-1.1 C
Sarajevo
Pon, 01, 23

PROCURILI JEZIVI SNIMCI IZ KINE: ZAISTA SE BOJIM OVOGA MJESTA, ŠALJU NAS U SMRT!

Sudeći prema videozapisima očevidaca incidenta, radnici Foxconn Technology Groupa, Appleovog partnera u Kini za proizvodnju iPhone-a, krenuli su u okršaj s većim brojem osoba obučenim u zaštitne bijele skafandere.

POBUNA U TVORNICI IPHONE-A

Na jednoj od snimaka vidi se kako osobe u bijelim skafanderima pritišću jednu osobu štapovima za zemlju, dok su promatrači zazivali obračun. U jednom trenutku veliki broj ogorčenih i preplašenih radnika probio je barikade te su u jednom trenutku okružili policijsko vozilo pa su ga tresli i divlje vrištali. Protesti su izbili tokom noći zbog neisplaćenih nadnica i straha od infekcije. Nakon dolaska interventne policije više je radnika povrijeđeno. Bloomberg prenosi izjave užasnutih radnika: ‘Zaista se bojim ovoga mjesta, sada smo možda svi Covid pozitivni. Šalju nas u smrt.‘

Tenzije u ‘iPhone Cityju‘ – mjestu koje na proizvodnji iPhonea zapošljava 200.000 ljudi – počele su s lockdownom u oktobru. Od tada su mnogi zaposlenici završili u izolacij. Što znači da su bili osuđeni na spartanske obroke i potragu za lijekovima. Mnogi zaposlenici počeli su bježati iz dormitorija, specijalnih nastambi koje prvenstveno služe kao spavaonice za radnike. Zadnjih sedmica Foxconn je počeo nuditi neobično visoke plaće kako bi nadomjestio frustrirane i preplašene radnike. Dok se lokalne vlasti fokusiraju na zaustavljanje nereda. Čini se kako su zadnji protesti izbili jer je kompanija obustavila stimulanse. U Foxconnovoj tvornici proizvodi se veći dio najskupljih iPhone 14 modela. Apple je već upozorio kako pred blagdane očekuje smanjenje isporuka.

  GUARDIAN: KINA SADA U RUKAMA IMA SVE ADUTE ZA KONTROLU PUTINA

RADNICI MJESECIMA NISU IMALI KONTAKT SA VANJSKIM SVIJETOM

Iako su centralne vlasti u Kini nedavno izdale direktive koje su trebale ublažiti ekonomske disrupcije izazvane ‘zero covid‘ politikom predsjednika Xija, na terenu u konačnici odluke donose lokalne vlasti, koje se ne usuđuju napustiti pristup totalitarnog epidemiološkog nadzora.

Ovo nije prvi put da dolazi do nasilnih obračuna zbog Covid restrikcija. Još u maju stotine radnika sukobilo se sa zaštitarima u kompaniji Quanta Computers u Šangaju. Radnici su se pobunili nakon što mjesecima nisu imali kontakt s vanjskim svijetom. U Guangdongu, velikom proizvodnom hubu, zabilježeni su masovni protesti.

Inače, broj osoba pod lockdownom u Kini je iznova na vrhuncu zbog 28.000 novih slučajeva zabilježenih u utorak. Iako se na ukupni broj stanovnika Kine ne radi o previše značajnom broju, proboji zaraze posebno su uočljivi u Pekingu. Tamo su u najvećem distriktu s 3,4 miliona stanovnika zatvoreni svi neesencijalni biznisi. Svi restorani i centri za bilo kakvu zabavu ne rade, a građanima je naloženo neka rade od kuće.

Pojedini ekonomisti tumače kako novi val lockdowna u Kini ima gori utjecaj nego prvi. Jer je sada veći broj gradova u nekoj vrsti djelomičnog lockdowna, što će značajno poremetiti globalne lance opskrbe. Prema procjenama Nomura banke trenutačno su pod nekom vrstom lockdowna lokacije iz kojih dolazi jedna petina kineskog BDP-a.

Lockdown u Šangaju već je usporio ekonomski rast u drugom kvartalu na samo 0,4 posto. Dok je u oktobru u Kini maloprodaja pala 0,5 posto, uz usporavanje industrijske proizvodnje.

  VIŠĆA ZA HAYAT O DODIKOVOM PONAŠANJU NAKON KOMŠIĆEVOG GOVORA: SA ORUŽANIM SNAGAMA KOJE IMAMO, NE MOŽEMO BRANITI BIH AKO NAS NEKO NAPADNE

Glavni činovnik Komunističke partije u Pekingu, Yin Li, početkom sedmice naglasio je u državnim medijima kako zemlja ostaje privržena vrlo strogoj epidemiološkoj politici. No, problem je da čak niti Kina ne može osigurati adekvatne resurse za masovne lockdowne. Broj zgrada u karanteni u Pekingu toliki je da lokalni dužnosnici zaduženi za provedbu epidemioloških mjera više ne mogu izdržati pritisak svega što moraju obaviti. Primjerice, samo devet radnika pokušava zadovoljiti potrebe oko 7000 domaćinstava u Shilpu, zajednici unutar Pekinga. Panični shopping u strahu od nestašica postao je uobičajena pojava. Mnogi se osjećaju nesigurnima jer im se već dogodilo da su završili u karanteni s praznim ili polupraznim hladnjacima.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Amra
Amrahttps://www.tnt.ba
Amra voli da piše o ljepoti, to je opušta. Njeni savjeti o modi i šminaknju uvijek dobro dođu. Puno istražuje i čita. Ponosna je mama djevojčice i dječaka pa na zabavan način servira korisne informacije o trudnoći i odgajanju djece.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa