Putinovi tjelohranitelji skupljaju njegov izmet tokom putovanja i vraćaju ga u Rusiju

Tjelohranitelji Vladimira Putina sakupljaju njegov izmet dok je u inostranstvu, a potom ga vraćaju u Rusiju, navodi se u izvještaju ruske Federalne službe zaštite.

Ovu bizarnu tvrdnju prvi put su objavila dva novinara istraživača u francuskom časopisu Paris Match.

Prema izvještaju, pripadnici Federalne službe zaštite (FPS) ruskog predsjednika odgovorni su za prikupljanje njegovog tjelesnog otpada u specijalizirane pakete koji se potom stavljaju u posebnu aktovku za put kući, piše Indepedent.

FPS je odjel zadužen za zaštitu visokih državnih zvaničnika, uključujući i predsjednika.

Prema novinarima Regisu Genteu, autoru dvije knjige o Rusiji, i Mihailu Rubinu, koji je izvještavao o Rusiji više od jedne decenije, primjeri takvih kolekcija izmeta uključeni su tokom Putinove posjete Francuskoj 29. maja 2017. i tokom njegovog posjeta u oktobru 2019. Saudijska Arabija.

Vježba se navodno izvodi u pokušaju da se strane sile spriječe u prikupljanju informacija o zdravlju ruskog lidera.

Putinovo zdravlje je bila sve veća tema nagađanja i diskusija nakon njegove odluke da napadne Ukrajinu 24. februara.

Sve veći broj nepotvrđenih izvještaja navodi da 69-godišnjak ima rak i da mu se zdravlje ubrzano pogoršava.

Oficir FSB-a je tvrdio da Putinu “ne preostaje više od dvije do tri godine da preživi”, dodajući da ruski predsjednik ima “teški oblik raka koji brzo napreduje”.

Na jednom od snimaka koji je nastao u februaru, vidi se kako se Putin nekontrolirano trese tokom sastanka s bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom samo nekoliko dana prije nego što je napao Ukrajinu, što je izazvalo glasine na internetu da možda boluje od Parkinsonove bolesti.

Također, povodom Dana pobjede nad fašizmom, na jednom snimku prikazan je Putin kako, zgrčen pod dekom, kašlje – dok se na jednom od drugih video priloga vidi kako ruski lider šepa.

I u prošlosti je bilo mnogih izvještaja o korištenju stolica kao načina prikupljanja obavještajnih podataka. Na primjer, bivši sovjetski agent je ranije tvrdio da je Josif Staljin špijunirao Mao Cedunga, između ostalih stranih lidera, analizirajući njegov izmet u laboratoriji.

pressmediabih.com

drugi upravo čitaju