PRIPADNICI GP BIH IZVELI AKCIJU ‘DRINA’: AFGANISTANAC U ČAMCU KRIJUMČARIO MIGRANTE

pripadnici gp bih izveli akciju ‘drina’: afganistanac u čamcu krijumčario migrante

Nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju Bosne i Hercegovine, pripadnici GP BiH su zaustavili čamac u kojem su se nalazile osobe afroazijskog porijekla.

O spomenutom događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine i prema njegovoj naredbi, osumnjičena osoba koja je upravljala čamcem (po izjavi državljanin Afganistana), uhapšen je i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje osoba bit će predat tužiocu Tužilaštva BiH. Čamac i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.

Preostalih 20 muških odraslih krijumčarenih osoba, izjavile su da dolaze iz Afganistana, i bit će saslušane u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevodioca, nakon čega će biti predate pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

U navedenom događaju pripadnicima Granične policije BiH podršku su pružili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji GP BiH pružaju ispomoć u nadzoru državne granice.

The post PRIPADNICI GP BIH IZVELI AKCIJU ‘DRINA’: AFGANISTANAC U ČAMCU KRIJUMČARIO MIGRANTE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju