PRVI PUT: Liječnici izveli zaleđivanje tumora- ciljano uništavanje tumora bez oštećenja okolnog i zdravog tkiva

Prvi put u Hrvatskoj, u KBC-u “Sestre milosrdnice”, izveden je minimalno invazivan intervencijsko-radiološki zahvat za onkološke pacijente – krioablacija (zaleđivanje) tumora – ciljano uništavanje tumora bez oštećenja okolnog i zdravog tkiva, izvijestili su u utorak iz te bolnice.

Postupak CT vođene krioablacije (zaleđivanja) tumora bubrega kod pacijenata s dijagnozom RCC, karcinoma bubrega danas je izveo subspecijalist intervencijske radiologije Kliničkog zavoda za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju KBC-a “Sestre milosrdnice” dr. sc. Luka Novosel. 

Sam postupak krioablacije sastojao se od preciznog navođenja iglenih sondi, koje se pomoću CT uređaja postavljaju u tumor, nakon čega je slijedilo stvaranje ledene zone promjera do 5 centimetara, koje su uzrokovale uništenje tumorskih stanica, izvijestili su iz Vinogradske.

Tim je zahvatom, istaknuli su, pacijentima pošteđen zdravi dio bubrega te je u konačnici bubreg i sačuvan, koji bi u drugim metodama liječenja u cijelosti bio podvrgnut vađenju.

S obzirom na to da je riječ o minimalno invazivnoj metodi liječenja, pacijenti će već idući dan nakon tretmana krioablacije biti otpušteni iz bolnice.

“Zahvat krioablacije (zaleđivanja) tumora predstavlja velik napredak u minimalno invazivnoj terapiji onkoloških pacijenata”, istaknuli su iz KBC-a “Sestre milosrdnice”.

Ravnatelj bolnice Davor Vagić i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Ivica Sjekavica također su najavili su da se, osim tumora na bubregu, tehnika krioablacije (zaleđivanja) tumora u toj bolnici planira i u liječenju pacijenata s metastazama na plućima i kostima.

Krioablacija (zaleđivanje) tumora jedna je od najvažnijih inovacija u svijetu u području minimalno invazivnih intervencijsko-radioloških zahvata za onkološke pacijente.

The post PRVI PUT: Liječnici izveli zaleđivanje tumora- ciljano uništavanje tumora bez oštećenja okolnog i zdravog tkiva appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju