je za AFP.

Tokom kineskih ratnih igara avioni, brodovi i vojnici poslani su u “pomorska područja i zračni prostor Tajvanskog tjesnaca, uz sjevernu i južnu obalu otoka i uz istok otoka”, objavila je vojska kad je pokrenula vježbe.

Izvještaj državne televizije u nedjelju navodi da su vježbe “simulirale zajedničke precizne napade na ključne ciljeve na otoku Tajvanu i okolnim vodama”, dodajući da su snage “održavale situaciju bliskog okruženja otoka”.

U izvještaju se dalje navodi da su zračne snage rasporedile desetke aviona da “lete u ciljani zračni prostor”, a kopnene snage su izvele vježbe za “precizne napade na više ciljeva”. Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen odmah je osudila vježbe koje su uslijedile nakon što se u Kaliforniji sastala s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem.

Obećala je sarađivati sa “SAD-om i drugim zemljama istomišljenicama” suočena s “kontinuiranim autoritarnim ekspanzionizmom”.

U Washingtonu je glasnogovornik State Departmenta rekao da Sjedinjene Države “konzistentno pozivaju na suzdržanost i zadržavanje statusa quo”, ali je istaknuo da SAD ima dovoljno resursa za ispunjavanje svojih sigurnosnih obaveza u Aziji.

Sjedinjene Države su namjerno dvosmislene u pogledu toga hoće li vojno braniti Tajvan, a desetljećima prodaju oružje Taipeiju kako bi osigurale njegovu samoodbranu.

Vježbe u ponedjeljak uključivat će gađanje bojnom municijom uz stjenovitu obalu kineske pokrajine Fujian, oko 80 kilometara južno od tajvanskih otoka Matsu i 186 kilometara od Taipeija.

  • Te operacije služe kao oštro upozorenje protiv dosluha separatističkih snaga koje traže ‘neovisnost Tajvana’ i vanjskih sila te protiv njihovih provokativnih aktivnosti – rekao je Shi Yin, glasnogovornik kineske vojske.

Kina smatra Tajvan, koji ima samoupravu, svojim teritorijem i obećala je da će ga jednog dana vratiti, ako bude potrebno i silom.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je u nedjelju da je evidentiralo devet kineskih ratnih brodova i 58 aviona oko otoka.

U subotu je uočen isti broj brodova i više od 70 aviona. Ministarstvo je saopćilo da prati “kretanje kineske vojske kroz zajednički obavještajni sistem nadzora i izviđanja”, dodajući da su ratni avioni otkriveni do 12 sati po lokalnom vremenu uključivali kombinaciju borbenih aviona i bombardera.

Broj ulazaka aviona u tajvansku jugozapadnu identifikacijsku zonu protuzračne odbrane u subotu bio je najveći zabilježen u jednom danu u ovoj godini, prema podacima koje je prikupio AFP.

  • Kineska komunistička partija nastavila je provoditi vojne vježbe oko Tajvanskog tjesnaca i od jutros je uzastopno poslala više skupina aviona, kao i niz brodova u to područje – saopćilo je ministarstvo odbrane u nedjelju.
  • Vojska pomno prati situaciju radi otkrivanja relevantnih događaja i zadužila je avione, brodove i kopnene raketne sISTEME da u skladu s tim odgovore – dodaje se.

Vježbe su uslijedile nekoliko sati nakon odlaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona iz Pekinga, koji je bio u Kini kako bi pozvao svog kolegu Xi Jinpinga da pomogne u okončanju rata u Ukrajini.

U augustu prošle godine Kina je rasporedila ratne brodove, projektile i borbene avione oko Tajvana u najvećem demonstriranju sile u nizu godina. To se dogodilo nakon posjete otoku McCarthyjeve prethodnice Nancy Pelosi otoku.

Tsai se u petak vratila na Tajvan nakon što je posjetila sve manji broj službenih diplomatskih saveznika u Latinskoj Americi, uz dva zaustavljanja u SAD-u koja su uključivala sastanke s McCarthyjem i drugim zastupnicima.

hayat.ba

drugi upravo čitaju