17.7 C
Sarajevo
Sub, 06, 22

RASTE ZABRINUTOST: U KANALIZACIJI PRONAĐEN VIRUS ZA KOJEG SE MISLILO DA JE ISKORIJENJEN

Brojni uzorci iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Beckton u Newhamu u istočnom Londonu bili su između februara i maja pozitivni na virus dječje paralize izvedenog iz vakcine, objavila je u jučer Britanska zdravstvena agencija (UKHSA).

Poliovirus izveden iz vakcine (VDPV) je soj oslabljenog virusa koji je u početku bio sastavni dio oralne vakcine protiv dječje paralize (OPV) i koja se s vremenom promijenila i počela ponašati kao onaj prirodni.

UKHSA sada pokušava utvrditi je li se VDPV počeo širiti u zajednici. Agencija je proglasila nacionalni zdravstveni slučaj i o tome obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), piše CNBC.

“HITNO ISTRAŽUJEMO JE LI DOŠLO DO PRIJENOSA”

  • Hitno istražujemo je li došlo do prijenosa i zatražili smo od britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) da prijavi sve sumnjive slučaje – rekla je epidemiologinja Vanessa Saliba iz UKHSA.

Poliovirus, jedan od enterovirusa, je rijedak virus koji povremeno može uzrokovati ozbiljne bolesti, poput paralize, kod onih koji se nisu vakcinisali. Bolest je 1950-ih bila česta u Evropi, ali je nakon programa vakcinacije većinom uspješno iskorijenjena. Britanija je zadnji slučaj dječje paralize imala 2003. godine.

PROČITAJ  DJEČAK KOJEG JE AUTOMOBILOM UDARILA ZASTUPNICA I DALJE U TEŠKOM STANJU: PRIKLJUČEN NA APARATE
RASTE ZABRINUTOST: U KANALIZACIJI PRONAĐEN VIRUS ZA KOJEG SE MISLILO DA JE ISKORIJENJEN

UKHSA je saopćila da je rizik za širu javnost iznimno nizak, ali je pozvao roditelje da vakcinišu svoju djecu protiv ove bolesti. Uobičajena praksa u Ujedinjenom Kraljevstvu je da se djeca vakcinišu protiv dječje paralize u sklopu rutinskog programa vakcinacije.

  • Većina stanovništva bit će zaštićena zbog toga što su se vakcinisali u djetinjstvu, ali oni koji to nisu mogu biti u opasnosti od zaraze – rekla je Saliba.

Svake godine uobičajeno je da se u britanskom kanalizacijskom sistemu otkrije jedan do tri virusa VDPV-a. No, do sada se radilo o pojedinačnim slučajevima. Ovo je prvi put da je grupa genetski povezanih uzoraka identificirana više puta tokom nekoliko mjeseci.

SIMPTOMI I DIJAGNOZA

  • Polio u male djece je često blag. Simptomi, koji počinju 3 do 5 dana nakon infekcije, uključuju opće loše osjećanje, lagano povišenje temperature, glavobolju, grlobolju i povraćanje. Dijete se obično oporavi za 24 do 72 sata. Značajnija bolest vjerovatnija je u starije djece i odraslih”, piše MSD.
  • Simptomi, koji se obično pojave 7 do 14 dana nakon infekcije, uključuju povišenu temperaturu, jaku glavobolju, zakočenu šiju i leđa i duboku mišićnu bol. Ponekad se u pojedinim područjima kože javljaju čudni osjeti, poput trnaca ili neobične osjetljivosti na bol. Zavisno od toga u kojem su dijelu mozga i kralješnične moždine patološke promjene, bolest se može zaustaviti ili napredovati do slabosti ili kljenuti u nekim mišićima”, dodaje.
  • Najteža komplikacija polia jest paraliza. Ponekad je zahvaćen dio mozga odgovoran za disanje, što uzrokuje slabost ili kljenut disajnih mišića. Tokom  epidemija 1940-ih i 1950-ih zbog te komplikacije počela su se koristiti željezna pluća, glomazni mehanički uređaj koji je pomagao pri disanju. Danas je smrt od polia rijetka”, navodi MSD.
PROČITAJ  PREMINUO PJEŠAK KOJEG JE UDARIO AUTOMOBIL U SARAJEVU, VOZAČ UHAPŠEN
-Click Here To Join Native Media

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa